2016-08-05 13:59

2016-08-05 13:59

"Varit både upp och ner"

FÖRETAGANDE: Allt fler unga intresserar sig för att driva eget

Ung Företagsamhet växer i länet och allt fler unga är intresserade av att driva eget.
– Det är häftigt och en kul känsla att ha eget företag, säger 17-årigeSimon Rågård.

Genom Karlstads kommun har Ung Företagsamhet (UF) handlett ett gäng gymnasieelever som velat driva eget i sommar. Moa Adamsson och Maja Lindh är två av deltagarna som ägnat tiden åt att göra en receptbok ihop.

– Idén växte fram fort. Både jag och Maja har alltid älskat att testa nya, nyttiga recept. Boken innehåller snacks, desserter, smoothies, frukost och mellanmål, berättar Moa Adamsson.

Hon pluggar musikal på Folkuniversitets gymnasium medan Maja Lindh läser teknik på Älvkullegymnasiet. Nu vill de fortsätta studera entreprenörskap.

– Vi har verkligen fått känna hur det är att driva eget, med både bra och dåliga perioder. Det har varit både upp och ner, men gått superbra, säger Moa Adamsson.

Simon Rågård valde att driva Simons IT och gräsklippning och har bland annat byggt en hemsida åt ett företag.

– Det har varit riktigt roligt att lära sig ha eget företag och se hur det är i verkliga livet. Det är väldigt mycket att hålla koll på. Jag funderar på att driva vidare företaget om det kommer in jobb. Jag har inte avvecklat det än så länge, säger han.

Enligt Sofia Beckman, skolinformatör på UF Värmland, är det andra året sommarentreprenörprojektet arrangeras.

– Det har varit ett stort intresse och större söktryck än förra året. Fler får upp ögonen för att driva eget. Det märks jättetydligt att det blir mer och mer intresse. Det växer hela tiden, säger hon.

Förra läsåret var ett rekordår för UF Värmland. Då drev 1 096 elever eget UF-företag i länet.

– Inför hösten ser det väldigt ljust ut. Det ser ut som att vi kommer växa ännu mer. Det blir en viktigare del av utbildningen att få med sig att driva eget. Vi är med som bollplank och hjälper eleverna att starta upp sina företag på de skolor och program som kör UF-företagande. Företagen startas upp under hösten och avvecklas under våren, säger Sofia Beckman.

Genom Karlstads kommun har Ung Företagsamhet (UF) handlett ett gäng gymnasieelever som velat driva eget i sommar. Moa Adamsson och Maja Lindh är två av deltagarna som ägnat tiden åt att göra en receptbok ihop.

– Idén växte fram fort. Både jag och Maja har alltid älskat att testa nya, nyttiga recept. Boken innehåller snacks, desserter, smoothies, frukost och mellanmål, berättar Moa Adamsson.

Hon pluggar musikal på Folkuniversitets gymnasium medan Maja Lindh läser teknik på Älvkullegymnasiet. Nu vill de fortsätta studera entreprenörskap.

– Vi har verkligen fått känna hur det är att driva eget, med både bra och dåliga perioder. Det har varit både upp och ner, men gått superbra, säger Moa Adamsson.

Simon Rågård valde att driva Simons IT och gräsklippning och har bland annat byggt en hemsida åt ett företag.

– Det har varit riktigt roligt att lära sig ha eget företag och se hur det är i verkliga livet. Det är väldigt mycket att hålla koll på. Jag funderar på att driva vidare företaget om det kommer in jobb. Jag har inte avvecklat det än så länge, säger han.

Enligt Sofia Beckman, skolinformatör på UF Värmland, är det andra året sommarentreprenörprojektet arrangeras.

– Det har varit ett stort intresse och större söktryck än förra året. Fler får upp ögonen för att driva eget. Det märks jättetydligt att det blir mer och mer intresse. Det växer hela tiden, säger hon.

Förra läsåret var ett rekordår för UF Värmland. Då drev 1 096 elever eget UF-företag i länet.

– Inför hösten ser det väldigt ljust ut. Det ser ut som att vi kommer växa ännu mer. Det blir en viktigare del av utbildningen att få med sig att driva eget. Vi är med som bollplank och hjälper eleverna att starta upp sina företag på de skolor och program som kör UF-företagande. Företagen startas upp under hösten och avvecklas under våren, säger Sofia Beckman.