2017-09-08 06:00

2017-09-08 06:00

Tacka vet jag svenskt kaffe – eller?

UR MIN SYNVINKEL: Linus Carle

I somras hade jag min första sommarsemester på fem år, vilket förstås var helt otroligt skönt. Fast jobb är en lyxvara.

Jag hann med mer än vad jag trodde var möjligt, bland annat två resor. Jag besökte Prag i Tjeckien och Nessebar i Bulgarien.

Det var två helt olika resor. Till Prag åkte jag med ett kompisgäng för att dricka öl och till Nessebar åkte jag med familjen för att sola. Och för att dricka öl.

Något som alltid slår mig när jag är ute och reser är så ofattbart dåligt kaffe det är i andra länder.

I vissa länder – som i England och övriga Storbritannien – smakar kaffet precis ingenting. Det är i princip varmt vatten.

Lika bra som de är på te, lika dåliga är de på kaffe.

Om man ska överleva en vecka där krävs det att man har med eget pulverkaffe och fyller på.


I många andra länder är det lika omöjligt att hitta något ställe som serverar gott kaffe, efter min smak. Ofta är det antingen espresso eller cappucino som gäller. Något som liknar svenskt kaffe, som man ju är van vid, går inte att få tag på.

Tjeckien och Bulgarien hade ungefär samma nivå på kaffet, det vill säga uruselt.

Allt som oftast är problemet att det är alldeles för svagt, i jämförelse med det härligt, starka bryggkaffet som vi har i Sverige.

Så var dock inte fallet när jag var i Bosnien för ett antal år sedan. Där var förstås espresso vanligt, men ännu vanligare var att man fick in en turkisk servis med kaffe där sumpen(!?) var kvar. Oerhört robust och stark smak. Och man drack tills sumpen var kvar på botten. Starkare, visst, men ändå inte någon höjdare.

Nej, det absolut bästa med att komma hem från en resa brukar vara att få dricka en kopp svart bryggkaffe med en skvätt mjölk i. Lika enkelt som gott.

Och tydligen är jag inte ensam om att tycka så. Vi svenskar dricker tydligen näst mest kaffe i världen med i snitt 3,2 koppar per dag. Det blir över nio kilo kaffe per år – per person! Och det är ju just bryggkaffet som dominerar.


Världens ledande kaffedrickare är våra grannar Finland. Förra året drack de tydligen 9,9 kilo kaffe per person, och konsumtionen ökar stadigt varje år.

På delad tredjeplats kommer Norge och Danmark. Norden dricker alltså överlägset mest kaffe i världen.

Övriga världen häpnar över den nordiska kaffekulturen: hur klarar vi av att dricka litervis med kaffe varje dag?

Tydligen är det till och med så att många länder VARNAR turister för att dricka kaffe i Norden – för att dess styrka kan orsaka hjärtklappning och illamående!

Det är ju aningen komiskt, men det kanske också betyder att det är den nordiska kaffekulturen som är galen – inte andra länders.

I somras hade jag min första sommarsemester på fem år, vilket förstås var helt otroligt skönt. Fast jobb är en lyxvara.

Jag hann med mer än vad jag trodde var möjligt, bland annat två resor. Jag besökte Prag i Tjeckien och Nessebar i Bulgarien.

Det var två helt olika resor. Till Prag åkte jag med ett kompisgäng för att dricka öl och till Nessebar åkte jag med familjen för att sola. Och för att dricka öl.

Något som alltid slår mig när jag är ute och reser är så ofattbart dåligt kaffe det är i andra länder.

I vissa länder – som i England och övriga Storbritannien – smakar kaffet precis ingenting. Det är i princip varmt vatten.

Lika bra som de är på te, lika dåliga är de på kaffe.

Om man ska överleva en vecka där krävs det att man har med eget pulverkaffe och fyller på.


I många andra länder är det lika omöjligt att hitta något ställe som serverar gott kaffe, efter min smak. Ofta är det antingen espresso eller cappucino som gäller. Något som liknar svenskt kaffe, som man ju är van vid, går inte att få tag på.

Tjeckien och Bulgarien hade ungefär samma nivå på kaffet, det vill säga uruselt.

Allt som oftast är problemet att det är alldeles för svagt, i jämförelse med det härligt, starka bryggkaffet som vi har i Sverige.

Så var dock inte fallet när jag var i Bosnien för ett antal år sedan. Där var förstås espresso vanligt, men ännu vanligare var att man fick in en turkisk servis med kaffe där sumpen(!?) var kvar. Oerhört robust och stark smak. Och man drack tills sumpen var kvar på botten. Starkare, visst, men ändå inte någon höjdare.

Nej, det absolut bästa med att komma hem från en resa brukar vara att få dricka en kopp svart bryggkaffe med en skvätt mjölk i. Lika enkelt som gott.

Och tydligen är jag inte ensam om att tycka så. Vi svenskar dricker tydligen näst mest kaffe i världen med i snitt 3,2 koppar per dag. Det blir över nio kilo kaffe per år – per person! Och det är ju just bryggkaffet som dominerar.


Världens ledande kaffedrickare är våra grannar Finland. Förra året drack de tydligen 9,9 kilo kaffe per person, och konsumtionen ökar stadigt varje år.

På delad tredjeplats kommer Norge och Danmark. Norden dricker alltså överlägset mest kaffe i världen.

Övriga världen häpnar över den nordiska kaffekulturen: hur klarar vi av att dricka litervis med kaffe varje dag?

Tydligen är det till och med så att många länder VARNAR turister för att dricka kaffe i Norden – för att dess styrka kan orsaka hjärtklappning och illamående!

Det är ju aningen komiskt, men det kanske också betyder att det är den nordiska kaffekulturen som är galen – inte andra länders.