2016-07-08 15:29

2016-07-08 15:29

Moelven tar över drygt hundra anställda

ARBETE: Gynnsamt orderläge gör att bemanningsanställda går över till företaget

NWT har tidigare skrivit om att Moelvens svenska byggenheter just nu upplever en byggrusch av sällan skådat slag. Boomen innebär att företaget kan ta över drygt hundra bemanningsanställda i sina egna böcker.

– Det går jättebra. Vi har fulla orderböcker för hela 2016 och det mesta 2017 är också fullbokat. Vi har inte varit med om något liknande tidigare, säger Johan Samuelsson, vd för Moelven ByggModul.

Ruschen innebär att företaget kan anställa vid fabrikerna i Torsby, Kil, Värmlandsbro och småländska Sandsjöfors.

– Vi anställer en bra bit över hundra personer. Men det är inga helt nya arbetstillfällen, utan det är bemanningsanställda som nu tas in som ordinarie. Mest påverkar det Kil och Värmlandsbro, där vi haft flest inhyrda i fabrikerna, säger Johan Samuelsson.

Vad innebär det här för de tidigare bemanningsanställda?

– Vi nyanställer i våra böcker, men vi har sett personalen som vår förut också. De är kvar på samma enheter som förut. Man byter mest tröja, någon annan förändring blir det inte. Vissa har varit hos oss i några månader, andra i flera år. Det har funnits önskemål om att vi ska anställa, och nu kan vi göra det när det ser ut som det gör med orderläget.

Hur ser det ut bemanningsmässigt framöver?

– Vi kommer vara drygt 400 anställda i Värmland när vi tagit över de bemanningsanställda, och vi räknar med att vi ska öka ytterligare. Vi kommer ha ett fortsatt samarbete med bemanningsföretag då vi kommer behöva öka produktionen. Bemanningsföretagen är jättebra på att ta in bra personer. Avtalen med dem är ofta uppbyggda som så att de rekryterar, sedan tar vi över personalen efter en tid. Det har hjälpt eftersom vi själva inte har kapaciteten att hantera så stora rekryteringsvolymer.

I år räknar Moelven ByggModuler med att göra totalt 5 000 moduler på alla fyra fabrikerna. Förra året gjordes 4 400 och året innan dess landade siffran på 3 800.

– Vi räknar med att göra 6 000 moduler år 2017. Det blir mycket skolor, förskolor, tillfälliga boenden, hyresrätter, bostadsrätter och manskapsbodar till byggplatser, säger Johan Samuelsson.

– Det går jättebra. Vi har fulla orderböcker för hela 2016 och det mesta 2017 är också fullbokat. Vi har inte varit med om något liknande tidigare, säger Johan Samuelsson, vd för Moelven ByggModul.

Ruschen innebär att företaget kan anställa vid fabrikerna i Torsby, Kil, Värmlandsbro och småländska Sandsjöfors.

– Vi anställer en bra bit över hundra personer. Men det är inga helt nya arbetstillfällen, utan det är bemanningsanställda som nu tas in som ordinarie. Mest påverkar det Kil och Värmlandsbro, där vi haft flest inhyrda i fabrikerna, säger Johan Samuelsson.

Vad innebär det här för de tidigare bemanningsanställda?

– Vi nyanställer i våra böcker, men vi har sett personalen som vår förut också. De är kvar på samma enheter som förut. Man byter mest tröja, någon annan förändring blir det inte. Vissa har varit hos oss i några månader, andra i flera år. Det har funnits önskemål om att vi ska anställa, och nu kan vi göra det när det ser ut som det gör med orderläget.

Hur ser det ut bemanningsmässigt framöver?

– Vi kommer vara drygt 400 anställda i Värmland när vi tagit över de bemanningsanställda, och vi räknar med att vi ska öka ytterligare. Vi kommer ha ett fortsatt samarbete med bemanningsföretag då vi kommer behöva öka produktionen. Bemanningsföretagen är jättebra på att ta in bra personer. Avtalen med dem är ofta uppbyggda som så att de rekryterar, sedan tar vi över personalen efter en tid. Det har hjälpt eftersom vi själva inte har kapaciteten att hantera så stora rekryteringsvolymer.

I år räknar Moelven ByggModuler med att göra totalt 5 000 moduler på alla fyra fabrikerna. Förra året gjordes 4 400 och året innan dess landade siffran på 3 800.

– Vi räknar med att göra 6 000 moduler år 2017. Det blir mycket skolor, förskolor, tillfälliga boenden, hyresrätter, bostadsrätter och manskapsbodar till byggplatser, säger Johan Samuelsson.