2016-06-28 10:24

2016-06-28 16:30

Snart ogiltiga sedlar

EKONOMI: Fattas 2,1 miljarder kronor

Efter 30 juni blir de gamla 20-, 50- och 1000-kronorssedlarna ogiltiga att handla med. Enligt SVT fattas drygt två miljarder kronor som inte lämnats in till Riksbanken.

På torsdag, den 30 juni, är sista dagen det går att handla med de gamla 20-kronorssedlarna med Selma Lagerlöf, 50-kronorssedlarna med Jenny Lind och 1000-kronorssedlarna med Gustav Vasa.

Sätt in på banken

Har du gamla sedlar kvar ska du försöka göra sig av med dem så fort som möjligt. Om du inte kan handla för dem under dagen eller i morgon så kan du i stället sätta in pengarna på ditt bankkonto. Det går bra fram till sista augusti.

– Efter 31 augusti kan man skicka in sina gamla sedlar till Riksbanken och få de utväxlade mot nya för hundra kronor per ärende, säger Susanne Meyer Söderlind, pressekreterare på Riksbanken, till SVT.

I oktober förra året började de nya 20-, 50-, 200- och 1000-kronorssedlarna komma ut. De har detaljer som är svårare att förfalska. Trots att Riksbankens gått ut med kampanjen ”Efterlysta!” för att få in de gamla sedlarna så saknas mycket pengar.

Fattas 2,1 miljarder

– Just nu fattas det 2,1 miljarder kronor, eller 51 miljoner sedlar, säger Susanne Meyer Söderlind till SVT.

I oktober i år kommer Riksbanken att börja introducera de nya 100- och 500-kronorssedlarna samt de nya 1-, 2- och 5-kronorsmynten. De gamla mynten och sedlarna i dessa valörer blir ogiltiga den sista juni nästa år.

På torsdag, den 30 juni, är sista dagen det går att handla med de gamla 20-kronorssedlarna med Selma Lagerlöf, 50-kronorssedlarna med Jenny Lind och 1000-kronorssedlarna med Gustav Vasa.

Sätt in på banken

Har du gamla sedlar kvar ska du försöka göra sig av med dem så fort som möjligt. Om du inte kan handla för dem under dagen eller i morgon så kan du i stället sätta in pengarna på ditt bankkonto. Det går bra fram till sista augusti.

– Efter 31 augusti kan man skicka in sina gamla sedlar till Riksbanken och få de utväxlade mot nya för hundra kronor per ärende, säger Susanne Meyer Söderlind, pressekreterare på Riksbanken, till SVT.

I oktober förra året började de nya 20-, 50-, 200- och 1000-kronorssedlarna komma ut. De har detaljer som är svårare att förfalska. Trots att Riksbankens gått ut med kampanjen ”Efterlysta!” för att få in de gamla sedlarna så saknas mycket pengar.

Fattas 2,1 miljarder

– Just nu fattas det 2,1 miljarder kronor, eller 51 miljoner sedlar, säger Susanne Meyer Söderlind till SVT.

I oktober i år kommer Riksbanken att börja introducera de nya 100- och 500-kronorssedlarna samt de nya 1-, 2- och 5-kronorsmynten. De gamla mynten och sedlarna i dessa valörer blir ogiltiga den sista juni nästa år.