2016-07-28 11:21

2016-07-28 15:24

Eda är krogtätast i Värmland

VÄRMLAND: Karlstad på plats 139 i riket

Karlstad kommun är långt ifrån krogtätast i landet. Inte ens krogtätast i Värmland. I stället kniper Eda förstaplatsen i länet.

Karlstad, som ofta marknadsförts som en av landets krogtätaste städer, är inte ens krogtätast i länet.

Karlstad hamnar först på en sjätte plats i Värmland och plats 139 i Sverige med sina 16,6 serveringstillstånd per 10 000 invånare över 15 år. Det visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

– Vi har ju befolkningen mot oss där kanske. Vi ökar med runt 1 000 personer varje år. Jag tycker absolut inte vi ska skämmas över vårt krogutbud. Vi är fortfarande en trevlig sommarstad med välbesökta restauranger, säger Peter Kullgren (KD), kommunalråd i Karlstad.

– Vi var nog krogtätast för ett gäng år sen, men det ändrar sig. Vi var ganska tidiga med att tillåta fler serveringstillstånd. Men det har ändrats i hela landet så det är klart man kommer efter, fortsätter han.

Norrmän på besök

I Värmland är det Eda kommun som kan titulera sig som krogtätast. Där finns 29,3 krogar med serveringstillstånd per 10 000 invånare som är 15 år och över.

– Det är inte konstigt, vi har så många besökare. Det är väldigt många norrmän som besöker Eda kommun, något annat kan jag inte tolka siffrorna som. Vi har många restauranger totalt, långt över utbudet än våra 8500 kommuninvånare, Hans-Peter Jessen (S), andre vice ordförande i Edas kommunstyrelse.

Hammarö är den kommun i Värmland som har det minst krogtätt. Årjäng har haft den största ökningen, med 37 procent, av antalet serveringstillstånd i länet mellan 2010 och 2015. Munkfors har haft den största minskningen med minus 14 procent. Även i Hammarö, Filipstad och Grums har serveringstillstånden minskat. Läget i Sunne kommun har i stort sett varit oförändrat sedan 2010. I övriga värmländska kommuner har det skett en ökning.

Totalt i Sverige har krogtätheten ökat med 12 procent mellan 2010 och 2015. Enligt måltidsforskaren Inger M Jonsson kan ökningen ha med matkulturen att göra.

– Det har hänt väldigt mycket de senaste åren. Vi har ett annat uteätande idag och det finns så många nivåer av restauranger. Sen har vi hela den gastronomiska trenden. Det ges ut en kokbok om dagen i Sverige och det har blivit status att intressera sig för gastronom, säger hon till Siren.

Karlstad, som ofta marknadsförts som en av landets krogtätaste städer, är inte ens krogtätast i länet.

Karlstad hamnar först på en sjätte plats i Värmland och plats 139 i Sverige med sina 16,6 serveringstillstånd per 10 000 invånare över 15 år. Det visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

– Vi har ju befolkningen mot oss där kanske. Vi ökar med runt 1 000 personer varje år. Jag tycker absolut inte vi ska skämmas över vårt krogutbud. Vi är fortfarande en trevlig sommarstad med välbesökta restauranger, säger Peter Kullgren (KD), kommunalråd i Karlstad.

– Vi var nog krogtätast för ett gäng år sen, men det ändrar sig. Vi var ganska tidiga med att tillåta fler serveringstillstånd. Men det har ändrats i hela landet så det är klart man kommer efter, fortsätter han.

Norrmän på besök

I Värmland är det Eda kommun som kan titulera sig som krogtätast. Där finns 29,3 krogar med serveringstillstånd per 10 000 invånare som är 15 år och över.

– Det är inte konstigt, vi har så många besökare. Det är väldigt många norrmän som besöker Eda kommun, något annat kan jag inte tolka siffrorna som. Vi har många restauranger totalt, långt över utbudet än våra 8500 kommuninvånare, Hans-Peter Jessen (S), andre vice ordförande i Edas kommunstyrelse.

Hammarö är den kommun i Värmland som har det minst krogtätt. Årjäng har haft den största ökningen, med 37 procent, av antalet serveringstillstånd i länet mellan 2010 och 2015. Munkfors har haft den största minskningen med minus 14 procent. Även i Hammarö, Filipstad och Grums har serveringstillstånden minskat. Läget i Sunne kommun har i stort sett varit oförändrat sedan 2010. I övriga värmländska kommuner har det skett en ökning.

Totalt i Sverige har krogtätheten ökat med 12 procent mellan 2010 och 2015. Enligt måltidsforskaren Inger M Jonsson kan ökningen ha med matkulturen att göra.

– Det har hänt väldigt mycket de senaste åren. Vi har ett annat uteätande idag och det finns så många nivåer av restauranger. Sen har vi hela den gastronomiska trenden. Det ges ut en kokbok om dagen i Sverige och det har blivit status att intressera sig för gastronom, säger hon till Siren.