2015-11-12 16:44

2015-11-16 09:08

Bra mat ger piggare elever

ARVIKA: Estetiska skolan väljer svenskt, ekologiskt och närodlat

Det kostar något mer per portion, men effekten på eleverna gör att det är värt det, tycker Ulrika Hebbe och Lars-Inge Bjärlestam.
– Vi ser att eleverna har bättre ork och kraft än tidigare.

Sedan terminen startade har det serverats svensk och, så långt det är möjligt, närodlad och ekologisk mat till Estetiska skolans elever. Maten tillagas av kocken Jonas Byh och hans personal. Han har sin bakgrund i restaurangbranschen, har arbetat på flera välrenommerade krogar, men lagar sedan fyra år tillbaka mat till eleverna vid Långseruds friskola.

Utökat matlagande

För ett och ett halvt år sedan fick han också, efter att ha vunnit upphandlingen, Säffle kommuns uppdrag att laga mat till elever och äldre i Nysäter.

Där, i det tidigare äldreboendet Enegårdens (numera trygghetsboende) storkök, lagas maten till Nysäters skola, Enegården och numera alltså även Estetiska skolan i Arvika. Maten till Långseruds friskola och trygghetsboendet Smedgården i Långserud lagas i köket på Långseruds friskola. I Nysäter och Långserud kan också privatpersoner komma och köpa lunch.

Så långt det är möjligt använder Jonas Byh närodlade produkter. Så gott som allt nötkött kommer från gårdar i Långseruds- och Säffleområdet. Till maten serveras naturligtvis Värmlandsmjölk från Nysäter.

Elever är också gäster

Bakgrunden i restaurangbranschen sätter sin tydliga prägel på Jonas Byhs arbetssätt.

– Där lagar man mat för nöjda, betalande gäster. Varför skulle man inte kunna göra det även i ett skolkök? Vår grundtanke är att bara lagar mat som vi skulle vilja äta själva, säger han.

I Arvika levereras maten till mottagningsköket på Nygatan, där den sedan tas om hand av kökspersonalen, Nina Byström och Anna Westergren.

Maten får högsta betyg av tonåringarna.

– Jag gick på Kyrkebyskolan förut och jag tyckte om maten där också, men det här..! Det smakar jättebra. Titta på menyn, det är som en enklare restaurangmeny, säger Rebecca Månsson och pekar.

”Köttfärsgulasch serveras med nybakat bröd, blåbärspaj och vaniljsås” är beskrivningen av dagens lunch.

Torsdagar är extra bra, då serveras det alltid efterrätt.

Något dyrare blir det per portion, men det mesta handlar om planering och ambition, menar Jonas Byh.

Ulrika Hebbe och Lars-Inge Bjärlestam tycker att det är värt det.

– Det handlar om att prioritera. Vi lägger hellre resurser på bra mat än på fina möbler – det köper vi begagnat, skolan ligger ju vid Miljömyran, säger Lars-Inge Bjärlestam.

– Vi ser skillnad hos eleverna. De har mer ork och kraft än tidigare, säger Ulrika Hebbe.

Sedan terminen startade har det serverats svensk och, så långt det är möjligt, närodlad och ekologisk mat till Estetiska skolans elever. Maten tillagas av kocken Jonas Byh och hans personal. Han har sin bakgrund i restaurangbranschen, har arbetat på flera välrenommerade krogar, men lagar sedan fyra år tillbaka mat till eleverna vid Långseruds friskola.

Utökat matlagande

För ett och ett halvt år sedan fick han också, efter att ha vunnit upphandlingen, Säffle kommuns uppdrag att laga mat till elever och äldre i Nysäter.

Där, i det tidigare äldreboendet Enegårdens (numera trygghetsboende) storkök, lagas maten till Nysäters skola, Enegården och numera alltså även Estetiska skolan i Arvika. Maten till Långseruds friskola och trygghetsboendet Smedgården i Långserud lagas i köket på Långseruds friskola. I Nysäter och Långserud kan också privatpersoner komma och köpa lunch.

Så långt det är möjligt använder Jonas Byh närodlade produkter. Så gott som allt nötkött kommer från gårdar i Långseruds- och Säffleområdet. Till maten serveras naturligtvis Värmlandsmjölk från Nysäter.

Elever är också gäster

Bakgrunden i restaurangbranschen sätter sin tydliga prägel på Jonas Byhs arbetssätt.

– Där lagar man mat för nöjda, betalande gäster. Varför skulle man inte kunna göra det även i ett skolkök? Vår grundtanke är att bara lagar mat som vi skulle vilja äta själva, säger han.

I Arvika levereras maten till mottagningsköket på Nygatan, där den sedan tas om hand av kökspersonalen, Nina Byström och Anna Westergren.

Maten får högsta betyg av tonåringarna.

– Jag gick på Kyrkebyskolan förut och jag tyckte om maten där också, men det här..! Det smakar jättebra. Titta på menyn, det är som en enklare restaurangmeny, säger Rebecca Månsson och pekar.

”Köttfärsgulasch serveras med nybakat bröd, blåbärspaj och vaniljsås” är beskrivningen av dagens lunch.

Torsdagar är extra bra, då serveras det alltid efterrätt.

Något dyrare blir det per portion, men det mesta handlar om planering och ambition, menar Jonas Byh.

Ulrika Hebbe och Lars-Inge Bjärlestam tycker att det är värt det.

– Det handlar om att prioritera. Vi lägger hellre resurser på bra mat än på fina möbler – det köper vi begagnat, skolan ligger ju vid Miljömyran, säger Lars-Inge Bjärlestam.

– Vi ser skillnad hos eleverna. De har mer ork och kraft än tidigare, säger Ulrika Hebbe.