2016-05-25 06:00

2016-05-25 06:00

"Vi känner oss helt trygga"

ARVIKA: Orange besökte kommunen

Orange Personal var det enda bemanningsbolaget som hade sjuksköterskor att hyra ut och tre östeuropeiska sköterskor är nu i Arvika för introduktion. Igår var Lars Hezsö från Orange i Arvika, bland annat med anledning av den kritik som riktats mot företaget.

Sjuksköterskebristen har lett till att Arvika kommun har skrivit avtal med bemanningsföretag. Det finns ramavtal med tre bolag – Rentanurse Skandinavia, Eskilstuna Omsorg & Behandling och Orange. Avtalen skrevs förra året och löper till och med sista mars 2017.

Under sommaren är det särskilt svårt att fylla vakanserna. Förra året lyckades man lösa det ändå.

– Då klarade vi av verksamheten med bland annat externa vikarier, pensionerade sjuksköterskor som gick in i verksamheten och ordinarie sköterskor som tog extrapass, säger Annika Fors, en av två enhetschefer på sköterskeenheten.

Men inför kommande sommar har det varit svårare och när man skickade in ett underlag över behovet var det bara Orange som kunde leverera.

Just nu är tre sjuksköterskor från Ungern här på introduktion. Den påbörjades den 9 maj och ska pågå under fyra veckor.

– Det är lite varierat hur det fungerar, en arbetar klockrent redan nu, de andra behöver kanske lite mer introduktion när det gäller språket, de har läst svenska i ungefär fem månader hemma i Ungern. Men alla har lång erfarenhet som sköterskor. Det som är nytt för dem är väl vår organisation, där skiljer det sig mot vad de är vana, säger Annika Fors.

Enligt de uppgifter hon har ligger de inhyrda sköterskorna på ungefär samma lön och har samma villkor som den ordinarie personalen.

– Ja vi har ett avtal med Orange och det står i vårt underlag att de ska ha kollektivtal och schyssta villkor. Det har varit mycket skriverier om att de skulle gå på slavkontrakt och annat, men det stämmer inte. Vi känner oss helt trygga med att det går rätt till, säger hon.

Igår var Orange Hälsas representant Lars Hezsö i Arvika, bland annat med anledning av den kritik som riktats mot företaget. Det var ett bra möte, enligt Annika Fors.

– Det kändes jättebra att få svart på vitt hur de går tillväga och vilka förmåner de har. De har löner motsvarande våra sköterskor, det ska inte vara någon större skillnad. Det som har ställt till det är att de pratar nettolön, de lägger på avgifter och skatter, men det de får ut motsvarar ungeför 130 kronor i timmen, det är ungefär som en medianlön här, säger hon.

Sjuksköterskebristen har lett till att Arvika kommun har skrivit avtal med bemanningsföretag. Det finns ramavtal med tre bolag – Rentanurse Skandinavia, Eskilstuna Omsorg & Behandling och Orange. Avtalen skrevs förra året och löper till och med sista mars 2017.

Under sommaren är det särskilt svårt att fylla vakanserna. Förra året lyckades man lösa det ändå.

– Då klarade vi av verksamheten med bland annat externa vikarier, pensionerade sjuksköterskor som gick in i verksamheten och ordinarie sköterskor som tog extrapass, säger Annika Fors, en av två enhetschefer på sköterskeenheten.

Men inför kommande sommar har det varit svårare och när man skickade in ett underlag över behovet var det bara Orange som kunde leverera.

Just nu är tre sjuksköterskor från Ungern här på introduktion. Den påbörjades den 9 maj och ska pågå under fyra veckor.

– Det är lite varierat hur det fungerar, en arbetar klockrent redan nu, de andra behöver kanske lite mer introduktion när det gäller språket, de har läst svenska i ungefär fem månader hemma i Ungern. Men alla har lång erfarenhet som sköterskor. Det som är nytt för dem är väl vår organisation, där skiljer det sig mot vad de är vana, säger Annika Fors.

Enligt de uppgifter hon har ligger de inhyrda sköterskorna på ungefär samma lön och har samma villkor som den ordinarie personalen.

– Ja vi har ett avtal med Orange och det står i vårt underlag att de ska ha kollektivtal och schyssta villkor. Det har varit mycket skriverier om att de skulle gå på slavkontrakt och annat, men det stämmer inte. Vi känner oss helt trygga med att det går rätt till, säger hon.

Igår var Orange Hälsas representant Lars Hezsö i Arvika, bland annat med anledning av den kritik som riktats mot företaget. Det var ett bra möte, enligt Annika Fors.

– Det kändes jättebra att få svart på vitt hur de går tillväga och vilka förmåner de har. De har löner motsvarande våra sköterskor, det ska inte vara någon större skillnad. Det som har ställt till det är att de pratar nettolön, de lägger på avgifter och skatter, men det de får ut motsvarar ungeför 130 kronor i timmen, det är ungefär som en medianlön här, säger hon.