2016-09-02 15:24

2016-09-02 15:46

Componenta i gungning

ARVIKA: 110 jobb i fara

Den multinationella industrikoncernen Componenta är försatt i rekonstruktion.
Componenta har bland annat tillverkning i Arvika, där cirka 110 personer jobbar.

På torsdagen meddelade den finska företagsledningen att Componenta Corporation har ansökt om rekonstruktion i Finland. Försäljningsminskning och lönsamhetsproblem är orsaken, och försök att få in nytt kapital har misslyckats.

En helägd verksamhet i Nederländerna försätts i konkurs, samtidigt som en verksamhet i Turkiet inte ska beröras alls.

– En rekonstruktion kommer att göra det möjligt för moderbolaget och dess dotterbolag att återställa kapitalstrukturen och möjliggöra fortsatt lönsam verksamhet, säger vd Harri Suutari i ett offentligt meddelande.

Den 23 september kallas aktieägarna till ett extrainsatt möte där man ska diskutera bolagets framtid.

Känd rekonstruktör

Nu kommer rekonstruktionerna skötas separat, bolag för bolag. Arvikafabriken, Componenta Arvika AB, är ett helägt dotterbolag till västmanländska Componenta Wirsbo AB. På torsdagen begärde och fick bolaget rekonstruktion vid Tingsrätten i Västmanland. Till rekonstruktör har advokat Hans Renman utsetts. Han är en välkänd konkursförvaltare som bland annat har hanterat den omskrivna Trustorhärvan. Renman kommer även att ha hand om rekonstruktionen av Componentas två andra verksamheter i Sverige.

Mikael Schill är nytillträdd vd för Componenta Wirsbo AB.

– Den här veckan fortsätter verksamheten som förut, förutom att vi inte betalar våra fakturor. Hur det kommer att se ut på måndag hoppas jag få veta av Hans Renman idag, har Mikael Schill sagt till Västmanlands Läns Tidning, VLT.

Optimist

Han är dock optimistisk om framtiden.

– Jag tror att det här kommer att gå att lösa, säger han till tidningen.

Rekonstruktören har nu tre månader på sig att lösa krisen och hitta en uppgörelse med företagets fordringsägare.

Satsade på Arvika

2012 beslutade företagsledningen som en följd av ordernedgång att flytta produktion från Smedjebacken till Arvika, vilket gjorde att produktionen ökade och antalet anställda växte på smedjan i Arvika.

2015 omsatte verksamheten i Arvika 220 miljoner kronor. Huvudinriktningen är tillverkning av smideskomponenter till den tunga bilindustrin, där Scania och MAN är stora kunder, men på sistone har man även börjat tillverka för gruv- och skogsindustrin.

På Componenta i Arvika jobbar i dag cirka 95 anställda plus 13 inhyrd personal. På torsdagen fick all Arvikapersonal information om de pågående rekonstruktionerna i bolaget.

 

 

 

 

 

På torsdagen meddelade den finska företagsledningen att Componenta Corporation har ansökt om rekonstruktion i Finland. Försäljningsminskning och lönsamhetsproblem är orsaken, och försök att få in nytt kapital har misslyckats.

En helägd verksamhet i Nederländerna försätts i konkurs, samtidigt som en verksamhet i Turkiet inte ska beröras alls.

– En rekonstruktion kommer att göra det möjligt för moderbolaget och dess dotterbolag att återställa kapitalstrukturen och möjliggöra fortsatt lönsam verksamhet, säger vd Harri Suutari i ett offentligt meddelande.

Den 23 september kallas aktieägarna till ett extrainsatt möte där man ska diskutera bolagets framtid.

Känd rekonstruktör

Nu kommer rekonstruktionerna skötas separat, bolag för bolag. Arvikafabriken, Componenta Arvika AB, är ett helägt dotterbolag till västmanländska Componenta Wirsbo AB. På torsdagen begärde och fick bolaget rekonstruktion vid Tingsrätten i Västmanland. Till rekonstruktör har advokat Hans Renman utsetts. Han är en välkänd konkursförvaltare som bland annat har hanterat den omskrivna Trustorhärvan. Renman kommer även att ha hand om rekonstruktionen av Componentas två andra verksamheter i Sverige.

Mikael Schill är nytillträdd vd för Componenta Wirsbo AB.

– Den här veckan fortsätter verksamheten som förut, förutom att vi inte betalar våra fakturor. Hur det kommer att se ut på måndag hoppas jag få veta av Hans Renman idag, har Mikael Schill sagt till Västmanlands Läns Tidning, VLT.

Optimist

Han är dock optimistisk om framtiden.

– Jag tror att det här kommer att gå att lösa, säger han till tidningen.

Rekonstruktören har nu tre månader på sig att lösa krisen och hitta en uppgörelse med företagets fordringsägare.

Satsade på Arvika

2012 beslutade företagsledningen som en följd av ordernedgång att flytta produktion från Smedjebacken till Arvika, vilket gjorde att produktionen ökade och antalet anställda växte på smedjan i Arvika.

2015 omsatte verksamheten i Arvika 220 miljoner kronor. Huvudinriktningen är tillverkning av smideskomponenter till den tunga bilindustrin, där Scania och MAN är stora kunder, men på sistone har man även börjat tillverka för gruv- och skogsindustrin.

På Componenta i Arvika jobbar i dag cirka 95 anställda plus 13 inhyrd personal. På torsdagen fick all Arvikapersonal information om de pågående rekonstruktionerna i bolaget.