2016-06-28 20:04

2016-06-28 20:04

Fartfyllt rally väntar Tidemand i Polen

CHARLOTTENBERG: Rally

Med topplaceringar i de båda VM-starter som Pontus Tidemand har gjort hittills i år, är han mer än redo att hoppa tillbaka in i världsmästerskapet. Det är dags att trycka plattan i mattan, för i helgen avgörs Rally Polen - ett av världens snabbaste rallyn.

Pontus ligger på fjärde plats i den totala mästerskapsställningen - trots att han bara har deltagit i två av sex deltävlingar med sin Fabia R5.

– Det är stenhård konkurrens i årets WRC 2, kanske tuffare än någonsin tidigare, säger Pontus.

– Med tanke på att vi bara har kört två event så hänger vi bra med och har alla chanser att avancera. Vinsten i Portugal stärkte oss och vi är laddade och motiverade för fortsättningen.

Sedan segern i Portugal i maj har Pontus och kartläsaren Jonas Andersson hunnit med ytterligare två tävlingar. Först ut var Rally Ceský Krumlov, ett tjeckiskt mästerskapsrally som bjöd på hårda förhållanden där de slutade tvåa och fick värdefull träning på asfalt inför kommande VM-event.

Näst på tur var Rally Zemaitija i Litauen, som med sina snabba vägar blev en perfekt uppvärmning inför Polen och Pontus och Jonas knep också förstaplatsen.

– Vi har förberett oss så väl vi kan inför den kommande helgen. Tävlingen i Litauen betydde mycket på så sätt att vi fick chansen att hitta tempot och få lite fart i kroppen så nära inpå nästa rally. Förutom tävlingarna har vi också varit på ett par tester, så det har blivit en del tid bakom ratten, vilket alltid är positivt.

Rally Polen är en av VM-kalenderns snabbaste tävlingar och hastigheterna närmar sig dem som man annars bara upplever i Rally Finland. Grusvägarna är i huvudsak mjuka och flertalet vägsektioner kantas även av högt gräs som gör det svårare att se ingången i svängar ordentligt och kan även gömma stenar.

– Rally Polen är riktigt häftigt och det gäller att ge allt från start. Man måste lita på noterna till 100% och undvika att gena i svängar med skymd sikt. Ett misstag kan kosta mycket eftersom det är svårt att ta igen tid på så snabba vägar.

Hårt motstånd

– Sett till mästerskapet så är det viktigt att vi plockar poäng så vi satsar självklart på ett så bra resultat som möjligt, samtidigt som vi är beredda på hårt motstånd, säger Pontus och syftar bland annat på Skodakollegorna Esapekka Lappi och Teemu Suninen, som båda är finnar och inte helt främmande för fartfyllda vägar, samt mästerskapsledande britten Elfyn Evans.

Värdstad för tävlingen är Mikolajki, som ligger i området kring de Masuriska sjöarna i nordöstra Polen. Med start på torsdag kväll, väntar sammanlagt 21 specialsträckor på drygt 300 kilometer under helgen innan målgången på söndag.

Pontus ligger på fjärde plats i den totala mästerskapsställningen - trots att han bara har deltagit i två av sex deltävlingar med sin Fabia R5.

– Det är stenhård konkurrens i årets WRC 2, kanske tuffare än någonsin tidigare, säger Pontus.

– Med tanke på att vi bara har kört två event så hänger vi bra med och har alla chanser att avancera. Vinsten i Portugal stärkte oss och vi är laddade och motiverade för fortsättningen.

Sedan segern i Portugal i maj har Pontus och kartläsaren Jonas Andersson hunnit med ytterligare två tävlingar. Först ut var Rally Ceský Krumlov, ett tjeckiskt mästerskapsrally som bjöd på hårda förhållanden där de slutade tvåa och fick värdefull träning på asfalt inför kommande VM-event.

Näst på tur var Rally Zemaitija i Litauen, som med sina snabba vägar blev en perfekt uppvärmning inför Polen och Pontus och Jonas knep också förstaplatsen.

– Vi har förberett oss så väl vi kan inför den kommande helgen. Tävlingen i Litauen betydde mycket på så sätt att vi fick chansen att hitta tempot och få lite fart i kroppen så nära inpå nästa rally. Förutom tävlingarna har vi också varit på ett par tester, så det har blivit en del tid bakom ratten, vilket alltid är positivt.

Rally Polen är en av VM-kalenderns snabbaste tävlingar och hastigheterna närmar sig dem som man annars bara upplever i Rally Finland. Grusvägarna är i huvudsak mjuka och flertalet vägsektioner kantas även av högt gräs som gör det svårare att se ingången i svängar ordentligt och kan även gömma stenar.

– Rally Polen är riktigt häftigt och det gäller att ge allt från start. Man måste lita på noterna till 100% och undvika att gena i svängar med skymd sikt. Ett misstag kan kosta mycket eftersom det är svårt att ta igen tid på så snabba vägar.

Hårt motstånd

– Sett till mästerskapet så är det viktigt att vi plockar poäng så vi satsar självklart på ett så bra resultat som möjligt, samtidigt som vi är beredda på hårt motstånd, säger Pontus och syftar bland annat på Skodakollegorna Esapekka Lappi och Teemu Suninen, som båda är finnar och inte helt främmande för fartfyllda vägar, samt mästerskapsledande britten Elfyn Evans.

Värdstad för tävlingen är Mikolajki, som ligger i området kring de Masuriska sjöarna i nordöstra Polen. Med start på torsdag kväll, väntar sammanlagt 21 specialsträckor på drygt 300 kilometer under helgen innan målgången på söndag.