2016-07-20 06:00

2016-07-20 06:00

Långväga besök till 2-dagars

MOROKULIEN: Orientering

I morgon drar orienteringstävlingen Morokulien 2-dagars i gång, vilken i år har lockat orienterare från andra sidan världen.
Anledningen till det är att O-Ringen i Sälen väntar runt hörnet – vilket också är anledningen till varför man har valt att ha tävlingen lite senare i år.

– Vi har lagt det så att man ska kunna köra en tävling på vägen upp till Sälen, annars har vi alltid haft det i början på juli. Tanken är att vi ska göra på samma sätt nästa år när O-Ringen är i Västvärmland, säger Andreas Blomgren, som är med i tävlingsledningen för Morokulien 2-dagars.

Detta har alltså gjort att deltagare som annars kanske inte brukar finnas med i startlistan i år gör det.

– Det är inte så många värmlänningar som är med i år, men det är fler från Skåne, Göteborg och Danmark. Vi har några från Australien och Nya Zeeland också.

En av dem, som visserligen är dansk men som numera är bosatt i det senast nämnda landet, är ingen mindre än Carsten Jørgenssen, som bland annat är rekordhållare på 10 000 meter i Danmark och som ingick i det stafettlag som tog guld -97, medan han även han med att vinna EM-guld i terränglöpning samma år.

– Han är ju inte så bra nu, men kul att det finns en sån med, konstaterar Andreas.

Vad gäller etapperna, som för ovanlighetens skull är två medeldistanser – med O-Ringen-löparna i åtanke – så går den första av dem vid gränsen i Morokulien, där större delen av terrängen utgörs av lättlöpt tallmo.

Fredagens etapp däremot, i Koppom, är mycket mer kuperad och därmed tuffare, vilket kan ge ett smakprov även på nästa års O-Ringen:

– Den är precis intill där vi ska ha etapp tre på O-Ringen, det blir nog en intressant etapp, tror Blomgren.

– Vi har lagt det så att man ska kunna köra en tävling på vägen upp till Sälen, annars har vi alltid haft det i början på juli. Tanken är att vi ska göra på samma sätt nästa år när O-Ringen är i Västvärmland, säger Andreas Blomgren, som är med i tävlingsledningen för Morokulien 2-dagars.

Detta har alltså gjort att deltagare som annars kanske inte brukar finnas med i startlistan i år gör det.

– Det är inte så många värmlänningar som är med i år, men det är fler från Skåne, Göteborg och Danmark. Vi har några från Australien och Nya Zeeland också.

En av dem, som visserligen är dansk men som numera är bosatt i det senast nämnda landet, är ingen mindre än Carsten Jørgenssen, som bland annat är rekordhållare på 10 000 meter i Danmark och som ingick i det stafettlag som tog guld -97, medan han även han med att vinna EM-guld i terränglöpning samma år.

– Han är ju inte så bra nu, men kul att det finns en sån med, konstaterar Andreas.

Vad gäller etapperna, som för ovanlighetens skull är två medeldistanser – med O-Ringen-löparna i åtanke – så går den första av dem vid gränsen i Morokulien, där större delen av terrängen utgörs av lättlöpt tallmo.

Fredagens etapp däremot, i Koppom, är mycket mer kuperad och därmed tuffare, vilket kan ge ett smakprov även på nästa års O-Ringen:

– Den är precis intill där vi ska ha etapp tre på O-Ringen, det blir nog en intressant etapp, tror Blomgren.