2016-04-12 11:55

2016-04-12 11:55

Söker efter lokalt kött

ARVIKA: Inget anbud kom in

Arvika och Eda vill upphandla 5 000 kilo färskt kött till kommunernas tillagningskök. Gärna lokalt kött. Men ingen vill leverera.

Vid anbudsöppningen stod det klart att inget företag har lämnat in anbud till kommunerna. Det som efterfrågades i upphandlingen var cirka 2 500 kilo färs och resterande strimlat/tärnat kött och några fransyskor och att köttet skulle kunna köras ut till 19 kök.

– Vi har delat upp vår upphandling av livsmedel för att göra det möjligt för lokala leverantörer att i större utsträckning delta i upphandlingen säger Hilde Månsson, inköpare Arvika kommun.

Mer närproducerat

Ekologiskt och närproducerat är viktigt för Arvika kommuns kostenhet.

– Vi strävar efter att köpa in mer närproducerat och ekologiska varor. Men vi har ingen utökad budgetram för detta utan det ska köpas in med befintlig budget. Ett område hos oss som är helt ekologiskt är mejeriprodukter. Även vitkål, bananer, morötter och potatis är med i vårt ekologiska sortiment. Vårt mål för ekovaror är 21 procent för 2016. Vi vill gärna ha närproducerat kött, säger Annika Bryngelsson, enhetschef kost.

Kommunerna utreder nu hur köttfrågan ska lösas.

– Upphandlingen av färskt kött har vi nu fått avbryta i väntan på hur vi ska göra. Vi kommer att jobba vidare med frågan och hoppas såklart att vi ska komma fram till en lösning, säger Hilde Månsson.

Varför fick ni inga anbud?

– Det har vi förstås undrat själva. Jag ringde därför ett par potentiella företag och ett hade slutat leverera i Värmland och det andra har inte kapacitet just nu.

Vad händer nu?

– Vi ska allt få till det här, men vi vet inte riktigt hur. Vi sitter dock inte i sjön.

Vid anbudsöppningen stod det klart att inget företag har lämnat in anbud till kommunerna. Det som efterfrågades i upphandlingen var cirka 2 500 kilo färs och resterande strimlat/tärnat kött och några fransyskor och att köttet skulle kunna köras ut till 19 kök.

– Vi har delat upp vår upphandling av livsmedel för att göra det möjligt för lokala leverantörer att i större utsträckning delta i upphandlingen säger Hilde Månsson, inköpare Arvika kommun.

Mer närproducerat

Ekologiskt och närproducerat är viktigt för Arvika kommuns kostenhet.

– Vi strävar efter att köpa in mer närproducerat och ekologiska varor. Men vi har ingen utökad budgetram för detta utan det ska köpas in med befintlig budget. Ett område hos oss som är helt ekologiskt är mejeriprodukter. Även vitkål, bananer, morötter och potatis är med i vårt ekologiska sortiment. Vårt mål för ekovaror är 21 procent för 2016. Vi vill gärna ha närproducerat kött, säger Annika Bryngelsson, enhetschef kost.

Kommunerna utreder nu hur köttfrågan ska lösas.

– Upphandlingen av färskt kött har vi nu fått avbryta i väntan på hur vi ska göra. Vi kommer att jobba vidare med frågan och hoppas såklart att vi ska komma fram till en lösning, säger Hilde Månsson.

Varför fick ni inga anbud?

– Det har vi förstås undrat själva. Jag ringde därför ett par potentiella företag och ett hade slutat leverera i Värmland och det andra har inte kapacitet just nu.

Vad händer nu?

– Vi ska allt få till det här, men vi vet inte riktigt hur. Vi sitter dock inte i sjön.