2016-05-25 06:00

2016-05-25 06:00

Får kritik av Vårdförbundet

ARVIKA: Arvika kommun valde kritiserat bemanningsföretag

Arvika kommun använder det kritiserade bemanningsföretaget Orange Personal för att kunna tillgodose behovet av sjuksköterskor i sommar. Det har Vårdförbundet reagerat emot.
– Den grundläggande principen ska väl vara att folk som jobbar i den svenska vården ska ha samma schyssta villkor var de än kommer ifrån, säger Mårten Ohlsson, förbundsombudsman i Vårdförbundet Värmland.

Det råder stor brist på sjuksköterskor under framförallt sommarhalvåret, och för att rädda situationen använder sig Arvika kommun av bemanningsföretag.

Ett av dem är Orange Personal, vars affärsidé, enligt deras hemsida, ”baseras på Sveriges medlemskap i EU och den fria rörligheten av varor, tjänster och arbetskraft på EU:s inre marknad”.

Företaget säger sig rekrytera personal från Sverige, Litauen, Lettland, Ungern och Slovakien för arbete i både Sverige och Norge.

Men enligt Vårdförbundet är personalen som Orange Hälsa hyr ut inte anställd i Sverige, utan i Baltikum.

– Själva verksamhetsidén är att man hyr ut personal som är anställd i Baltikum. Det är utstationerad personal som arbetar i Sverige, men som i praktiken har helt andra villkor än sjuksköterskor som är anställda i Sverige, säger Mårten Ohlsson, förbundsombudsman i Vårdförbundet Värmland.

Samma villkor

Vårdförbundet i Värmland riktar nu kritik mot Arvika kommun för att man skrivit avtal med Orange.

– Den grundläggande principen ska väl vara att folk som jobbar i den svenska vården ska ha samma schyssta villkor var de än kommer ifrån. De ska ha lön, pensionsavtal, semester, arbetstider och anställningstrygghet enligt samma villkor som sköterskor som är anställda i Sverige. Det är jätteolyckligt när personer kommer in på taskiga villkor, det blir inte bra för någon, säger Mårten Ohlsson.

– Om det finns vakanta sjukskötersketjänster i Arvika så lockar man ju, i den bästa av världar, i så fall dit folk som betalar skatt i Sverige.

Vilket inte Oranges bemanningsanställda gör enligt Vårdförbundets uppgifter.

– Om de skattar så skattar de i Baltikum. Men vi tittar ju främst på arbetsrätten och det är ju kanonbra om de kan flytta dit där det finns jobb med bättre villkor. Men jobbar man i Sverige ska man ha en lön som man kan leva på.

Underleverantörer

Enligt Mårten Ohlson har inte Orange någon egen vårdpersonal.

– De har fem anställda och det är kanslipersonal. Så den vårdpersonal som arbetar i Sverige är anställd av underleverantörer som inte har svenska kollektivavtal.

Personer som är eller har varit bemanningsanställda via Orange har också själva vittnat om de villkor de arbetar utifrån. Kritiken handlar bland annat om låga löner och att sköterskor tvingas arbeta allt för många dagar i sträck.

– Eftersom de inte har kollektivavtal har vi ingen möjlighet till insyn i deras löner, så jag ska inte gissa om det, men det finns uppgifter om löner på 10 000 kronor netto i månaden.

Det finns många olika bemanningsföretag inom vårdsektorn. Orange sticker ut, menar Mårten Ohlsson.

– Det finns massor med bra bemanningsföretag – stora och små, nationella och internationella – som gör ett jättebra jobb och ger bra villkor, säger han.

Inte lika vana

Han tror att det helt enkelt är okunnighet och naivitet som gör att Arvika kommun och andra arbetsgivare väljer att skriva avtal med bemanningsföretag som Orange Personal. Han jämför med exempelvis byggbranschen, där det ofta finns en större medvetenhet.

– Jag tror att man som vårdarbetsgivare inte är lika van vid att kontrollera underleverantörsavtal. Du tecknar ett avtal med en leverantör, men sedan har du inte koll på underleverantörerna. Om man gör bra upphandlingar då får man också bra arbetsgivare. Hade det ställts tydliga krav på socialt ansvar och transparens när det gäller underleverantörer, då hade Orange fallit bort, säger han.

Det råder stor brist på sjuksköterskor under framförallt sommarhalvåret, och för att rädda situationen använder sig Arvika kommun av bemanningsföretag.

Ett av dem är Orange Personal, vars affärsidé, enligt deras hemsida, ”baseras på Sveriges medlemskap i EU och den fria rörligheten av varor, tjänster och arbetskraft på EU:s inre marknad”.

Företaget säger sig rekrytera personal från Sverige, Litauen, Lettland, Ungern och Slovakien för arbete i både Sverige och Norge.

Men enligt Vårdförbundet är personalen som Orange Hälsa hyr ut inte anställd i Sverige, utan i Baltikum.

– Själva verksamhetsidén är att man hyr ut personal som är anställd i Baltikum. Det är utstationerad personal som arbetar i Sverige, men som i praktiken har helt andra villkor än sjuksköterskor som är anställda i Sverige, säger Mårten Ohlsson, förbundsombudsman i Vårdförbundet Värmland.

Samma villkor

Vårdförbundet i Värmland riktar nu kritik mot Arvika kommun för att man skrivit avtal med Orange.

– Den grundläggande principen ska väl vara att folk som jobbar i den svenska vården ska ha samma schyssta villkor var de än kommer ifrån. De ska ha lön, pensionsavtal, semester, arbetstider och anställningstrygghet enligt samma villkor som sköterskor som är anställda i Sverige. Det är jätteolyckligt när personer kommer in på taskiga villkor, det blir inte bra för någon, säger Mårten Ohlsson.

– Om det finns vakanta sjukskötersketjänster i Arvika så lockar man ju, i den bästa av världar, i så fall dit folk som betalar skatt i Sverige.

Vilket inte Oranges bemanningsanställda gör enligt Vårdförbundets uppgifter.

– Om de skattar så skattar de i Baltikum. Men vi tittar ju främst på arbetsrätten och det är ju kanonbra om de kan flytta dit där det finns jobb med bättre villkor. Men jobbar man i Sverige ska man ha en lön som man kan leva på.

Underleverantörer

Enligt Mårten Ohlson har inte Orange någon egen vårdpersonal.

– De har fem anställda och det är kanslipersonal. Så den vårdpersonal som arbetar i Sverige är anställd av underleverantörer som inte har svenska kollektivavtal.

Personer som är eller har varit bemanningsanställda via Orange har också själva vittnat om de villkor de arbetar utifrån. Kritiken handlar bland annat om låga löner och att sköterskor tvingas arbeta allt för många dagar i sträck.

– Eftersom de inte har kollektivavtal har vi ingen möjlighet till insyn i deras löner, så jag ska inte gissa om det, men det finns uppgifter om löner på 10 000 kronor netto i månaden.

Det finns många olika bemanningsföretag inom vårdsektorn. Orange sticker ut, menar Mårten Ohlsson.

– Det finns massor med bra bemanningsföretag – stora och små, nationella och internationella – som gör ett jättebra jobb och ger bra villkor, säger han.

Inte lika vana

Han tror att det helt enkelt är okunnighet och naivitet som gör att Arvika kommun och andra arbetsgivare väljer att skriva avtal med bemanningsföretag som Orange Personal. Han jämför med exempelvis byggbranschen, där det ofta finns en större medvetenhet.

– Jag tror att man som vårdarbetsgivare inte är lika van vid att kontrollera underleverantörsavtal. Du tecknar ett avtal med en leverantör, men sedan har du inte koll på underleverantörerna. Om man gör bra upphandlingar då får man också bra arbetsgivare. Hade det ställts tydliga krav på socialt ansvar och transparens när det gäller underleverantörer, då hade Orange fallit bort, säger han.