2017-06-27 16:04

2017-06-27 16:52

Nathalie blev konditor i raketfart

KARLSTAD: Vill ha en blandning av klassiskt och modernt

På kort tid har Nathalie Tidberger gått från att vara intresserad av bakning till att ha ett gesällbrev och jobb som konditor.
– Jag vill bidra med lite nytänk, säger hon på arbetsplatsen Olsson Bazar i Inre hamn.

Det var i januari 2016 som Kilsbördiga Nathalie Tidberger steg in i Astars utbildningslokaler i Karlstad.

– Jag har alltid tyckt om att baka och vara kreativ, men det var inget jag sökte mig till i gymnasiet.

Där valde hon istället hotell och restaurang, vilket gjorde att hon hade svårt att komma in på vuxenutbildningen.

– Jag hade en gymnasieutbildning, men jag sökte tre gånger innan jag kom in. De såg väl att jag ville något, säger Nathalie Tidberger med ett skratt.

Väl inne i utbildningen läste hon in ett års studier, såväl teori som praktik, på sex månader. Hon lovordar sin lärare Julia Bergstedt.

– Hon såg vad jag ville och lät mig göra det.

Gesällbrev

Men Nathalie Tidberger nöjde sig inte där. Hon sökte till de två Yrkeshögskolorna i landet som har konditorutbildning – och kom in på båda. Men hon valde Skåne och Kristianstad framför Göteborg.

– Jag valde den för jag tror den är bäst och det finns mer kunskap... Och det var så kul!

Tiden i Skåne blev ett år och studierna avslutades på nationaldagen i år när hon fick sitt gesällbrev i handen. Eller fick och fick, bakom det ligger flera månader av slit. Och bullsmakning.

– I provet ingår både praktik, som hygien och arbetsmiljö, och bakverk som tårtor och olika bröd. Jag vet inte hur många kardemummabullar jag smakat på för att få det rätt. Och sen alla klasskompisar som också behöver hjälp.

Det hela avslutades med ett specialarbete, där Nathalie Tidberger valde att göra en krokant på dryga metern.

– Jag har ritat den själv och det är många linjer att följa vilket gör det svårt, och det kanske är en anledning till att få valde krokant.

Vad innebär det att ha ett gesällbrev?

– Det blir som ett bevis för en själv och man blir mer eftertraktad.

Från avslutade studier till jobb tog det tre dagar för henne att få jobb. Hon vände åter till Värmland och är nu inne på sin andra arbetsvecka på nyöppnade Olssons bazar.

Är det som du tänkt dig?

– Ja det är det, jag har fått vara med och sätta lite prägel på bakverken och vill få till en blandning av det klassiska och det moderna. För det man åker till Nordells i Arvika för att köpa ska man också kunna hitta här, samtidigt som jag vill bidra med lite nytänk. Man får inte bli för bekväm.

Vad tycker du om att göra för bakverk?

– Jag gillar variation och allt har sin tjusning, men jag gillar tårtor och pillet med det, det som är kreativt.

Vad har du för mål framöver?

– Jag vill ta mästarbrev, det är det högsta man kan nå. Men då måste man göra 10 000 arbetstimmar.

Det var i januari 2016 som Kilsbördiga Nathalie Tidberger steg in i Astars utbildningslokaler i Karlstad.

– Jag har alltid tyckt om att baka och vara kreativ, men det var inget jag sökte mig till i gymnasiet.

Där valde hon istället hotell och restaurang, vilket gjorde att hon hade svårt att komma in på vuxenutbildningen.

– Jag hade en gymnasieutbildning, men jag sökte tre gånger innan jag kom in. De såg väl att jag ville något, säger Nathalie Tidberger med ett skratt.

Väl inne i utbildningen läste hon in ett års studier, såväl teori som praktik, på sex månader. Hon lovordar sin lärare Julia Bergstedt.

– Hon såg vad jag ville och lät mig göra det.

Gesällbrev

Men Nathalie Tidberger nöjde sig inte där. Hon sökte till de två Yrkeshögskolorna i landet som har konditorutbildning – och kom in på båda. Men hon valde Skåne och Kristianstad framför Göteborg.

– Jag valde den för jag tror den är bäst och det finns mer kunskap... Och det var så kul!

Tiden i Skåne blev ett år och studierna avslutades på nationaldagen i år när hon fick sitt gesällbrev i handen. Eller fick och fick, bakom det ligger flera månader av slit. Och bullsmakning.

– I provet ingår både praktik, som hygien och arbetsmiljö, och bakverk som tårtor och olika bröd. Jag vet inte hur många kardemummabullar jag smakat på för att få det rätt. Och sen alla klasskompisar som också behöver hjälp.

Det hela avslutades med ett specialarbete, där Nathalie Tidberger valde att göra en krokant på dryga metern.

– Jag har ritat den själv och det är många linjer att följa vilket gör det svårt, och det kanske är en anledning till att få valde krokant.

Vad innebär det att ha ett gesällbrev?

– Det blir som ett bevis för en själv och man blir mer eftertraktad.

Från avslutade studier till jobb tog det tre dagar för henne att få jobb. Hon vände åter till Värmland och är nu inne på sin andra arbetsvecka på nyöppnade Olssons bazar.

Är det som du tänkt dig?

– Ja det är det, jag har fått vara med och sätta lite prägel på bakverken och vill få till en blandning av det klassiska och det moderna. För det man åker till Nordells i Arvika för att köpa ska man också kunna hitta här, samtidigt som jag vill bidra med lite nytänk. Man får inte bli för bekväm.

Vad tycker du om att göra för bakverk?

– Jag gillar variation och allt har sin tjusning, men jag gillar tårtor och pillet med det, det som är kreativt.

Vad har du för mål framöver?

– Jag vill ta mästarbrev, det är det högsta man kan nå. Men då måste man göra 10 000 arbetstimmar.