2016-07-04 16:55

2016-07-04 16:56

"Muslimernas julhandel"

VÄRMLAND: Ramadan ökar omsättningen

Många hushåll ökar sina matinköp under ramadan. Det är något som flera värmländska handlare märker av.
– Det är som julhandel för muslimer och vi säljer så mycket mer nu, säger Saiwan Kamber, butikschef på All världens mat.

Den muslimska fastemånaden ramadan har pågått sedan 6 juni. På onsdag avslutas den med firandet av högtiden Eid al-fitr, en fest som pågår i tre dagar. För handlarna i länet innebär det att det säljs extra mycket kött, dadlar, nötter och orientaliska bakverk under perioden.

– Inför ramadan breddar vi utbudet. Traditionella sötsaker från mellanöstern, som baklava, brukar sälja väldigt bra, säger Saiwan Kamber, butikschef på All världens mat i Karlstad.

För honom innebär ramadan årets bästa månad affärsmässigt.

– Allting säljs mer. Det är som julhandel för muslimer. Folk äter inte under dagarna, ändå köper de mycket mer. Man passar på när man får äta. Och om man inte ätit på hela dagen och ska äta efter klockan tio på kvällen så kan det vara gott att få i gång blodsockret med något sött, säger Saiwan Kamber.

Säljer ni mer nu än tidigare år?

– Ja. En bidragande orsak till den ökade omsättningen kan vara den senaste flyktingvågen och att det kommit mycket folk från Syrien.

I butiken på Kronoparken är det många som bunkrar upp inför firandet av Eid al-fitr. Ramjia Amin fyller kundkorgen med kött.

– Jag köper kyckling och lamm. Jag har mycket familj och ska laga soppa med ockra och kycklingdolmar med vinblad, berättar hon.

Även på Orientalisk Livs & Grönt i Arvika märker man av ett uppsving i handeln under ramadan.

– Affärerna går jättebra, det är mer folk under ramadan. Det säljs mycket nötter, juice, halalkött, bönor och linser. Vi har haft butiken sedan 2008 och har märkt att vi säljer mer för varje år, säger Alia Riiaz på Orientalisk Livs & Grönt.

På ICA Maxi i Karlstad vågar handlaren Christer Johansson inte svara på om det är ramadan som står för den ökade handeln eller inte. Det säljs mer under sommaren generellt. Men han ser ett uppsving för mat från mellanöstern.

– Vi började se en stor ökning för sju, åtta år sedan. Det var då vi breddade vårt sortiment. Vi försöker hänga med och ta in nyheter. All världens mat på Kronoparken har bidragit till att folk blivit mer nyfikna. Intresset ökar, folk efterfrågar sortimentet och vill hitta varorna på fler ställen, säger Christer Johansson.

Den muslimska fastemånaden ramadan har pågått sedan 6 juni. På onsdag avslutas den med firandet av högtiden Eid al-fitr, en fest som pågår i tre dagar. För handlarna i länet innebär det att det säljs extra mycket kött, dadlar, nötter och orientaliska bakverk under perioden.

– Inför ramadan breddar vi utbudet. Traditionella sötsaker från mellanöstern, som baklava, brukar sälja väldigt bra, säger Saiwan Kamber, butikschef på All världens mat i Karlstad.

För honom innebär ramadan årets bästa månad affärsmässigt.

– Allting säljs mer. Det är som julhandel för muslimer. Folk äter inte under dagarna, ändå köper de mycket mer. Man passar på när man får äta. Och om man inte ätit på hela dagen och ska äta efter klockan tio på kvällen så kan det vara gott att få i gång blodsockret med något sött, säger Saiwan Kamber.

Säljer ni mer nu än tidigare år?

– Ja. En bidragande orsak till den ökade omsättningen kan vara den senaste flyktingvågen och att det kommit mycket folk från Syrien.

I butiken på Kronoparken är det många som bunkrar upp inför firandet av Eid al-fitr. Ramjia Amin fyller kundkorgen med kött.

– Jag köper kyckling och lamm. Jag har mycket familj och ska laga soppa med ockra och kycklingdolmar med vinblad, berättar hon.

Även på Orientalisk Livs & Grönt i Arvika märker man av ett uppsving i handeln under ramadan.

– Affärerna går jättebra, det är mer folk under ramadan. Det säljs mycket nötter, juice, halalkött, bönor och linser. Vi har haft butiken sedan 2008 och har märkt att vi säljer mer för varje år, säger Alia Riiaz på Orientalisk Livs & Grönt.

På ICA Maxi i Karlstad vågar handlaren Christer Johansson inte svara på om det är ramadan som står för den ökade handeln eller inte. Det säljs mer under sommaren generellt. Men han ser ett uppsving för mat från mellanöstern.

– Vi började se en stor ökning för sju, åtta år sedan. Det var då vi breddade vårt sortiment. Vi försöker hänga med och ta in nyheter. All världens mat på Kronoparken har bidragit till att folk blivit mer nyfikna. Intresset ökar, folk efterfrågar sortimentet och vill hitta varorna på fler ställen, säger Christer Johansson.

Recept baklava

Smält 225 g smör. Hacka 100 g pistagenötter, 200 g valnötter, 100 g mandlar och 1/2 tsk kanel. Smörpensla en bakform (23x32 cm). Lägg i tre ark filodeg, smörpensla varje lager. Lägg på halva nötblandningen. Lägg tre lager filodeg till och pensla mellan lagren. Lägg på sista lagret nötter och sedan fem ark filodeg med smör mellan varje. Dela i 30 delar. Grädda i 25 minuter i 175 grader. Slå på sockerlag (uppkokat 400 g vatten, 350 g strösocker, saft från en hel citron och 1 msk apelsinblom) och låt svalna.

Källa: koket.se