2016-03-30 06:00

2016-07-20 16:48

Han är störst i Värmlands skogsbruk

TORSBY. Började köra timmer med häst som 14-åring

Som 14-åring började han jobba i skogen med en fyrbent ”maskin”.
Allt sedan dess är skogens hans liv.
I dag- dryga 35 år senare- har ”Olle i Harjo” eller rättare sagt Olle Olssons företag Röjdåfors Skogs AB utvecklats till en riktig jätte i det värmländska skogsbruket.

Med 30-35 anställda, 23 skogsmaskiner, tre trailerlbilar, egen verkstad och med en årlig omsättning på omkring 45 miljoner kronor är ”Olle i Harjos” företag en av de största i branschen.

– Det har varit en fantastisk resa genom åren, säger ”Olle i Harjo”. Det har liksom bara rullat på och nu fortsätter jag driva företaget som jag alltid gjort. Det har ju fungerat bra i nästan 30 år och därför finns det ingen som helst anledning att ändra på konceptet. Jag är som en spindel i nätet och kan hoppa in i alla avdelningar i företaget - om det skulle behövas.

”Olle i Harjo” började alltså i relativt unga år med att köra timmer i skogen med häst och stöttning.

– I början var det mest för att jag tyckte om skog och djur och för att jag skulle kunna tjäna några kronor extra, säger Olle.

Allt sedan dess är han fast i skogen.

Under några år jobbade han också som skogshuggare innan han som 19-åring köpte sin första skogsmaskin.

Det har blivit några till under årens lopp och i dag förfogar han över en imponerande skogsflotta som sorterar under hans företag samtidigt som han vuxit ur Värmland och driver verksamheter på flera platser i mellan-Sverige. Bolaget har nämligen en grupp med tre anställda som med skördare och skotare jobbar i trakterna kring Borås och Göteborg förutom fyra liknande grupper på hemmaplan. Dessutom har företaget flera grupper som jobbar med markberedningar i Närke, Västmanland och Dalarna.

Och under alla dessa år har bolaget aldrig haft röda siffror i sina bokslut.

– Det är jag oerhört stolt över, säger Olle. Och det är inga hemligheter. Jag har varit noggrann och tänkt långsiktigt från första stund och inte gjort några vidlyftiga affärer. Allt jag tjänat har gått till återinvesteringar och jag har aldrig haft några större skulder att tala om. Därför är företaget väldigt stabilt i dag.

Tillsammans med den gamle skidräven Erik Hansson och hans broder Per driver ”Olle i Harjo” också ett företag med plantering av teakträd i Nicaragua.

Med 30-35 anställda, 23 skogsmaskiner, tre trailerlbilar, egen verkstad och med en årlig omsättning på omkring 45 miljoner kronor är ”Olle i Harjos” företag en av de största i branschen.

– Det har varit en fantastisk resa genom åren, säger ”Olle i Harjo”. Det har liksom bara rullat på och nu fortsätter jag driva företaget som jag alltid gjort. Det har ju fungerat bra i nästan 30 år och därför finns det ingen som helst anledning att ändra på konceptet. Jag är som en spindel i nätet och kan hoppa in i alla avdelningar i företaget - om det skulle behövas.

”Olle i Harjo” började alltså i relativt unga år med att köra timmer i skogen med häst och stöttning.

– I början var det mest för att jag tyckte om skog och djur och för att jag skulle kunna tjäna några kronor extra, säger Olle.

Allt sedan dess är han fast i skogen.

Under några år jobbade han också som skogshuggare innan han som 19-åring köpte sin första skogsmaskin.

Det har blivit några till under årens lopp och i dag förfogar han över en imponerande skogsflotta som sorterar under hans företag samtidigt som han vuxit ur Värmland och driver verksamheter på flera platser i mellan-Sverige. Bolaget har nämligen en grupp med tre anställda som med skördare och skotare jobbar i trakterna kring Borås och Göteborg förutom fyra liknande grupper på hemmaplan. Dessutom har företaget flera grupper som jobbar med markberedningar i Närke, Västmanland och Dalarna.

Och under alla dessa år har bolaget aldrig haft röda siffror i sina bokslut.

– Det är jag oerhört stolt över, säger Olle. Och det är inga hemligheter. Jag har varit noggrann och tänkt långsiktigt från första stund och inte gjort några vidlyftiga affärer. Allt jag tjänat har gått till återinvesteringar och jag har aldrig haft några större skulder att tala om. Därför är företaget väldigt stabilt i dag.

Tillsammans med den gamle skidräven Erik Hansson och hans broder Per driver ”Olle i Harjo” också ett företag med plantering av teakträd i Nicaragua.