2016-08-04 15:45

2016-08-05 17:22

Smakar på Värmlands motsvarighet till Calvados

ÖSTRA RUD/KLÄSSBOL: Gärdets musteri utvecklar sig

20 år efter att musteriet i Östra Rud öppnade är Anneli Eriksson på väg att förverkliga ytterligare en dröm, tillverkning av calvados. Eller rättare sagt äppelbrandy.

I musteriet utanför Klässbol tillverkas normalt sett äppelmust och äppelvinäger. Nu ska dock varukorgen utökas med ytterligare en produkt, calvados. I en rejäl tank i musteriet återfinns nämligen jäst äppelcider som är på väg att transporteras till Skåne. I Skåne ska cidern, 1 000 liter i mängd, destilleras, för att sedan lagras på ekfat i Klässbol under ett par års tid.

Först en experimenttid alltså – men 2019 eller 2020 ska den färdigutvecklade calvadosen kunna säljas från musteriet.

– Alla tillstånd, från Skatteverket till Livsmedelsverket, är klara och visionen är storstilad: musteri, destilleri, gårdsbutik, café och provsmakningar, säger Eriksson.

Skyddat

Cidern i den stora tanken är inget annat än ren must som jäst utan tillsatser, till 1 000 liter must/cider går det åt cirka 2 000 kilo äpplen. Av detta får man ut runt 100 liter sprit. Allt kommet ur Värmlandsfrukt.

– Av detta ska det alltså bli äppelbrandy av calvadostyp. Namnet Calvados är nämligen namnskyddat, territoriellt skyddat efter regionens namn i Frankrike. Det är skyddat på samma sätt som Cognac och Champagne.

Inspiration

Projektets grund ligger alltså två decennier bakåt i tiden men det var för några år sedan som det fick luft under vingarna på allvar, detta då Anneli Eriksson besökte just Calvados i Normandie i Frankrike.

– Helt fantastiskt, jag blev så exalterad att jag knappt sov på tio dagar. Trodde aldrig att jag skulle få uppleva så mycket.

Ambulerande

Under Frankrikeresan reste man runt bland olika calvadosproducenter, både stora och små enheter för att få inspiration och kunskap – man bodde dessutom i ett hotell som varit ett musteri. Bland annat besökte Anneli och hennes sambo en 75-årig dam som tillverkade calvados och som använde sig av ett ambulerande destilleri som körde runt i trakten.

– Hon hade vunnit massor av priser i lokala tävlingar, en fantastisk kvinna.

35 år

Man besökte även riktigt stora producenter, exempelvis Boulard, en calvados som finns att köpa på svenska Systembolaget.

– Vi fick provsmaka alla årgångar och deras enklaste varianter av calvados var de fina sorterna vi köper på Systembolaget. Under resan gång fick vi även provsmaka en 35-årig calvados, fattar inte att de har råd att bjuda på den men häftigt att smaka.

Lokalt

Tillbaka i Klässbol har nu projektet tagit steg framåt. Förutom att framställa en smak- och prisvärd produkt är målet att köpa in ett eget destilleri för att i en småskalig verksamhet producera runt 1 000 liter sprit per år. Detta om möjligt från en egen gårdsbutik om Sverige tillåter den hanteringen så småningom.

– I första hand vill vi dock kunna sälja till lokala Systembolag och lokala krogar. Visionen är inget stort bolag men så tänkte ju whiskeytillverkarna Mackmyra också...

– Jag gör dock inte det här för lönsamhetens skull utan för att det är min passion, äpple och lokal produktion är min passion. Blir det sedan en bra grej för företaget är det bara bonus.

I musteriet utanför Klässbol tillverkas normalt sett äppelmust och äppelvinäger. Nu ska dock varukorgen utökas med ytterligare en produkt, calvados. I en rejäl tank i musteriet återfinns nämligen jäst äppelcider som är på väg att transporteras till Skåne. I Skåne ska cidern, 1 000 liter i mängd, destilleras, för att sedan lagras på ekfat i Klässbol under ett par års tid.

Först en experimenttid alltså – men 2019 eller 2020 ska den färdigutvecklade calvadosen kunna säljas från musteriet.

– Alla tillstånd, från Skatteverket till Livsmedelsverket, är klara och visionen är storstilad: musteri, destilleri, gårdsbutik, café och provsmakningar, säger Eriksson.

Skyddat

Cidern i den stora tanken är inget annat än ren must som jäst utan tillsatser, till 1 000 liter must/cider går det åt cirka 2 000 kilo äpplen. Av detta får man ut runt 100 liter sprit. Allt kommet ur Värmlandsfrukt.

– Av detta ska det alltså bli äppelbrandy av calvadostyp. Namnet Calvados är nämligen namnskyddat, territoriellt skyddat efter regionens namn i Frankrike. Det är skyddat på samma sätt som Cognac och Champagne.

Inspiration

Projektets grund ligger alltså två decennier bakåt i tiden men det var för några år sedan som det fick luft under vingarna på allvar, detta då Anneli Eriksson besökte just Calvados i Normandie i Frankrike.

– Helt fantastiskt, jag blev så exalterad att jag knappt sov på tio dagar. Trodde aldrig att jag skulle få uppleva så mycket.

Ambulerande

Under Frankrikeresan reste man runt bland olika calvadosproducenter, både stora och små enheter för att få inspiration och kunskap – man bodde dessutom i ett hotell som varit ett musteri. Bland annat besökte Anneli och hennes sambo en 75-årig dam som tillverkade calvados och som använde sig av ett ambulerande destilleri som körde runt i trakten.

– Hon hade vunnit massor av priser i lokala tävlingar, en fantastisk kvinna.

35 år

Man besökte även riktigt stora producenter, exempelvis Boulard, en calvados som finns att köpa på svenska Systembolaget.

– Vi fick provsmaka alla årgångar och deras enklaste varianter av calvados var de fina sorterna vi köper på Systembolaget. Under resan gång fick vi även provsmaka en 35-årig calvados, fattar inte att de har råd att bjuda på den men häftigt att smaka.

Lokalt

Tillbaka i Klässbol har nu projektet tagit steg framåt. Förutom att framställa en smak- och prisvärd produkt är målet att köpa in ett eget destilleri för att i en småskalig verksamhet producera runt 1 000 liter sprit per år. Detta om möjligt från en egen gårdsbutik om Sverige tillåter den hanteringen så småningom.

– I första hand vill vi dock kunna sälja till lokala Systembolag och lokala krogar. Visionen är inget stort bolag men så tänkte ju whiskeytillverkarna Mackmyra också...

– Jag gör dock inte det här för lönsamhetens skull utan för att det är min passion, äpple och lokal produktion är min passion. Blir det sedan en bra grej för företaget är det bara bonus.