2016-08-25 14:16

2016-08-25 20:22

Räddar värdefulla saker

ARVIKA: Rivningsarbetet är igång

Filipstads Specialmaskiner AB har inlett rivningsarbetet på Dahlinshuset vid torget. Kommande vecka börjar man riva själva fastigheten är det tänkt.

Tommy Klasson blickar upp mot sin nedbrunna lägenhet på andra våningen i Dahlinshuset. Efter två sejourer i provisoriskt boende i Gunnarskog och före detta Esplanadskolan hoppas han kunna återvända.

– Vi har tappat besittningsrätten då det var totalskada och det har blivit nya ägare, men vi hoppas att Arvika Fastighets AB kommer med ett erbjudande om återflytt. Ja, att flytta tillbaka har vi räknat med hela tiden.

Hämtar

Denna onsdag är han här för att hämta föremål som trots allt räddats och kommit till rätta efter branden. Bland annat en bordslampa har Bengt Larsson på Filipstads Specialmaskiner hittat i lägenheten som är/var belägen på andra våningen närmast Westra Wermlands Sparbank.

– Vi har dessutom fått fotografier tillbaka. Och vi fick med oss alla kläder. Elektronik och alla möbler försvann dock. Det jag saknar allra mest är nog tevefåtöljen...

Obrukbart

Bengt Larsson och hans kollegor Mats-Ove Hedvall och Mikael Tillman ägnar denna vecka åt att plocka ut brukbart och obrukbart ur lägenheterna, förra veckan gjorde man samma sak ur affärslokalerna på markplanet fast då handlade det enbart om obrukbart.

– Vi rensar och tar reda på så mycket vi kan, i affärsdelen fick vi dock slänga allt. Det jag tycker är viktigast att ta reda på är fotografier, vilket ju är viktiga minnen för folk.

Fördelar

Det obrukbara i lägenheterna fördelas i två kategorier: skrot och brännbart, vilket sker i olika containrar. Man tar även reda på bland annat kablar.

– Allt löst material som är förstört, som stolar, sängar och bord, ska slängas och sorteras, sådant material finns det i samtliga lägenheter vi kommer in i. Fast några lägenheter längs upp kommer vi ju inte in i.

Foton

Filipstads Specialmaskiner har fått veta namnen på de som bott i de olika lägenheterna och några boende har man likt Tommy Klasson alltså kunnat glädja med funna föremål.

– Vi har även kunnat ta tillvara på bland annat kristallkronor och matsilver. Att kunna ge tillbaka, det tycker jag är väldigt roligt. Det finns även en annan boende som återfått fotografier, han blev jätteglad och det har alla blivit som jag varit i kontakt med av den här anledningen.

23 meter

Nästkommande vecka ska rivningen av själva fastigheten inledas är det tänkt, troligen börjar denna rivning på tisdag eller onsdag nästkommande vecka. Också då ska man sortera material även om den rivningen sker via en grävmaskin med speciella aggregat, en grävmaskin som når 23 meter upp i luften.

– Grävmaskinen kommer att börja mitt i huset för att sedan gå åt båda hållen, detta för att slippa köra så mycket på asfalten utanför. Vi kommer att vattna med en snökanon inåt mot huset för att minska dammet och den avspärrning som finns i dag ska räcka. Det vi får tänka på är att skrotet inte ska ramla åt gatan åt.

Tommy Klasson blickar upp mot sin nedbrunna lägenhet på andra våningen i Dahlinshuset. Efter två sejourer i provisoriskt boende i Gunnarskog och före detta Esplanadskolan hoppas han kunna återvända.

– Vi har tappat besittningsrätten då det var totalskada och det har blivit nya ägare, men vi hoppas att Arvika Fastighets AB kommer med ett erbjudande om återflytt. Ja, att flytta tillbaka har vi räknat med hela tiden.

Hämtar

Denna onsdag är han här för att hämta föremål som trots allt räddats och kommit till rätta efter branden. Bland annat en bordslampa har Bengt Larsson på Filipstads Specialmaskiner hittat i lägenheten som är/var belägen på andra våningen närmast Westra Wermlands Sparbank.

– Vi har dessutom fått fotografier tillbaka. Och vi fick med oss alla kläder. Elektronik och alla möbler försvann dock. Det jag saknar allra mest är nog tevefåtöljen...

Obrukbart

Bengt Larsson och hans kollegor Mats-Ove Hedvall och Mikael Tillman ägnar denna vecka åt att plocka ut brukbart och obrukbart ur lägenheterna, förra veckan gjorde man samma sak ur affärslokalerna på markplanet fast då handlade det enbart om obrukbart.

– Vi rensar och tar reda på så mycket vi kan, i affärsdelen fick vi dock slänga allt. Det jag tycker är viktigast att ta reda på är fotografier, vilket ju är viktiga minnen för folk.

Fördelar

Det obrukbara i lägenheterna fördelas i två kategorier: skrot och brännbart, vilket sker i olika containrar. Man tar även reda på bland annat kablar.

– Allt löst material som är förstört, som stolar, sängar och bord, ska slängas och sorteras, sådant material finns det i samtliga lägenheter vi kommer in i. Fast några lägenheter längs upp kommer vi ju inte in i.

Foton

Filipstads Specialmaskiner har fått veta namnen på de som bott i de olika lägenheterna och några boende har man likt Tommy Klasson alltså kunnat glädja med funna föremål.

– Vi har även kunnat ta tillvara på bland annat kristallkronor och matsilver. Att kunna ge tillbaka, det tycker jag är väldigt roligt. Det finns även en annan boende som återfått fotografier, han blev jätteglad och det har alla blivit som jag varit i kontakt med av den här anledningen.

23 meter

Nästkommande vecka ska rivningen av själva fastigheten inledas är det tänkt, troligen börjar denna rivning på tisdag eller onsdag nästkommande vecka. Också då ska man sortera material även om den rivningen sker via en grävmaskin med speciella aggregat, en grävmaskin som når 23 meter upp i luften.

– Grävmaskinen kommer att börja mitt i huset för att sedan gå åt båda hållen, detta för att slippa köra så mycket på asfalten utanför. Vi kommer att vattna med en snökanon inåt mot huset för att minska dammet och den avspärrning som finns i dag ska räcka. Det vi får tänka på är att skrotet inte ska ramla åt gatan åt.