2016-08-24 06:00

2016-08-24 06:00

Andersson dominant i The Hill Marathon

SULVIK: Ultralöpning

Den första upplagan av ”The Hill Marathon” avgjordes på berget Knatten i Sulvik i lördags.
Av sex anmälda blev det till slut tre löpare som fullföljde de 43 kilometrarna, över totalt 4 500 höjdmeter, genom morgonens dimma eftermiddagens solsken och genomgående hög luftfuktighet.

– Det blev väldigt lyckat och vi fick en väldig respons av byborna också. Jag är jätteglad över att det gick så bra som det gjorde, konstaterade tävlingsledaren Remy Brändefalk, som ser en bra möjlighet för att utveckla konceptet.

– Marathonloppet är ju ganska extremt, men på den kortare Vertikalen tror jag att det går att göra mycket. Det är nära till gränsen och den typen av lopp är väldigt populära i Norge.

I fullängdsloppet så var det Mikael Andersson från Åmål som dominerade från start till mål.

– Han skapade en lucka från början och sedan ökade han bara på, berättar Remy, som till slut fick se Andersson snuva Remy på banrekordet med tiden åtta timmar och 42 minuter, sex minuter bättre än Brändefalks riktmärke.

– Väldigt kul. Jag har följt Mikael ganska mycket och sett hur han utvecklats. Han har ju varit med på Arctic Ultra alla åren.

Norrmannen Frode Öyberg orkade inte riktigt utmana den här gången, utan han fick inrikta sig på kampen om andraplatsen med västvärmländska hoppet, Morgan Sundin. En kamp som norrmannen till slut vann med en minuts marginal, efter tio timmar och 58 minuters löpning.

Den korta ”sprintvarianten” över två kilometer, med 230 höjdmeter, lockade tre löpare till start, där Houssein Haidary delade förstaplatsen med Sabatulla Kasemi, på elva minuter, strax före Albin Andersson.

Gärna en fortsättning

Remy ser gärna en fortsättning i samme backe nästa år.

– Det är ett väldigt bra ställe att arrangera på lägesmässigt och även upplevelsemässigt, utsikten är helt magisk, och det är ett bra koncept som det går att spinna vidare på.

– Det blev väldigt lyckat och vi fick en väldig respons av byborna också. Jag är jätteglad över att det gick så bra som det gjorde, konstaterade tävlingsledaren Remy Brändefalk, som ser en bra möjlighet för att utveckla konceptet.

– Marathonloppet är ju ganska extremt, men på den kortare Vertikalen tror jag att det går att göra mycket. Det är nära till gränsen och den typen av lopp är väldigt populära i Norge.

I fullängdsloppet så var det Mikael Andersson från Åmål som dominerade från start till mål.

– Han skapade en lucka från början och sedan ökade han bara på, berättar Remy, som till slut fick se Andersson snuva Remy på banrekordet med tiden åtta timmar och 42 minuter, sex minuter bättre än Brändefalks riktmärke.

– Väldigt kul. Jag har följt Mikael ganska mycket och sett hur han utvecklats. Han har ju varit med på Arctic Ultra alla åren.

Norrmannen Frode Öyberg orkade inte riktigt utmana den här gången, utan han fick inrikta sig på kampen om andraplatsen med västvärmländska hoppet, Morgan Sundin. En kamp som norrmannen till slut vann med en minuts marginal, efter tio timmar och 58 minuters löpning.

Den korta ”sprintvarianten” över två kilometer, med 230 höjdmeter, lockade tre löpare till start, där Houssein Haidary delade förstaplatsen med Sabatulla Kasemi, på elva minuter, strax före Albin Andersson.

Gärna en fortsättning

Remy ser gärna en fortsättning i samme backe nästa år.

– Det är ett väldigt bra ställe att arrangera på lägesmässigt och även upplevelsemässigt, utsikten är helt magisk, och det är ett bra koncept som det går att spinna vidare på.