2016-07-08 16:08

2016-07-08 16:08

Bäcker vd för nytt bolag

ARBETE: Ex-ministrar ska skapa tillväxt

Lena Bäcker från Hagfors blir vd för det nybildade Serio Government Affairs. Ihop med flera ex-ministrar ska hon sprida den svenska välfärdsmodellen.

Flera före detta ministrar, statssekreterare och EU-parlamentariker har gått samman och skapat ett bolag som ska hjälpa andra länder, regioner och städer med tillväxten. Delägare och vd för nybildade Serio Government Affairs blir Lena Bäcker från Hagfors, tidigare kommunchef i Säffle och verksamhetschef för myndigheten Kronofogden Sverige.

– Det här är otroligt spännande. Vi kan inte se att det finns någon liknande organisation någon annanstans i världen. Vi ser att världens utmaningar aldrig har varit större och att vi tillsammans behöver hjälpas åt, säger hon.

Serio Government Affairs har redan knutit upp två stater som kunder. Vilka det rör sig om är dock hemligt.

– Vi jobbar opolitiskt på regeringsnivå med problem som rör skulder, migration, skatteindrivning, att skapa tillväxt och hur man ska ha råd med välfärden. Vi här i Sverige framstår som en god förebild för hur man sköter statsförvaltning, säger Lena Bäcker.

Bolagets grundare är serieentreprenören Joachim Grundin och Sven Otto Littorin, tidigare arbetsmarknadsminister. Utöver dem ingår bland annat den tidigare partiledaren Maud Olofsson, före detta socialförsäkringsministern Christina Husmark Pehrsson och Jim Knight, tidigare arbetsmarknadsminister i Storbritannien. Samtal förs med fler ministrar.

Varför fick du jobbet som vd?

– Jag har erfarenheten från Kronofogden kring de enorma skuldproblem och finansiella utmaningar som finns i världen. Sedan har jag också under många år byggt upp ett mycket bra internationellt nätverk och är van att leda stora organisationer och internationella projekt, säger Bäcker.

Flera före detta ministrar, statssekreterare och EU-parlamentariker har gått samman och skapat ett bolag som ska hjälpa andra länder, regioner och städer med tillväxten. Delägare och vd för nybildade Serio Government Affairs blir Lena Bäcker från Hagfors, tidigare kommunchef i Säffle och verksamhetschef för myndigheten Kronofogden Sverige.

– Det här är otroligt spännande. Vi kan inte se att det finns någon liknande organisation någon annanstans i världen. Vi ser att världens utmaningar aldrig har varit större och att vi tillsammans behöver hjälpas åt, säger hon.

Serio Government Affairs har redan knutit upp två stater som kunder. Vilka det rör sig om är dock hemligt.

– Vi jobbar opolitiskt på regeringsnivå med problem som rör skulder, migration, skatteindrivning, att skapa tillväxt och hur man ska ha råd med välfärden. Vi här i Sverige framstår som en god förebild för hur man sköter statsförvaltning, säger Lena Bäcker.

Bolagets grundare är serieentreprenören Joachim Grundin och Sven Otto Littorin, tidigare arbetsmarknadsminister. Utöver dem ingår bland annat den tidigare partiledaren Maud Olofsson, före detta socialförsäkringsministern Christina Husmark Pehrsson och Jim Knight, tidigare arbetsmarknadsminister i Storbritannien. Samtal förs med fler ministrar.

Varför fick du jobbet som vd?

– Jag har erfarenheten från Kronofogden kring de enorma skuldproblem och finansiella utmaningar som finns i världen. Sedan har jag också under många år byggt upp ett mycket bra internationellt nätverk och är van att leda stora organisationer och internationella projekt, säger Bäcker.