2017-02-27 06:00

2017-02-27 14:21

Här är Eriks supersemla

ARVIKA: Erik Dahlin från Hela Sverige bakar bjuder på sitt semmelrecept

(UPPDATERAD) På tisdag är det fettisdagen. Erik Dahlin från Hela Sverige bakar bjuder här på receptet på sin supersemla.
– Så här ska en semla se ut, enligt mig!

Nutellasemlor, wienersemlor, blåbärssemlor, semmelwrap, prinsess-semla och semmelsmoothie.

På senare år har vi sett otaliga varianter av den traditionella bakelsen.

Men för Erik Dahlin – som i höstas deltog i TV4-programmet Hela Sverige bakar – är det klassikern som gäller.

– Jag vill gärna ha en klassisk semla, inget annat påhitt. I många fall finns det varken en tanke att det ska vara gött eller se snyggt ut, utan det ska bara vara märkligt, säger han.

Supersemla

För Arvika Nyheters läsare bjuder Erik Dahlin på receptet på sin egen supersemla.

Och det är förstås en klassiker med vetebröd, mandelmassa och grädde.

– Så här ska en semla se ut, enligt mig. Jag vill inte ha en semla där vetebullen enbart är luftig, utan jag vill ha lite tuggmotstånd. Och mandelmassefyllningen ska inte vara rinnig utan någorlunda fast och krämig. Det ska vara lite tuggmotstånd i den också. Sen ska det hellre vara mer mandelmassa och mindre grädde, säger Erik.

Hans mandelmassefyllning består av färdig mandelmassa med lite extra mandel i.

– Jag gjorde en liten kombo och tyckte det blev väldigt gött. Visst, man kan göra egen mandelmassa rakt igenom men då behöver man en bra matberedare, säger Erik.

Hur gör man för att få dem så snygga som dina?

– Det sitter i fingrarna, haha! Nej, men oftast har jag från början en vision om hur det ska se ut, och så jobbar jag mot det. Det är lättare att få dem snygga om man har en tanke bakom.

Fettisdagen

I morgon är alla semmelälskares högtidsdag här – fettisdagen.

Tidigare var det – tro det eller ej – förbjudet att sälja semlor på andra dagar än fettisdagen.

Så är förstås inte fallet i dag, men fettisdagen är ändå den dagen då allra flest människor köper semlor.

När tycker du att man får börja äta semlor?

– Jag tycker gärna det ska gå en stund in i januari innan man börjar. Men jag har redan ätit några semlor, det har jag.

Hur tycker du att man avnjuter en semla på bästa sätt?

– En semla med mjölk är väl det godaste? Men en kaffekopp till är inte heller fel!

Nutellasemlor, wienersemlor, blåbärssemlor, semmelwrap, prinsess-semla och semmelsmoothie.

På senare år har vi sett otaliga varianter av den traditionella bakelsen.

Men för Erik Dahlin – som i höstas deltog i TV4-programmet Hela Sverige bakar – är det klassikern som gäller.

– Jag vill gärna ha en klassisk semla, inget annat påhitt. I många fall finns det varken en tanke att det ska vara gött eller se snyggt ut, utan det ska bara vara märkligt, säger han.

Supersemla

För Arvika Nyheters läsare bjuder Erik Dahlin på receptet på sin egen supersemla.

Och det är förstås en klassiker med vetebröd, mandelmassa och grädde.

– Så här ska en semla se ut, enligt mig. Jag vill inte ha en semla där vetebullen enbart är luftig, utan jag vill ha lite tuggmotstånd. Och mandelmassefyllningen ska inte vara rinnig utan någorlunda fast och krämig. Det ska vara lite tuggmotstånd i den också. Sen ska det hellre vara mer mandelmassa och mindre grädde, säger Erik.

Hans mandelmassefyllning består av färdig mandelmassa med lite extra mandel i.

– Jag gjorde en liten kombo och tyckte det blev väldigt gött. Visst, man kan göra egen mandelmassa rakt igenom men då behöver man en bra matberedare, säger Erik.

Hur gör man för att få dem så snygga som dina?

– Det sitter i fingrarna, haha! Nej, men oftast har jag från början en vision om hur det ska se ut, och så jobbar jag mot det. Det är lättare att få dem snygga om man har en tanke bakom.

Fettisdagen

I morgon är alla semmelälskares högtidsdag här – fettisdagen.

Tidigare var det – tro det eller ej – förbjudet att sälja semlor på andra dagar än fettisdagen.

Så är förstås inte fallet i dag, men fettisdagen är ändå den dagen då allra flest människor köper semlor.

När tycker du att man får börja äta semlor?

– Jag tycker gärna det ska gå en stund in i januari innan man börjar. Men jag har redan ätit några semlor, det har jag.

Hur tycker du att man avnjuter en semla på bästa sätt?

– En semla med mjölk är väl det godaste? Men en kaffekopp till är inte heller fel!

Eriks supersemla

Mandelmassefyllning

2,5 dl sötmandel med skal

200 g mandelmassa

1 bittermandel

0,5 msk stött kardemumma

3 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1,5 dl mjölk

1. Rosta mandlar i en torr stekpanna.

2. Mixa de rostade mandlarna i en matberedare.

3. Tillsätt riven bittermandel, kardemumma, florsocker, vaniljsocker och mandelmassa.

4. När mandelmassan är jämn och fin, tillsätt mjölken.

Vetedeg

1,5 msk kardemummakärnor

3 dl mjölk

50 g färsk jäst

1,75 dl strösocker

0,5 tsk salt

150 g mjukt smör

1 ägg

11 dl vetemjöl special

Topping

5-6 dl grädde

Florsocker

Gör så här

1. Stöt kardemummakärnor i en mortel och blanda ner i mjölken, värm sedan blandningen till 37 grader Celsius.

2. Smula ner jäst i en assistent/bunke och tillsätt den värmda mjölken.

3. Kör assistenten på medelfart och tillsätt strösocker, salt, smör och ägg.

4. Tillsätt lite mjöl i taget och bearbeta sedan degen i cirka 5-10 minuter på medel-/ hög fart.

5. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 40 min. Under tiden kan mandelmassefyllningen tillredas.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i cirka 15 lika stora delar.

7. Rulla till bullar och placera på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 min.

8. Sätt ugnen på 225 grader Celsius.

9. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 min.

10. Ta ut ur ugnen och låt svalna på galler.

11. Skär tre snitt i ytan på varje bulle, så att snitten bildar en triangel, plocka bort locket och spritsa i mandelmassefyllningen. Spritsa sedan över vispad grädde och placera locket. Avsluta med att pudra över florsocker genom en finmaskig sil.

12. Servera och njut, i eget sällskap eller tillsammans med andra.