2016-07-23 06:00

2016-07-23 06:00

Allt fler vill dela med sig

VÄRMLAND: "Det blir billigare att göra saker tillsammans"

Att dela på prylar i stället för att äga dem själva blir allt vanligare.
– Det är en viktig del av framtiden att kunna hushålla med resurserna, säger Örjan Almén, aktiv inom Karlstads bilkooperativ.

Delningsekonomin blomstrar och idén om att dela på saker för att det ska bli mer resurseffektivt och miljövänligt sprider sig inom allt fler områden. Enligt Pwc förväntas delningsekonomin vara värd 335 miljarder dollar år 2025. Det som beräknas växa mest fram till dess är P2P-lån och crowdfunding, bemanning, boende och bilar.

– Det är ju en viktig del av framtiden att kunna hushålla med resurserna genom att dela på saker. Det blir billigare att göra saker tillsammans, säger Örjan Almén, bilvårdsansvarig på Karlstads bilkooperativ.

Står stilla 98 procent

Föreningen har funnits sedan 1999 och äger i dag fem bilar som 90 medlemmar delar på. De som är med är allt från ungdomar som studerar till äldre och de som bor i city och inte behöver en egen bil. Vissa vill ha tillgång till en andrabil ibland.

– En bil sägs normalt stå stilla 98 procent av dess livslängd. Många kör bara fram och tillbaka till jobbet. Jag tror att delningsekonomin kommer att sprida sig enormt framöver, säger Örjan Almén.

Genom Airbnb hyr privatpersoner ut boende till andra privatpersoner. I dagsläget erbjuder närmare 300 värmlänningar uthyrning av sina bostäder. Karolina Hasselroth från Deje är en av dem som hakat på tåget. Hon hyr ut sitt röda torp i skogen och övervåningen av sitt hus i Deje.

– Genom Airbnb kan jag träffa människor från andra delar av världen. Det är bra av inbrottsskäl att det är folk i torpet när jag inte är där, och övervåning i mitt hus använder jag inte. Det är trevligt med sällskap ibland, säger hon.

Under sommaren är torpet långtidsuthyrt av en sommarjobbare och flera personer har hittills stannat över i huset i Deje. För Karolina Hasselroth har det varit över förväntan, och ett bra sätt att täcka upp för fasta kostnader.

– Jag jobbar med miljöfrågor och är väldigt positiv till delningsekonomi. Det är inte hållbart att vi alla ska äga varsin grej.

”Lite snålt och fult”

Karolina Hasselroth har tidigare delat bil med en kompis och hade gärna samägt en gräsklippare med en granne.

– Det känns som att folk ser det som lite fult och snålt att dela, vilket är synd. Jag tror det delas mer i byar och att yngre är mer positiva än äldre, säger hon.

När det finansiella institutet Lendify startade i Sverige 2014 var de först i Sverige med förmedling av lån mellan privatpersoner, så kallad P2P-lån eller person till person. Tanken är att minimera kostnader genom en digital struktur och få mellanhänder. Privata långivare kan investera i att låna ut pengar till andra privatpersoner och får återbetalning med ränta.

– Vi ser att kunskapen och förståelsen ökat markant för det här det senaste året, och det märker vi också i hur många nya användare vi får, säger Verner Hedenblad, marketing manager på Lendify.

I företagets system finns i dag 774 värmlänningar som ansökt om lån. Men långt ifrån alla har blivit beviljade.

– Vi ökar stort och får in flera hundra långivare varje månad, och tusentals låneansökningar. Över 90 procent av låneansökningarna nekas dock, eftersom vi bara släpper igenom mycket kreditsäkra ansökningar, berättar Verner Hedenblad.

I Sverige pågår just nu en utredning kring hur delningsekonomin bör fungera och regleras. Resultatet ska presenteras för regeringen i slutet av mars nästa år.

Delningsekonomin blomstrar och idén om att dela på saker för att det ska bli mer resurseffektivt och miljövänligt sprider sig inom allt fler områden. Enligt Pwc förväntas delningsekonomin vara värd 335 miljarder dollar år 2025. Det som beräknas växa mest fram till dess är P2P-lån och crowdfunding, bemanning, boende och bilar.

– Det är ju en viktig del av framtiden att kunna hushålla med resurserna genom att dela på saker. Det blir billigare att göra saker tillsammans, säger Örjan Almén, bilvårdsansvarig på Karlstads bilkooperativ.

Står stilla 98 procent

Föreningen har funnits sedan 1999 och äger i dag fem bilar som 90 medlemmar delar på. De som är med är allt från ungdomar som studerar till äldre och de som bor i city och inte behöver en egen bil. Vissa vill ha tillgång till en andrabil ibland.

– En bil sägs normalt stå stilla 98 procent av dess livslängd. Många kör bara fram och tillbaka till jobbet. Jag tror att delningsekonomin kommer att sprida sig enormt framöver, säger Örjan Almén.

Genom Airbnb hyr privatpersoner ut boende till andra privatpersoner. I dagsläget erbjuder närmare 300 värmlänningar uthyrning av sina bostäder. Karolina Hasselroth från Deje är en av dem som hakat på tåget. Hon hyr ut sitt röda torp i skogen och övervåningen av sitt hus i Deje.

– Genom Airbnb kan jag träffa människor från andra delar av världen. Det är bra av inbrottsskäl att det är folk i torpet när jag inte är där, och övervåning i mitt hus använder jag inte. Det är trevligt med sällskap ibland, säger hon.

Under sommaren är torpet långtidsuthyrt av en sommarjobbare och flera personer har hittills stannat över i huset i Deje. För Karolina Hasselroth har det varit över förväntan, och ett bra sätt att täcka upp för fasta kostnader.

– Jag jobbar med miljöfrågor och är väldigt positiv till delningsekonomi. Det är inte hållbart att vi alla ska äga varsin grej.

”Lite snålt och fult”

Karolina Hasselroth har tidigare delat bil med en kompis och hade gärna samägt en gräsklippare med en granne.

– Det känns som att folk ser det som lite fult och snålt att dela, vilket är synd. Jag tror det delas mer i byar och att yngre är mer positiva än äldre, säger hon.

När det finansiella institutet Lendify startade i Sverige 2014 var de först i Sverige med förmedling av lån mellan privatpersoner, så kallad P2P-lån eller person till person. Tanken är att minimera kostnader genom en digital struktur och få mellanhänder. Privata långivare kan investera i att låna ut pengar till andra privatpersoner och får återbetalning med ränta.

– Vi ser att kunskapen och förståelsen ökat markant för det här det senaste året, och det märker vi också i hur många nya användare vi får, säger Verner Hedenblad, marketing manager på Lendify.

I företagets system finns i dag 774 värmlänningar som ansökt om lån. Men långt ifrån alla har blivit beviljade.

– Vi ökar stort och får in flera hundra långivare varje månad, och tusentals låneansökningar. Över 90 procent av låneansökningarna nekas dock, eftersom vi bara släpper igenom mycket kreditsäkra ansökningar, berättar Verner Hedenblad.

I Sverige pågår just nu en utredning kring hur delningsekonomin bör fungera och regleras. Resultatet ska presenteras för regeringen i slutet av mars nästa år.