2016-05-24 19:59

2016-05-24 19:59

Alexander bäst i Norden

LARVIK: Judo

Alexander Dahlin, från Judo Arvika, missade SM på grund av sjukdom tidigare i vinter, men han kompenserade den ”missen” med råge när han istället tog hem de nordiska mästerskapen, i Larvik, nu i helgen.
– Jag var rätt besviken över att jag missade SM. Det här var bra, riktigt bra, konstaterar Alexander.

Västvärmlänningen vann nämligen inte bara guld i U18 – utan gick upp både i viktklass och åldersklass, till U21, och tog ytterligare en medalj – i form av ett brons.

Två medaljer, och insatser, som öppnar upp för några intressanta veckor framöver.

– Landslagstränaren sa att det här var något han rankade riktigt högt i uttagningen till EM, fortsätter Alexander, som inledde helgen i Larvik med att gå rakt igenom sin grupp i U18 utan förlust – och dessutom med en snygg seger över norrmannen Khasan Dudorkanov, på ett matchvinnande kast efter bara elva sekunder.

30 sekunder

Gruppsegern gjorde att han ställdes mot landsmannen Pelle Mattsson i semifinalen.

– Han gjorde det bra, men jag kastade honom på en ”tai-otoshi” ganska tidigt och vann sedan på fasthållning.

I finalen väntade sedan islänningen Alexander Heidarsson.

– Jag mötte honom på Budo Nord för två veckor sedan och då vann jag efter 30 sekunder, men nu gick vi nästan tiden ut. Jag vann på en fasthållning med 30 sekunder kvar.

I och med det var också Alexanders första NM-guld säkrat.

– Det var första gången jag var med på NM. Ifjol var första året jag kunde ha varit med, men då gick tävlingen på Island och då valde vi att inte åka.

Efter U18 gick Alexander upp till U21, där han också bytte -50 kilosklassen till -55.

– Det är klart att det märks. I judo är fem kilo ganska mycket, men det var bra för mig att få lite fler matcher.

Så värst många mer matcher blev det dock inte, då två motståndare drog sig ur sina matcher på grund av skador. Gruppsegern säkrades mot Emil Henriksson efter ett poänggivande kast, ”uchi-mata”.

Höll sig undan

I semifinalen väntade sedan blågult motstånd nummer två, i form av Alfred Hansson.

– Han är duktig, stark och bra på att lyfta. Han fick poäng på ett kast tidigt och sedan höll han undan hela matchen. Han körde taktiskt och höll sig borta, precis så mycket som behövdes. Jag var inte nära i den matchen, konstaterar Alexander, som dock inte var alltför nedslagen över förlusten.

– Jag var inte jättebesviken, men det är klart att det känns lite när man förlorar en match.

Mot EM

Oavsett så tog Alexander några jättekliv mot en EM-start, i Finland i början av juli.

– Jag ska iväg och tävla på Europacupen i Portugal nu till helgen. Det är sista tävlingen där man kvalificera sig till EM. För att säkra en plats i EM måste jag nog placera mig, men det är tufft. Det är många bra med.

Arvikakillen åker dock med gott självförtroende efter framgångarna i Larvik nu och segern i Sveriges största judotävling, Budo Nord, för två veckor sedan.

– Det var segern där som gjorde att jag fick åka på NM. Jag fick träna med landslagsgruppen på lägret direkt efter cupen också och det gjorde nog också sitt till.

Västvärmlänningen vann nämligen inte bara guld i U18 – utan gick upp både i viktklass och åldersklass, till U21, och tog ytterligare en medalj – i form av ett brons.

Två medaljer, och insatser, som öppnar upp för några intressanta veckor framöver.

– Landslagstränaren sa att det här var något han rankade riktigt högt i uttagningen till EM, fortsätter Alexander, som inledde helgen i Larvik med att gå rakt igenom sin grupp i U18 utan förlust – och dessutom med en snygg seger över norrmannen Khasan Dudorkanov, på ett matchvinnande kast efter bara elva sekunder.

30 sekunder

Gruppsegern gjorde att han ställdes mot landsmannen Pelle Mattsson i semifinalen.

– Han gjorde det bra, men jag kastade honom på en ”tai-otoshi” ganska tidigt och vann sedan på fasthållning.

I finalen väntade sedan islänningen Alexander Heidarsson.

– Jag mötte honom på Budo Nord för två veckor sedan och då vann jag efter 30 sekunder, men nu gick vi nästan tiden ut. Jag vann på en fasthållning med 30 sekunder kvar.

I och med det var också Alexanders första NM-guld säkrat.

– Det var första gången jag var med på NM. Ifjol var första året jag kunde ha varit med, men då gick tävlingen på Island och då valde vi att inte åka.

Efter U18 gick Alexander upp till U21, där han också bytte -50 kilosklassen till -55.

– Det är klart att det märks. I judo är fem kilo ganska mycket, men det var bra för mig att få lite fler matcher.

Så värst många mer matcher blev det dock inte, då två motståndare drog sig ur sina matcher på grund av skador. Gruppsegern säkrades mot Emil Henriksson efter ett poänggivande kast, ”uchi-mata”.

Höll sig undan

I semifinalen väntade sedan blågult motstånd nummer två, i form av Alfred Hansson.

– Han är duktig, stark och bra på att lyfta. Han fick poäng på ett kast tidigt och sedan höll han undan hela matchen. Han körde taktiskt och höll sig borta, precis så mycket som behövdes. Jag var inte nära i den matchen, konstaterar Alexander, som dock inte var alltför nedslagen över förlusten.

– Jag var inte jättebesviken, men det är klart att det känns lite när man förlorar en match.

Mot EM

Oavsett så tog Alexander några jättekliv mot en EM-start, i Finland i början av juli.

– Jag ska iväg och tävla på Europacupen i Portugal nu till helgen. Det är sista tävlingen där man kvalificera sig till EM. För att säkra en plats i EM måste jag nog placera mig, men det är tufft. Det är många bra med.

Arvikakillen åker dock med gott självförtroende efter framgångarna i Larvik nu och segern i Sveriges största judotävling, Budo Nord, för två veckor sedan.

– Det var segern där som gjorde att jag fick åka på NM. Jag fick träna med landslagsgruppen på lägret direkt efter cupen också och det gjorde nog också sitt till.