2016-09-21 06:00

2016-09-21 06:00

Sommarsuccé för Långberget

TORSBY: Inte bara ett skidparadis...

Långberget, som ligger på 630 meters höjd en mil öster om Sysslebäck, går som tåget just nu. Efter en kanon-sommar visar bokslutet en ökad omsättning på dryga 1 miljon kronor.
Och inte nog med detta. Samtidigt är bokningsläget inför vintern 20 procent bättre än vid samma tid ifjol.

– Vi är oerhört nöjda och stolta över vad vi åstadkommit så här långt, säger Annika Jonsson som är delägare i anläggningen och med ekonomi och marknadsföring som ansvarsområden.

– Det ser riktigt, riktigt bra ut, fortsätter Annika Jonsson. Nu kan vi se tillbaka på en fantastiskt bra sommarsäsong, den kanske allra bästa i Långbergets 50-åriga historia, och det är den som vi till stor del har att tacka för de fina siffror som vi kan presentera efter verksamhetsåret som avslutades i och med utgången av augusti.

– Visserligen är inte alla papper klara riktigt än men allt pekar på att vi ökar omsättningen med 1 miljon kronor och det är ett enormt bra resultat för ett företag i den här storleken. Därför tycker jag att alla i företaget har all anledning att sträcka på sig lite extra.

Ett skidparadis

Långberget har i alla tider varit känt som skidåkarparadis.

Och nu vinner sommarsäsongen terräng.

Hemligheten?

– Nej, det finns varken hemligheter eller nyheter, säger Annika Jonsson. Jag skulle i stället vilja påstå att det är ett tålmodigt och långsiktigt arbete som ligger bakom framgången. Det handlar om flera upplägg som vi kört under flera års tid och som nu blommat ut för fullt. Här handlar det framför allt om att våra återförsäljare på Holland och Tyskland har vuxit rejält liksom att yoga och vandringshelger har vuxit. Det är helt enkelt våra paketlösningar som vi jobbat med i flera år och som nu börjar ge frukt. Förhoppningsvis är det vi ser idag bara början. Vi har alla möjligheter i världen att växa och bli ännu vassare sommartid.

Återinvesteras

Större delen av vinsterna i verksamheten återinvesteras i företaget. Under året har företaget byggt om ventillationssystemet för 1,3 miljoner kronor. På tur nu står en översyn av värmesystemet och dessutom ska man undersöka möjligheterna till att bygga en ny lokal för skiduthyrningen.

Efter en sommar kommer en vinter och det är en period som Långberget verkligen blommor upp. Även om skidsäsongen fortfarande ligger några månader fram i tiden så bokas det som aldrig förr.

Just nu ligger Långberget, som har 30-talet anställda vintertid och 16-17 under sommarperioden, 20 procent bättre än vid samma period i fjol.

Ägartrio

– Det är också enormt bara och självklart hoppas vi att den trenden håller i sig resten av vintern, säger Annika Jonsson. Men det kan också vara så att folk är tidigt ute med att boka sina vintersemestrar.

Bakom Långberget finns en nordvärmländsk ägartrio.

Vid sidan om Annika Jonsson, som haft en rad olika uppdrag på Långberget sedan 1988, är Gina Persson, Ambjörby hotellchef, Dan Norström, Amnerud, har ansvar för fastigheter och aktiviteter. Tidigare delägaren Ione Oskarsson är numera är styrelsens ordförande.

– Vi är oerhört nöjda och stolta över vad vi åstadkommit så här långt, säger Annika Jonsson som är delägare i anläggningen och med ekonomi och marknadsföring som ansvarsområden.

– Det ser riktigt, riktigt bra ut, fortsätter Annika Jonsson. Nu kan vi se tillbaka på en fantastiskt bra sommarsäsong, den kanske allra bästa i Långbergets 50-åriga historia, och det är den som vi till stor del har att tacka för de fina siffror som vi kan presentera efter verksamhetsåret som avslutades i och med utgången av augusti.

– Visserligen är inte alla papper klara riktigt än men allt pekar på att vi ökar omsättningen med 1 miljon kronor och det är ett enormt bra resultat för ett företag i den här storleken. Därför tycker jag att alla i företaget har all anledning att sträcka på sig lite extra.

Ett skidparadis

Långberget har i alla tider varit känt som skidåkarparadis.

Och nu vinner sommarsäsongen terräng.

Hemligheten?

– Nej, det finns varken hemligheter eller nyheter, säger Annika Jonsson. Jag skulle i stället vilja påstå att det är ett tålmodigt och långsiktigt arbete som ligger bakom framgången. Det handlar om flera upplägg som vi kört under flera års tid och som nu blommat ut för fullt. Här handlar det framför allt om att våra återförsäljare på Holland och Tyskland har vuxit rejält liksom att yoga och vandringshelger har vuxit. Det är helt enkelt våra paketlösningar som vi jobbat med i flera år och som nu börjar ge frukt. Förhoppningsvis är det vi ser idag bara början. Vi har alla möjligheter i världen att växa och bli ännu vassare sommartid.

Återinvesteras

Större delen av vinsterna i verksamheten återinvesteras i företaget. Under året har företaget byggt om ventillationssystemet för 1,3 miljoner kronor. På tur nu står en översyn av värmesystemet och dessutom ska man undersöka möjligheterna till att bygga en ny lokal för skiduthyrningen.

Efter en sommar kommer en vinter och det är en period som Långberget verkligen blommor upp. Även om skidsäsongen fortfarande ligger några månader fram i tiden så bokas det som aldrig förr.

Just nu ligger Långberget, som har 30-talet anställda vintertid och 16-17 under sommarperioden, 20 procent bättre än vid samma period i fjol.

Ägartrio

– Det är också enormt bara och självklart hoppas vi att den trenden håller i sig resten av vintern, säger Annika Jonsson. Men det kan också vara så att folk är tidigt ute med att boka sina vintersemestrar.

Bakom Långberget finns en nordvärmländsk ägartrio.

Vid sidan om Annika Jonsson, som haft en rad olika uppdrag på Långberget sedan 1988, är Gina Persson, Ambjörby hotellchef, Dan Norström, Amnerud, har ansvar för fastigheter och aktiviteter. Tidigare delägaren Ione Oskarsson är numera är styrelsens ordförande.