2016-07-21 19:09

2016-07-21 19:10

Kaiza klar för JVM-final i Polen

BYDGOSZCZ: Friidrott

Årets junior-VM i Polen och Bydgoszcz inleddes på bästa möjliga sätt, mer eller mindre, för Arvikatjejen Kaiza Karlén i går förmiddag.
Hon slog nämligen till med det tredje längsta hoppet i kvalet, 6,29 – vilket är personligt rekord.
– Det känns jättebra, det var inte ens ett bra hopp, säger en mycket glad 17-åring.

Förra året överraskade Kaiza Karlén rejält i sitt första stora mästerskap när hon sensationellt knep silvret i ungdoms-VM, då hon tog sig vidare som elfte bästa från kvalet men sedan i finalen slog till med ett hopp på 6,24 – vilket var ett mäktigt personbästa då.

I år, på junior-VM i polska Bydgoszcz, visade hon redan i kvalets första hopp att hon blir någon att räkna med även denna gång, då hon fick till ett hopp som mätte 6,21.

– Det skulle ha varit lite drygt att få övertramp i första, så det var jätteskönt, medger supertalangen Kaiza, som till vardags tävlar för KFUM Arvika.

Men det var dock det andra hoppet som verkligen skulle ta henne högt upp i resultatlistan. Med 6,29 – vilket är nytt personligt rekord – slog hon sig in på en tredje plats totalt i kvalet, samtidigt som hon vann sin grupp.

Det skilde inte heller så fruktansvärt mycket fram till de enda två som lyckades få till ännu bättre hopp, då tyskan Sophie Weissenberg hoppade 6,34 medan fransyskan, Hilary Kpatcha, även hon slog till med ett personligt rekord, 6,32, i det tredje och sista hoppet.

Finns mer att hämta

Ändå var inte jättehoppet på något sätt perfekt för 17-åringen:

– Jag fick en väldig höjd på hoppet, och jag tror inte att jag var riktigt beredd på det, jag har blivit snabbare och explosivare på senaste tiden. Jag hade några centimeter kvar på plankan, och jag hade framåtrotation så jag fick inte fram benen ordentligt, berättar Kaiza.

– Men det var riktigt kul att det blev så långt. Jag har aldrig gjort två så här långa hopp på en tävling förut, konstaterar västvärmländskan, som alltså menar att det finns ännu mer att hämta:

– Det kan nog bli runt 6,40 om jag får en perfekt plankträff och samtidigt får fram fötterna bättre.

En, givetvis, efter två bra kvalhopp, motiverad Kaiza ser nu fram emot finalen, som avgörs redan ikväll.

– Så sjukt att man kvalar in som trea till finalen. Jag har lärt mig att man inte ska titta för mycket på rankinglistan, vad som helst kan hända. Nu ska jag flyga och hoppa så långt jag bara kan i morgon (läs i dag).

Förra året överraskade Kaiza Karlén rejält i sitt första stora mästerskap när hon sensationellt knep silvret i ungdoms-VM, då hon tog sig vidare som elfte bästa från kvalet men sedan i finalen slog till med ett hopp på 6,24 – vilket var ett mäktigt personbästa då.

I år, på junior-VM i polska Bydgoszcz, visade hon redan i kvalets första hopp att hon blir någon att räkna med även denna gång, då hon fick till ett hopp som mätte 6,21.

– Det skulle ha varit lite drygt att få övertramp i första, så det var jätteskönt, medger supertalangen Kaiza, som till vardags tävlar för KFUM Arvika.

Men det var dock det andra hoppet som verkligen skulle ta henne högt upp i resultatlistan. Med 6,29 – vilket är nytt personligt rekord – slog hon sig in på en tredje plats totalt i kvalet, samtidigt som hon vann sin grupp.

Det skilde inte heller så fruktansvärt mycket fram till de enda två som lyckades få till ännu bättre hopp, då tyskan Sophie Weissenberg hoppade 6,34 medan fransyskan, Hilary Kpatcha, även hon slog till med ett personligt rekord, 6,32, i det tredje och sista hoppet.

Finns mer att hämta

Ändå var inte jättehoppet på något sätt perfekt för 17-åringen:

– Jag fick en väldig höjd på hoppet, och jag tror inte att jag var riktigt beredd på det, jag har blivit snabbare och explosivare på senaste tiden. Jag hade några centimeter kvar på plankan, och jag hade framåtrotation så jag fick inte fram benen ordentligt, berättar Kaiza.

– Men det var riktigt kul att det blev så långt. Jag har aldrig gjort två så här långa hopp på en tävling förut, konstaterar västvärmländskan, som alltså menar att det finns ännu mer att hämta:

– Det kan nog bli runt 6,40 om jag får en perfekt plankträff och samtidigt får fram fötterna bättre.

En, givetvis, efter två bra kvalhopp, motiverad Kaiza ser nu fram emot finalen, som avgörs redan ikväll.

– Så sjukt att man kvalar in som trea till finalen. Jag har lärt mig att man inte ska titta för mycket på rankinglistan, vad som helst kan hända. Nu ska jag flyga och hoppa så långt jag bara kan i morgon (läs i dag).