2016-07-08 06:00

2016-07-08 06:00

Spelare från när och fjärran lockas av Femdagarsgolfen

EDANE: Golf

Den här veckan spelas årets upplaga av Femdagarsgolfen, och som vanligt lockar tävlingen spelare från när och fjärran till de olika banorna.
– Jag har spelat den här turneringen sju gånger, och det är alltid roligt. Man träffar många trevliga människor, säger Arvika Golfklubbs Gary Grohs, som själv kvalar in som spelare från såväl när som fjärran.

Den här veckan spelas den 21:a upplagan av Femdagarsgolfen, en tävling som precis som namnet antyder spelas över fem dagar, åtminstone för de främsta spelarna i varje klass.

– Jag har varit i final fyra gånger, och nu håller jag tummarna för en femte, säger amerikanen Gary Grohs, när han promenerar upp mot klubbhuset efter att ha puttat i bollen på det 18:e och sista hålet under onsdagens runda för B-klassen.

– Jag spelade bra i Kil, där hade jag 73, och i Kristinehamn, där jag hade 75. I dag har det inte gått lika bra, säger Gary och skakar på huvudet.

– Det är så det är i golf, fortsätter han med ett skratt.

Årets tävling inleddes i söndags, och efter det följde spel på måndag, tisdag och onsdag innan ”cutten” gjordes inför dagens final på Karlstad Golfklubb – där de 40 bästa spelarna i varje klass gör upp över 27 hål.

På sin hemmabana kunde Gary i onsdags till slut föra in 80 på scorekortet, vilket innebar 308 slag totalt efter de fyra kvalrundorna.

I slutändan räckte det med god marginal till en plats i dagens final, då Gary slutade på delad 19:e plats i kvalet.

I finalen får han i B-klassen sällskap av klubbkompisarna Kirsten I Haug, som slutade delad trea i kvalet med 302 slag, och Anders Sjökvist, som blev delad 24:a med 309 slag.

För Gary är banan vid Kingselviken hemmabana i dubbel bemärkelse då han sedan många år tillbaka bor granne med densamma under den svenska golfsäsongen.

– Jag växte upp i South Dakota, i staden Mitchell, berättar den 73-årige amerikanen.

– 1968 mötte jag min fru på Long Beach i Kalifornien. Jag red min vita häst när hon fick syn på mig, fortsätter Gary och skrattar.

– Hon heter Birgitta och är från Sverige. 1990 köpte jag huset här, det var hon som sa att hon ville köpa ett hus i Sverige. Okej sa jag, bara det ligger vid en golfbana.

Margareta på pallplats

Förutom Gary, Kirsten och Anders, som alltså tog sig till final i B-klassen, tog sig sex andra spelare med Arvika som hemmabana vidare till dagens final i Karlstad, dit spelarna tar med sig resultaten från de inledande fyra rundorna.

Peter Eriksson ligger elva i A-klassen på 304 slag, Margareta Sätterlund ligger trea i C-klassen på 288 slag och i parklassen ligger Jan och Margareta Hansson på 17:e plats med 308 slag och Håkan Sjökvist och Linda Östberg ligger på 19:e med lika många slag.

Den här veckan spelas den 21:a upplagan av Femdagarsgolfen, en tävling som precis som namnet antyder spelas över fem dagar, åtminstone för de främsta spelarna i varje klass.

– Jag har varit i final fyra gånger, och nu håller jag tummarna för en femte, säger amerikanen Gary Grohs, när han promenerar upp mot klubbhuset efter att ha puttat i bollen på det 18:e och sista hålet under onsdagens runda för B-klassen.

– Jag spelade bra i Kil, där hade jag 73, och i Kristinehamn, där jag hade 75. I dag har det inte gått lika bra, säger Gary och skakar på huvudet.

– Det är så det är i golf, fortsätter han med ett skratt.

Årets tävling inleddes i söndags, och efter det följde spel på måndag, tisdag och onsdag innan ”cutten” gjordes inför dagens final på Karlstad Golfklubb – där de 40 bästa spelarna i varje klass gör upp över 27 hål.

På sin hemmabana kunde Gary i onsdags till slut föra in 80 på scorekortet, vilket innebar 308 slag totalt efter de fyra kvalrundorna.

I slutändan räckte det med god marginal till en plats i dagens final, då Gary slutade på delad 19:e plats i kvalet.

I finalen får han i B-klassen sällskap av klubbkompisarna Kirsten I Haug, som slutade delad trea i kvalet med 302 slag, och Anders Sjökvist, som blev delad 24:a med 309 slag.

För Gary är banan vid Kingselviken hemmabana i dubbel bemärkelse då han sedan många år tillbaka bor granne med densamma under den svenska golfsäsongen.

– Jag växte upp i South Dakota, i staden Mitchell, berättar den 73-årige amerikanen.

– 1968 mötte jag min fru på Long Beach i Kalifornien. Jag red min vita häst när hon fick syn på mig, fortsätter Gary och skrattar.

– Hon heter Birgitta och är från Sverige. 1990 köpte jag huset här, det var hon som sa att hon ville köpa ett hus i Sverige. Okej sa jag, bara det ligger vid en golfbana.

Margareta på pallplats

Förutom Gary, Kirsten och Anders, som alltså tog sig till final i B-klassen, tog sig sex andra spelare med Arvika som hemmabana vidare till dagens final i Karlstad, dit spelarna tar med sig resultaten från de inledande fyra rundorna.

Peter Eriksson ligger elva i A-klassen på 304 slag, Margareta Sätterlund ligger trea i C-klassen på 288 slag och i parklassen ligger Jan och Margareta Hansson på 17:e plats med 308 slag och Håkan Sjökvist och Linda Östberg ligger på 19:e med lika många slag.