2016-07-20 13:38

2016-07-20 13:38

"Vildhjärta" tänder milan

BRUNSKOG: Årets Gammelvala den 54:e i ordningen

På lördag tänder konstnären Maria ”Vildhjärta” Westerberg milan vid den 54:e Gammelvala-veckan på Skutboudden i Brunskog. Samma dag intar också skådespelaren och artisten Rikard Wolff, som är ute på en sommarturné, scenen. Det blir även en fortsättning på fjolårets drop-in-vigslar och dop i Brunskogs kyrka.

Maria Westerbergs morfar, Arne på Labråten, var en av ”milgubbarna” och från barndomen bär hon med sig dofterna, hantverket och gemenskapen, då man umgicks och gjorde saker med händerna, och den känslan uppfylls hon av än i dag.

– Jag lärde mig tidigt vad som är viktigt och därför är det en stor ära för mig att få tända milan, berättade hon vid en presskonferens som hölls under tisdagen inför öppnandet av årets Gammelvala som pågår mellan den 23 och 30 juli.

Traditionellt

Veckan har ett ganska traditionellt program som genom åren lockat tusentals besökare. Så man får inte ändra för mycket förklarade Birgit Södervall, ordförande i Brunskogs hembygdsförening.

Så grunden är densamma; en återblick på Den gamla världen och hur människor levde och arbetade förr, speglat genom de aktiviteter och arbetsmetoder som visas i byggnaderna på Skutboudden. Kombinerat med nya utställningar och underhållning från scenen.

Nytt är också att Arvika MC-veteraner har flyttat Brunskogsrallyt till Gammelvalaveckan.

– Vi har kört det här i fyra år på Hantverksmässan. Men vi tänkte att det kanske passar den här publiken bättre, förklarade Johnny Nilsson.

Träna med TV

I Konsthallen i ladan är årets utställningstema ”Från husmodersgymnastik till crossfit”. Hälsa och träning är ett aktuellt ämne i dag. Men även förr diskuterades vikten av motion. 1960-talets ”Träna med TV” med Bengt Bedrup och Gun Hägglund. Husmodersgymnastik med start några decennier tidigare. ”Kniip” och gympa med Susanne Lanefelt på 1980-talet till det senaste inom träning, crossfit, visar man exempel på i utställningen.

Varje dag på Gammelvala har sitt tema. En nyhet i år är att Hästens dag har byts mot Fårens dag. Besökare kommer att kunna få se fårklippning och vallning av får. Samtidigt som det berättas om hur man kan tillvarata ullen. Man har också fått tag i en vadmalsstamp, där man kommer att visa hur man bereder ylletyg till vadmal under veckan.

Dräktparad

Populära programpunkter som Veteranbilsdagen och frågestund med Bosse Bildoktor och Dräktparaden återkommer förstås. Årets tema för dräktparaden är ”Revolution”, utifrån både politisk och social revolution.

Under Barnens dag på måndag spelar musikteaterföreningen Volt föreställningen ”Sagan om sagorna”. Samma dag kommer också Friluftsfrämjandets Skogsmulle att vara på plats för första gången med olika aktiviteter för barnen.

Drop in-vigsel

Och vill man gifta sig eller ha dop så går det att ordna genom en enkel ceremoni under Gammelvala-veckan, måndag till fredag. Brunskogs församling prövade med drop-in i fjol och nu blir det en fortsättning.

– Det blev väldigt väl mottaget, berättar prästen Ragnhild Johansson.

Maria Westerbergs morfar, Arne på Labråten, var en av ”milgubbarna” och från barndomen bär hon med sig dofterna, hantverket och gemenskapen, då man umgicks och gjorde saker med händerna, och den känslan uppfylls hon av än i dag.

– Jag lärde mig tidigt vad som är viktigt och därför är det en stor ära för mig att få tända milan, berättade hon vid en presskonferens som hölls under tisdagen inför öppnandet av årets Gammelvala som pågår mellan den 23 och 30 juli.

Traditionellt

Veckan har ett ganska traditionellt program som genom åren lockat tusentals besökare. Så man får inte ändra för mycket förklarade Birgit Södervall, ordförande i Brunskogs hembygdsförening.

Så grunden är densamma; en återblick på Den gamla världen och hur människor levde och arbetade förr, speglat genom de aktiviteter och arbetsmetoder som visas i byggnaderna på Skutboudden. Kombinerat med nya utställningar och underhållning från scenen.

Nytt är också att Arvika MC-veteraner har flyttat Brunskogsrallyt till Gammelvalaveckan.

– Vi har kört det här i fyra år på Hantverksmässan. Men vi tänkte att det kanske passar den här publiken bättre, förklarade Johnny Nilsson.

Träna med TV

I Konsthallen i ladan är årets utställningstema ”Från husmodersgymnastik till crossfit”. Hälsa och träning är ett aktuellt ämne i dag. Men även förr diskuterades vikten av motion. 1960-talets ”Träna med TV” med Bengt Bedrup och Gun Hägglund. Husmodersgymnastik med start några decennier tidigare. ”Kniip” och gympa med Susanne Lanefelt på 1980-talet till det senaste inom träning, crossfit, visar man exempel på i utställningen.

Varje dag på Gammelvala har sitt tema. En nyhet i år är att Hästens dag har byts mot Fårens dag. Besökare kommer att kunna få se fårklippning och vallning av får. Samtidigt som det berättas om hur man kan tillvarata ullen. Man har också fått tag i en vadmalsstamp, där man kommer att visa hur man bereder ylletyg till vadmal under veckan.

Dräktparad

Populära programpunkter som Veteranbilsdagen och frågestund med Bosse Bildoktor och Dräktparaden återkommer förstås. Årets tema för dräktparaden är ”Revolution”, utifrån både politisk och social revolution.

Under Barnens dag på måndag spelar musikteaterföreningen Volt föreställningen ”Sagan om sagorna”. Samma dag kommer också Friluftsfrämjandets Skogsmulle att vara på plats för första gången med olika aktiviteter för barnen.

Drop in-vigsel

Och vill man gifta sig eller ha dop så går det att ordna genom en enkel ceremoni under Gammelvala-veckan, måndag till fredag. Brunskogs församling prövade med drop-in i fjol och nu blir det en fortsättning.

– Det blev väldigt väl mottaget, berättar prästen Ragnhild Johansson.