2016-07-12 06:00

2016-07-12 06:00

"Känns tillåtet med mobbing"

VÄRMLAND: Svårt med personliga motsättningar inom bostadsrättsföreningar

Vad gör man om man hamnar på kant med bostadsrättsföreningen?
– Kolla om hyresnämnden kan medla, och flytta om du inte står ut, tipsar juristen Josephine Slotte på Konsumentverket.

Att få hjälp när man som bostadsrättsinnehavare har bostadsrättsföreningens styrelse emot sig kan vara svårt. En kvinna har hört av sig till NWT för att berätta om hur hon levt under hot i över ett år, sedan hon flyttade in i sin bostadsrätt på en värmländsk ort.

– Efter två månader började bostadsrättsföreningens ordförande sprida grova lögner om mig och flera andra familjer. Styrelsen har skickat lappar om att jag ska bli vräkt och lutar sig mot paragrafer som inte finns i våra stadgar eller bostadsrättslagen. Det är mobbing, säger hon.

Kvinnan har i efterhand fått höra att ordföranden även tidigare spridit rykten om boende på adressen.

– Jag har föreslagit inom föreningen att vi ska byta styrelse, men de flesta har bott här länge och är på ordförandens sida. Fyra av oss som är mest drabbade har skickat lappar till styrelsen om att vi vill ha ett möte på grund av allt det här, men vi fick inget svar. Till sist kom ett långt brev om att jag är genomond, berättar den boende.

Enligt Josephine Slotte, jurist på boende på Konsumentverket, kan det vara svårt att komma åt personliga motsättningar mellan boende och bostadsrättsföreningar.

– Hyresnämnden hanterar ju egentligen störningsproblem, men det kan vara värt att kolla om de kan hjälpa till och medla. Då måste båda parter vilja medverka. Det funkar inte att gå till hyresnämnden och säga att man vill avsätta styrelsen, säger Josephine Slotte.

Kvinnan som kontaktat NWT har försökt med hyresnämnden, men stött på patrull när ordföranden i bostadsrättsföreningen inte ville medverka till medling.

– Jag vet inte vad jag ska göra. Jag har polisanmält, men de lägger ner direkt. Det känns obehagligt. Hade jag vetat om detta när jag tittade på lägenheten hade jag aldrig flyttat hit.

Det finns dock en möjlighet att försöka få styrelsen utbytt.

– Om tio procent av medlemmarna i föreningen är missnöjda med nuvarande styrelse kan de skicka en skriftlig begäran om extrastämma till styrelsen, där man i så fall kan rösta om att byta ut styrelsen. Om styrelsen vägrar sätta ut en extrastämma kan man i stället lämna en ansökan om kallelse till extrastämma hos länsstyrelsen, säger Josephine Slotte.

Och om inte det funkar?

– Tråkigt nog finns inte så många andra alternativ än att antingen bita ihop, eller sälja om situationen är ohållbar.

För den boende är försäljning inget alternativ.

– Jag skulle göra en förlustaffär, det är bostadsbrist och svårt att hitta något annat. Man hamnar i en återvändsgränd oavsett hur man vänder och vrider på det. Det här är pest och pina. Det borde finnas en instans för situationer som de här. Har du en hyresrätt har du många ställen att få hjälp hos. Nu känns det som att det är accepterat att det förekommer mobbing och hot. Vad ska man göra? Det här borde tas på större allvar. Många mår jättedåligt.

Att få hjälp när man som bostadsrättsinnehavare har bostadsrättsföreningens styrelse emot sig kan vara svårt. En kvinna har hört av sig till NWT för att berätta om hur hon levt under hot i över ett år, sedan hon flyttade in i sin bostadsrätt på en värmländsk ort.

– Efter två månader började bostadsrättsföreningens ordförande sprida grova lögner om mig och flera andra familjer. Styrelsen har skickat lappar om att jag ska bli vräkt och lutar sig mot paragrafer som inte finns i våra stadgar eller bostadsrättslagen. Det är mobbing, säger hon.

Kvinnan har i efterhand fått höra att ordföranden även tidigare spridit rykten om boende på adressen.

– Jag har föreslagit inom föreningen att vi ska byta styrelse, men de flesta har bott här länge och är på ordförandens sida. Fyra av oss som är mest drabbade har skickat lappar till styrelsen om att vi vill ha ett möte på grund av allt det här, men vi fick inget svar. Till sist kom ett långt brev om att jag är genomond, berättar den boende.

Enligt Josephine Slotte, jurist på boende på Konsumentverket, kan det vara svårt att komma åt personliga motsättningar mellan boende och bostadsrättsföreningar.

– Hyresnämnden hanterar ju egentligen störningsproblem, men det kan vara värt att kolla om de kan hjälpa till och medla. Då måste båda parter vilja medverka. Det funkar inte att gå till hyresnämnden och säga att man vill avsätta styrelsen, säger Josephine Slotte.

Kvinnan som kontaktat NWT har försökt med hyresnämnden, men stött på patrull när ordföranden i bostadsrättsföreningen inte ville medverka till medling.

– Jag vet inte vad jag ska göra. Jag har polisanmält, men de lägger ner direkt. Det känns obehagligt. Hade jag vetat om detta när jag tittade på lägenheten hade jag aldrig flyttat hit.

Det finns dock en möjlighet att försöka få styrelsen utbytt.

– Om tio procent av medlemmarna i föreningen är missnöjda med nuvarande styrelse kan de skicka en skriftlig begäran om extrastämma till styrelsen, där man i så fall kan rösta om att byta ut styrelsen. Om styrelsen vägrar sätta ut en extrastämma kan man i stället lämna en ansökan om kallelse till extrastämma hos länsstyrelsen, säger Josephine Slotte.

Och om inte det funkar?

– Tråkigt nog finns inte så många andra alternativ än att antingen bita ihop, eller sälja om situationen är ohållbar.

För den boende är försäljning inget alternativ.

– Jag skulle göra en förlustaffär, det är bostadsbrist och svårt att hitta något annat. Man hamnar i en återvändsgränd oavsett hur man vänder och vrider på det. Det här är pest och pina. Det borde finnas en instans för situationer som de här. Har du en hyresrätt har du många ställen att få hjälp hos. Nu känns det som att det är accepterat att det förekommer mobbing och hot. Vad ska man göra? Det här borde tas på större allvar. Många mår jättedåligt.