2016-08-30 16:40

2016-08-30 16:40

Munkfors kommun är bäst i Sverige

MUNKFORS: Företagare har bra koll på kommunens näringslivsarbete

Munkfors är bäst i Sverige, enligt en enkätundersökning från Svenskt Näringsliv. Där har flest näringsidkare koll på hur kommunen arbetar med att förbättra företagsklimatet.

Varje år genomför Svenskt Näringsliv en enkätundersökning om företagsklimatet i landets kommuner. I år toppar Munkfors listan inom flera områden. Företagarna i Munkfors är landets mest positiva till hur de upplever kommunens information i allmänhet.

– Munkfors strategiska arbete med att informera företagen om vad som pågår och vad man arbetar med har gett resultat och kommunen får nu fina betyg av ortens företag, säger Urban Svanberg, regionchef för Svenskt Näringsliv Värmland.

Många har noll koll

Även på årets extrafråga i enkäten, om man som företagare känner att man har kunskap om kommunens arbete med att förbättra företagsklimatet, fick Munkfors kommun bäst resultat i Sverige. Endast elva procent av företagarna svarade att de inte hade någon koll alls på kommunens arbete med att förbättra företagsklimatet. Det går att jämföra med 53 procent i Danderyd. I Värmland fick Karlstad sämst resultat på frågan med sina 42 procent som svarat att de inte hade någon koll.

– Det är problematiskt att kommunerna inte lyckas nå ut med information om sitt näringslivsarbete. Om det stannar i kommunhuset går stora delar av den positiva effekten förlorad, säger Urban Svanberg.

Enkäten visar att nio av tio företagare i landet i hög utsträckning saknar kunskap om sin kommuns näringslivsarbete. Av Sveriges 290 kommuner är det bara fyra som når upp till betyget ”Bra” (4,0) på en sexgradig skala där ett betyder dåligt och sex är utmärkt. Munkfors fick betyget 4,4 och är därmed bäst i landet. Kil, Grums och Sunne får betyg 3,5 till 3,8. I övrigt är resultatet svagt bland många Värmländska kommuner, uppger Svenskt Näringsliv.

Varje år genomför Svenskt Näringsliv en enkätundersökning om företagsklimatet i landets kommuner. I år toppar Munkfors listan inom flera områden. Företagarna i Munkfors är landets mest positiva till hur de upplever kommunens information i allmänhet.

– Munkfors strategiska arbete med att informera företagen om vad som pågår och vad man arbetar med har gett resultat och kommunen får nu fina betyg av ortens företag, säger Urban Svanberg, regionchef för Svenskt Näringsliv Värmland.

Många har noll koll

Även på årets extrafråga i enkäten, om man som företagare känner att man har kunskap om kommunens arbete med att förbättra företagsklimatet, fick Munkfors kommun bäst resultat i Sverige. Endast elva procent av företagarna svarade att de inte hade någon koll alls på kommunens arbete med att förbättra företagsklimatet. Det går att jämföra med 53 procent i Danderyd. I Värmland fick Karlstad sämst resultat på frågan med sina 42 procent som svarat att de inte hade någon koll.

– Det är problematiskt att kommunerna inte lyckas nå ut med information om sitt näringslivsarbete. Om det stannar i kommunhuset går stora delar av den positiva effekten förlorad, säger Urban Svanberg.

Enkäten visar att nio av tio företagare i landet i hög utsträckning saknar kunskap om sin kommuns näringslivsarbete. Av Sveriges 290 kommuner är det bara fyra som når upp till betyget ”Bra” (4,0) på en sexgradig skala där ett betyder dåligt och sex är utmärkt. Munkfors fick betyget 4,4 och är därmed bäst i landet. Kil, Grums och Sunne får betyg 3,5 till 3,8. I övrigt är resultatet svagt bland många Värmländska kommuner, uppger Svenskt Näringsliv.