2016-07-20 16:16

2016-07-20 16:16

Folk skänker rekordmycket i sommar

VÄRMLAND: "Det är så många som vill lämna saker till oss att vi inte har möjlighet att hämta"

Under sommaren blir värmlänningarna extra givmilda.
– Det skänks mer nu. Folk värnar om miljön och vill göra en insats, säger Ann-Charlotte Persson, produktionschef på Myrorna.

På Myrornas sorteringsanläggning i Karlstad fick man under förra året in 900 ton textilier och 100 ton hårda saker, plus möbler. Anläggningen utgör basen för insamlingsområdet Värmland och Närke, och därifrån skickas varor ut till Myrornas butiker i hela landet.

– Vi har även en exportverksamhet. Det är en väldigt liten del som går till avfall, säger produktionschefen Ann-Charlotte Persson.

Sex ton på en dag

Förra året fick Myrorna in 8 500 ton textilier, av de totalt 30 000 ton som samlades in i hela landet. Bara häromdagen togs över sex ton om hand av personalen på sorteringsanläggningen i Karlstad, och under sina tio år på Myrorna har Ann-Charlotte Persson märkt av en ökad vilja att skänka.

– Folks medvetenhet är helt annorlunda nu. Man värnar mer om miljön och vet att man belastar miljön om man köper nytt hela tiden. Det har blivit väldigt aktuellt med textilier. Fler och fler förstår värdet.

Vad skänks mest?

– Folk skänker allt. Glas och porslin, textilier, möbler, tavlor, mattor, el – allt som tänkas kan. Jag tror att folk tänker mer på att det ska vara säljbart nu. Vår avkastning går till Frälsningsarméns sociala arbete. Så man gör en insats för både miljön och samhället när man skänker till oss. Vi är stolta över vår uppförandekod, miljöcertifiering och att vi bidrar, säger Ann-Charlotte Persson.

Det är inte bara givandet av loppisprylar som ökar. Allmänheten och företag ger allt mer till insamlingsorganisationer överlag. Donationer, testamentsgåvor och intäkter från gåvobevis nådde under fjolåret rekordnivåer. Då samlades det in drygt åtta miljarder kronor, vilket är en ökning med en miljard kronor jämfört med året innan. Det skriver nyhetsbyrån TT.

Försäljningsrekord

På Solareturen i Karlstad märker man av den givmilda trenden. Under sommaren är det högtryck för insamling och försäljning.

– Det är som mest just nu. Förra veckan slog vi försäljningsrekord. Vi har otroligt mycket kunder och det är så många som vill lämna saker till oss att vi inte har möjlighet att hämta. Bilarna går för fullt mellan återvinningscentralerna där vi tar emot saker. Försäljningen har helt klart ökat, och speciellt nu på sommaren som är en högtid för oss, säger Urban Andersson, butiksansvarig på Solareturen.

Vad får ni in mest av?

– Det är jättekonstigt, men vi får mängder av blomkrukor. Det är svårsålt. Det har skett en väldig ökning av kläder också.

Vad säljer bäst?

– Möbler, prydnadssaker, porslin, husgeråd och böcker. Men även kläder och saker från det vi kallar för ”gubbhörnan”, som verktyg, skruv, lås och sånt.

Secondhandbutiken Gengåvan i Karlstad har ständigt kö utanför innan de öppnar. Nu på sommaren sållar sig turister till skaran av inbitna entusiaster.

– Hem, hushåll och kläder säljer bäst, och sedan möbler, säger Leif Hansson som är varuhusansvarig på Gengåvan.

Får ni in mycket prylar?

– Jajemän, det rasar in grejer. Allt från möbler ner till minsta lilla skruv. Det enda tråkiga nu är när försäljarna som varit på bakluckeloppis under söndagen dumpar av blöta grejer hos oss på måndagarna.

På Myrornas sorteringsanläggning i Karlstad fick man under förra året in 900 ton textilier och 100 ton hårda saker, plus möbler. Anläggningen utgör basen för insamlingsområdet Värmland och Närke, och därifrån skickas varor ut till Myrornas butiker i hela landet.

– Vi har även en exportverksamhet. Det är en väldigt liten del som går till avfall, säger produktionschefen Ann-Charlotte Persson.

Sex ton på en dag

Förra året fick Myrorna in 8 500 ton textilier, av de totalt 30 000 ton som samlades in i hela landet. Bara häromdagen togs över sex ton om hand av personalen på sorteringsanläggningen i Karlstad, och under sina tio år på Myrorna har Ann-Charlotte Persson märkt av en ökad vilja att skänka.

– Folks medvetenhet är helt annorlunda nu. Man värnar mer om miljön och vet att man belastar miljön om man köper nytt hela tiden. Det har blivit väldigt aktuellt med textilier. Fler och fler förstår värdet.

Vad skänks mest?

– Folk skänker allt. Glas och porslin, textilier, möbler, tavlor, mattor, el – allt som tänkas kan. Jag tror att folk tänker mer på att det ska vara säljbart nu. Vår avkastning går till Frälsningsarméns sociala arbete. Så man gör en insats för både miljön och samhället när man skänker till oss. Vi är stolta över vår uppförandekod, miljöcertifiering och att vi bidrar, säger Ann-Charlotte Persson.

Det är inte bara givandet av loppisprylar som ökar. Allmänheten och företag ger allt mer till insamlingsorganisationer överlag. Donationer, testamentsgåvor och intäkter från gåvobevis nådde under fjolåret rekordnivåer. Då samlades det in drygt åtta miljarder kronor, vilket är en ökning med en miljard kronor jämfört med året innan. Det skriver nyhetsbyrån TT.

Försäljningsrekord

På Solareturen i Karlstad märker man av den givmilda trenden. Under sommaren är det högtryck för insamling och försäljning.

– Det är som mest just nu. Förra veckan slog vi försäljningsrekord. Vi har otroligt mycket kunder och det är så många som vill lämna saker till oss att vi inte har möjlighet att hämta. Bilarna går för fullt mellan återvinningscentralerna där vi tar emot saker. Försäljningen har helt klart ökat, och speciellt nu på sommaren som är en högtid för oss, säger Urban Andersson, butiksansvarig på Solareturen.

Vad får ni in mest av?

– Det är jättekonstigt, men vi får mängder av blomkrukor. Det är svårsålt. Det har skett en väldig ökning av kläder också.

Vad säljer bäst?

– Möbler, prydnadssaker, porslin, husgeråd och böcker. Men även kläder och saker från det vi kallar för ”gubbhörnan”, som verktyg, skruv, lås och sånt.

Secondhandbutiken Gengåvan i Karlstad har ständigt kö utanför innan de öppnar. Nu på sommaren sållar sig turister till skaran av inbitna entusiaster.

– Hem, hushåll och kläder säljer bäst, och sedan möbler, säger Leif Hansson som är varuhusansvarig på Gengåvan.

Får ni in mycket prylar?

– Jajemän, det rasar in grejer. Allt från möbler ner till minsta lilla skruv. Det enda tråkiga nu är när försäljarna som varit på bakluckeloppis under söndagen dumpar av blöta grejer hos oss på måndagarna.