2016-09-11 20:46

2016-09-11 20:46

Överraskade i milloppet

ARVIKA: Löpning

43 löpare kom till start i lördagens seedningslopp till Göteborgsvarvet i Arvika.
Och det blev västsegrare på både dam- och herrsidan – Lars-Olof Gävert var snabbast av alla medan Sophia Rosch svarade för en riktigt stark avslutning och tog därmed hem damklassen.

– Jag var fortfarande lite chockad när jag kom i mål, för hon som kom tvåa låg alltid i alla fall 800 meter före mig liksom, så jag tänkte: ”Nej, Sophia, glöm vinsten, men du blir bra tvåa i alla fall”, berättar damsegraren Sophia Rosch efter målgången på lördagens tio kilometer långa seedningslopp till Göteborgsvarvet.

Västvärmländskan överträffade dock sig själv och kom i slutet av loppet närmre och närmre för varje meter – och kunde till slut springa om tvåan Maria Bergström inne på friidrottsbanan på Vik, där både start och målgång var.

Är inte van asfalt

– Jag sprang om henne 200 meter före mål, så det var häftigt faktiskt, konstaterar 17-åriga Sophia, som var nöjd med känslan hon hade i loppet, med ett leende på läpparna:

– Det kändes bra, jag hade ett bra flyt, så jag kom runt med ett bra tempo. Det här loppet har jag inte sprungit förut, det är ett av de första loppen där man springer på asfalt som jag har gjort. Jag har kört lite traillopp innan, så har jag sprungit i skog.

Sophia är också elev på Solbergagymnasiet i Arvika, där hon har vunnit både löpningsklassikern under våren och nu senast, så sent som förra veckan, cykelklassikern.

– Så det är full rulle i år, säger Sophia, som alltså sprang i mål på tiden 46,13 – endast tio sekunder före tvåan Maria Bergström.

Om hon ska springa Göteborgsvarvet nästa är osäkert i nuläget.

– Jag vet inte än, jag var mest sugen på att springa något i Arvika för att köra mer tävlingar. Det kanske blir det, vi får se.

Nöjd sett till träning

På herrsidan var det tre löpare från Set Sail, som arrangerar tävlingen, i topp. Snabbast var dock, precis som 2014, Lars-Olof Gävert, som sprang i mål på tiden 35,37, 1,53 minuter före tvåan Erik Magnusson samt 2,33 före trean Kristian Magnusson.

– I och med att man inte satsar längre så får man vara nöjd, jag har ju inte tränat bra egentligen på två säsonger. Jag försökte i alla fall springa så gott jag kunde, men nu när jag inte har grunden blir det riktigt jobbigt efter sex kilometer på asfalt, menar L-O Gävert.

– Jag springer ju inte på asfalt alls nu för tiden, så det blir tufft liksom. Sen är det ingen jättesnabb bana, den är rätt flack, men det är några vändpunkter och så är det något motlut. Det är inte lätt att komma under 35 på den här banan.

– Jag var fortfarande lite chockad när jag kom i mål, för hon som kom tvåa låg alltid i alla fall 800 meter före mig liksom, så jag tänkte: ”Nej, Sophia, glöm vinsten, men du blir bra tvåa i alla fall”, berättar damsegraren Sophia Rosch efter målgången på lördagens tio kilometer långa seedningslopp till Göteborgsvarvet.

Västvärmländskan överträffade dock sig själv och kom i slutet av loppet närmre och närmre för varje meter – och kunde till slut springa om tvåan Maria Bergström inne på friidrottsbanan på Vik, där både start och målgång var.

Är inte van asfalt

– Jag sprang om henne 200 meter före mål, så det var häftigt faktiskt, konstaterar 17-åriga Sophia, som var nöjd med känslan hon hade i loppet, med ett leende på läpparna:

– Det kändes bra, jag hade ett bra flyt, så jag kom runt med ett bra tempo. Det här loppet har jag inte sprungit förut, det är ett av de första loppen där man springer på asfalt som jag har gjort. Jag har kört lite traillopp innan, så har jag sprungit i skog.

Sophia är också elev på Solbergagymnasiet i Arvika, där hon har vunnit både löpningsklassikern under våren och nu senast, så sent som förra veckan, cykelklassikern.

– Så det är full rulle i år, säger Sophia, som alltså sprang i mål på tiden 46,13 – endast tio sekunder före tvåan Maria Bergström.

Om hon ska springa Göteborgsvarvet nästa är osäkert i nuläget.

– Jag vet inte än, jag var mest sugen på att springa något i Arvika för att köra mer tävlingar. Det kanske blir det, vi får se.

Nöjd sett till träning

På herrsidan var det tre löpare från Set Sail, som arrangerar tävlingen, i topp. Snabbast var dock, precis som 2014, Lars-Olof Gävert, som sprang i mål på tiden 35,37, 1,53 minuter före tvåan Erik Magnusson samt 2,33 före trean Kristian Magnusson.

– I och med att man inte satsar längre så får man vara nöjd, jag har ju inte tränat bra egentligen på två säsonger. Jag försökte i alla fall springa så gott jag kunde, men nu när jag inte har grunden blir det riktigt jobbigt efter sex kilometer på asfalt, menar L-O Gävert.

– Jag springer ju inte på asfalt alls nu för tiden, så det blir tufft liksom. Sen är det ingen jättesnabb bana, den är rätt flack, men det är några vändpunkter och så är det något motlut. Det är inte lätt att komma under 35 på den här banan.