2016-08-24 06:00

2016-08-24 06:00

Leendets magi

PER KRISTENSSON

Just nu kan det kännas lite extra motigt när man stiger upp. Semestern är slut och jobbstressen igång. Finns det någon magi som kan lindra detta? Det gör det – och du har obegränsad tillgång till det – nämligen leendet.

Men att le är väl ingen magi tänker du. Jo faktiskt, varje gång du ler så startar ett mindre feelgood party i din kropp. Vid leenden utsöndras endorfiner som lugnar ditt hjärta och skapar känslor av välbehag. Din hjärna lyssnar på vad ditt ansikte gör och dina känsloupplevelser följer också med.

Det finns en ganska rolig studie som visar detta. Deltagare i två olika grupper fick titta på en tecknad film. I den ena gruppen fick deltagarna hålla en penna mellan sina tänder samtidigt som de såg filmen. I den andra gruppen fick de hålla pennan med sina läppar. Det intressanta med detta knasiga upplägg är att om du håller en penna mellan dina tänder så framtvingar du ett leende men om du har den mellan läpparna så får du istället ett surt ansiktsuttryck. Efter att ha sett filmen fick alla bedöma hur rolig de tyckte den var. De som haft pennan mellan tänderna uppfattade filmen som avsevärt mycket roligare än de som haft pennan mellan läpparna! Huvudet lyssnar alltså på vad din kropp gör. Om du ler mycket kommer livet te sig ljusare.

Det är inte bara bra för dig själv att le utan även för din omvärld. Ditt leende är någon annans glädje. Människor som ler uppfattas i genomsnitt som 60 % mer välvilligt inställda än de som är neutrala. I ett antal studier har det visat sig att personal som ler har fler nöjda kunder. Kypare som ler får mer dricks och anställda uppfattas som mer trovärdiga. Ett av de mest fantastiska ögonblick man kan uppleva är när en bebis ler första gången. Leenden smittar också, ler du kommer någon annan att le och sedan rullar det på.

Prova att le extra mycket mot andra idag. Tänk sedan igenom på hur du blev bemött, hur det kändes i din kropp och vad mycket roligare allt blir. Le åt dig själv i spegeln, eller dina kollegor på morgonmötet, du ökar ditt välmående och chansen att dagen blir bra. Leenden är verkligen magi.

Per Kristensson är professor i psykologi på CTF, Karlstads universitet

 

Men att le är väl ingen magi tänker du. Jo faktiskt, varje gång du ler så startar ett mindre feelgood party i din kropp. Vid leenden utsöndras endorfiner som lugnar ditt hjärta och skapar känslor av välbehag. Din hjärna lyssnar på vad ditt ansikte gör och dina känsloupplevelser följer också med.

Det finns en ganska rolig studie som visar detta. Deltagare i två olika grupper fick titta på en tecknad film. I den ena gruppen fick deltagarna hålla en penna mellan sina tänder samtidigt som de såg filmen. I den andra gruppen fick de hålla pennan med sina läppar. Det intressanta med detta knasiga upplägg är att om du håller en penna mellan dina tänder så framtvingar du ett leende men om du har den mellan läpparna så får du istället ett surt ansiktsuttryck. Efter att ha sett filmen fick alla bedöma hur rolig de tyckte den var. De som haft pennan mellan tänderna uppfattade filmen som avsevärt mycket roligare än de som haft pennan mellan läpparna! Huvudet lyssnar alltså på vad din kropp gör. Om du ler mycket kommer livet te sig ljusare.

Det är inte bara bra för dig själv att le utan även för din omvärld. Ditt leende är någon annans glädje. Människor som ler uppfattas i genomsnitt som 60 % mer välvilligt inställda än de som är neutrala. I ett antal studier har det visat sig att personal som ler har fler nöjda kunder. Kypare som ler får mer dricks och anställda uppfattas som mer trovärdiga. Ett av de mest fantastiska ögonblick man kan uppleva är när en bebis ler första gången. Leenden smittar också, ler du kommer någon annan att le och sedan rullar det på.

Prova att le extra mycket mot andra idag. Tänk sedan igenom på hur du blev bemött, hur det kändes i din kropp och vad mycket roligare allt blir. Le åt dig själv i spegeln, eller dina kollegor på morgonmötet, du ökar ditt välmående och chansen att dagen blir bra. Leenden är verkligen magi.

Per Kristensson är professor i psykologi på CTF, Karlstads universitet