2015-12-23 06:00

2015-12-30 09:48

Bättre villkor behövs

EDA: Om villkoren i vårdyrket

Vården. Ja så har man dragit i gång en så kallad ”speed date” för att försöka locka vikarier till vård och omsorg.

Och yrvaket undrar man vart alla nyutbildade vårdpersoner tagit vägen? Ja, en del av svaret är att de fått arbeten på annat håll. Kanske inte ens inom vården. Kanske en plats där man är mera rädd om sin personal.

För att få in vikarier inom detta område behövs en radikal ändring:

Bättre personalpolitik, bättre arbetsvillkor, flera händer, slopa delade turer, slut med vinglandet att jobba på olika ställen i kommunen. Och framför allt en säker lön som går att leva på. Vård måste få kosta.

Facket då? Där får man sällan någon hjälp, varken i fråga om jobb eller om man skadat sig i jobbet. Men dyra fackavgifter tar man gärna emot.

Och yrvaket undrar man vart alla nyutbildade vårdpersoner tagit vägen? Ja, en del av svaret är att de fått arbeten på annat håll. Kanske inte ens inom vården. Kanske en plats där man är mera rädd om sin personal.

För att få in vikarier inom detta område behövs en radikal ändring:

Bättre personalpolitik, bättre arbetsvillkor, flera händer, slopa delade turer, slut med vinglandet att jobba på olika ställen i kommunen. Och framför allt en säker lön som går att leva på. Vård måste få kosta.

Facket då? Där får man sällan någon hjälp, varken i fråga om jobb eller om man skadat sig i jobbet. Men dyra fackavgifter tar man gärna emot.

  • Pensionerad (tack och lov!) vårdjobbare, men efter skada på jobbet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.