2016-08-07 18:57

2016-08-07 18:57

En boom av unga golfare i Eda

EDA: Golf

Eda Golfklubb har gjort en omstart för att satsa på juniorverksamheten. Med ett samarbete med grundskolorna, en tillsatt juniorkommitté och anordnade läger har de sett resultat. På bara tre år har antalet juniorer ökat från omkring 10 till 40.
– Det började med att vår son Gustav lurade hit oss förra året och nu spelar vi hela familjen. Vi har varit här varje dag på semestern, säger Karin Kaspersen från Charlottenberg.

Den yngsta gruppen, från förskoleklass upp till 8-9 år samlas en gång i veckan till träning. Just idag står de uppradade och övar på sina slag. I dag är det elva spelare på plats men normalt brukar det vara 14-15 stycken. Genom att smyga in reglerna på ett lekfullt sätt lär de sig grunderna.

– Det började med att jag fick prova på det i skolan och det var kul. Det är lite svårt med reglerna men det viktigaste är inte att man är bäst utan att man har roligt, säger 9-åriga Alice Berntsson från Adolfsfors som utöver golfen ägnar sig åt fotboll, simning, ridning, längdskidåkning och slalom.

Spelare fyrdubblats

För tre år sedan fanns det 5-10 juniorer i träning på Eda Golflubb. En satsning och tre år senare har antalet ökat till 35-40 i åldrarna 7-19 år. Och under sommarens Golfvecka, som lockade 900, hade antalet spelare dubblerats. Många av dem var föräldrar till golfjuniorer.

I satsningen har klubben byggt upp en juniorkommitté, utökat till fyra tränare, arrangerat hemmaläger och besökt Bro Hof Slott och Nordea Masters. Och den kanske viktigaste insatsen – alla elever i årskurs 1-6 har fått prova på golf under en dag.

– Vi hade 550 elever här och det gav respons. Många föräldrar har gett positiv feedback och själva börjat spela golf här. Till Nordea Masters hade vi med oss 37 stycken. Att de yngre haft äldre förebilder har också betytt mycket. Det är så roligt för man får verkligen se barnen växa, säger Bengt Ekenberg, som haft en stor del i satsningen som tränare på heltid i Eda Golfklubb sedan tre år tillbaka.

Bengt Ekenberg hoppas på en fortsatt utveckling.

– Nästa steg är att skapa ekonomiska förutsättningar så att vi kan hjälpa alla unga som vill spela på en högre nivå, säger han.

Och det verkar finnas just sådana golflöften. Klubben har idag ett gäng unga spelare som utvecklats och vill satsa mer på sporten.

– När jag började spela golf var det bara jag och Arvid (Ränkeskog) i vår ålder. Men bara några år senare har det kommit många fler, säger Simon Bengtsson som är tränare för den yngsta gruppen och som just nu tävlar i Skandia Tour.

Ovan nämnda Arvid Ränkeskog tävlar också i Skandia Tour där han nyligen kom tvåa i regionen.

Från 54 till 10 i handicap

Men den kanske snabbaste utvecklingen på Eda Golfklubb står 15-åriga Elias Kaspersen för. På bara ett år har han gått från 54 i handicap, ned till 24 och i år står han på 10. Nyligen vann han A-klassen i Skandia Tour Distrikt.

Något han delvis har lillebror Gustav Kaspersen att tacka för. För ett år sedan kom Gustav till Eda Golfklubb och ville provspela på rangen. Han fick med sig hela familjen Kaspersen, som på kort tid gått och blivit en riktig golffamilj.

– Vi frågade om vi fick testa att gå tre hål, det fick vi och sen var hela familjen fast, säger Karin Kaspersen.

Pappa Pär spelade golf under tidigt 90-tal men har tack vare sönerna tagit upp intresset igen och mamma Karin valde att gå en nybörjarkurs i höstas.

– Nu har vi till och med spelat golf på både jul- och påskdagen. Det är en bra stämning här och en härlig miljö att vara i. Gustav och framförallt Elias vill hit varenda dag, säger Karin.

Den yngsta gruppen, från förskoleklass upp till 8-9 år samlas en gång i veckan till träning. Just idag står de uppradade och övar på sina slag. I dag är det elva spelare på plats men normalt brukar det vara 14-15 stycken. Genom att smyga in reglerna på ett lekfullt sätt lär de sig grunderna.

– Det började med att jag fick prova på det i skolan och det var kul. Det är lite svårt med reglerna men det viktigaste är inte att man är bäst utan att man har roligt, säger 9-åriga Alice Berntsson från Adolfsfors som utöver golfen ägnar sig åt fotboll, simning, ridning, längdskidåkning och slalom.

Spelare fyrdubblats

För tre år sedan fanns det 5-10 juniorer i träning på Eda Golflubb. En satsning och tre år senare har antalet ökat till 35-40 i åldrarna 7-19 år. Och under sommarens Golfvecka, som lockade 900, hade antalet spelare dubblerats. Många av dem var föräldrar till golfjuniorer.

I satsningen har klubben byggt upp en juniorkommitté, utökat till fyra tränare, arrangerat hemmaläger och besökt Bro Hof Slott och Nordea Masters. Och den kanske viktigaste insatsen – alla elever i årskurs 1-6 har fått prova på golf under en dag.

– Vi hade 550 elever här och det gav respons. Många föräldrar har gett positiv feedback och själva börjat spela golf här. Till Nordea Masters hade vi med oss 37 stycken. Att de yngre haft äldre förebilder har också betytt mycket. Det är så roligt för man får verkligen se barnen växa, säger Bengt Ekenberg, som haft en stor del i satsningen som tränare på heltid i Eda Golfklubb sedan tre år tillbaka.

Bengt Ekenberg hoppas på en fortsatt utveckling.

– Nästa steg är att skapa ekonomiska förutsättningar så att vi kan hjälpa alla unga som vill spela på en högre nivå, säger han.

Och det verkar finnas just sådana golflöften. Klubben har idag ett gäng unga spelare som utvecklats och vill satsa mer på sporten.

– När jag började spela golf var det bara jag och Arvid (Ränkeskog) i vår ålder. Men bara några år senare har det kommit många fler, säger Simon Bengtsson som är tränare för den yngsta gruppen och som just nu tävlar i Skandia Tour.

Ovan nämnda Arvid Ränkeskog tävlar också i Skandia Tour där han nyligen kom tvåa i regionen.

Från 54 till 10 i handicap

Men den kanske snabbaste utvecklingen på Eda Golfklubb står 15-åriga Elias Kaspersen för. På bara ett år har han gått från 54 i handicap, ned till 24 och i år står han på 10. Nyligen vann han A-klassen i Skandia Tour Distrikt.

Något han delvis har lillebror Gustav Kaspersen att tacka för. För ett år sedan kom Gustav till Eda Golfklubb och ville provspela på rangen. Han fick med sig hela familjen Kaspersen, som på kort tid gått och blivit en riktig golffamilj.

– Vi frågade om vi fick testa att gå tre hål, det fick vi och sen var hela familjen fast, säger Karin Kaspersen.

Pappa Pär spelade golf under tidigt 90-tal men har tack vare sönerna tagit upp intresset igen och mamma Karin valde att gå en nybörjarkurs i höstas.

– Nu har vi till och med spelat golf på både jul- och påskdagen. Det är en bra stämning här och en härlig miljö att vara i. Gustav och framförallt Elias vill hit varenda dag, säger Karin.