2016-02-24 06:00

2016-02-24 06:00

Har stora planer för Krokstad

SÄFFLE. White Guide, konst, musik och danska skidturister

Utveckling. I juni 2013 kom Håkan Mattsson till Krokstad Herrgård i Säffle kommun. Sedan dess har mycket hänt. Förra året tog han över herrgården och nyligen kom köket med i White Guide. Och tänka sig, resan har bara börjat...

Det diskuteras för fullt i ett av herrgårdens rum. Surret handlar om den skulpturutställning som ska ge herrgårdsparken nytt liv senare i år.

– Och så gör vi om i alla rum just nu, vi ändrar om lite, berättar Håkan när vi vandrar igenom salarna.

Håkan har nära till sitt arbete, en trappa närmare bestämt.

– Det är speciellt, man får göra det till sin livsstil. Det är det enda sättet att få det att fungera tror jag, säger han. Ur företags- och hållbarhetssynpunkt borde det vara den enda lösningen.

Nyligen blev det officiellt att Krokstad herrgårds är med i årets upplaga av White Guide, en bok som tipsar om Sveriges bästa restauranger.

– Det har varit ett av mina mål under hela den här resan, säger Håkan. Jag har hela tiden jobbat kring berättelsen om mat, varför gör jag det jag gör i köket. Råvaran är i centrum och jag vill vara tydlig med varför jag har dragit ned på kött, till exempel och tagit in influenser från hela världen. Det handlar om att kunna stå för det man gör, samtidigt som man berättar om matens historia.

Håkan menar att alltfler är intresserade av vad det är man har på tallriken och hur man får ut maximalt av sina råvaror.

– Det finns ingen rim och reson i hur vi äter, med allt svinn. Att ta hand om allt man kan är viktigt för mig och det är roligt att det uppskattas.

White Guides skribenter gör hemliga besök, Håkan vet alltså inte när de var och besökte herrgården, men han är full av förväntan inför nästa steg i processen. Den 6 mars släpps guiden och då får han och resten av Restaurangsverige veta hur de bedömts.

– Man får betyg upp till 100, i Värmland ligger restaurangerna som är med runt 60 poäng, berättar han.

Innan dess är det full fart. Krokstad satsar brett, fyller våren med såväl stand-up som musik och har de sista veckorna hittat en ny kundkrets – danska skidturister!

– Ja, vi har fullt i helgen, skrattar han när vi ses i början av februari.

Nyligen berättade Håkan att han kommer att ta över köket på Lurö i Vänern. Besökarna kan räkna med att bli serverade insjöfisk på tallriken när Mattsson kliver in i köket.

– Jag värnar om Säffle. Om omgivningen mår bra, så mår jag bra också. Jag hoppas kunna servera Sveriges bästa insjöfisk, säger han.

Håkan planerar själv att stå vid grytorna på ön i Vänern och avslöjar att fler spännande satsningar är på gång.

Det diskuteras för fullt i ett av herrgårdens rum. Surret handlar om den skulpturutställning som ska ge herrgårdsparken nytt liv senare i år.

– Och så gör vi om i alla rum just nu, vi ändrar om lite, berättar Håkan när vi vandrar igenom salarna.

Håkan har nära till sitt arbete, en trappa närmare bestämt.

– Det är speciellt, man får göra det till sin livsstil. Det är det enda sättet att få det att fungera tror jag, säger han. Ur företags- och hållbarhetssynpunkt borde det vara den enda lösningen.

Nyligen blev det officiellt att Krokstad herrgårds är med i årets upplaga av White Guide, en bok som tipsar om Sveriges bästa restauranger.

– Det har varit ett av mina mål under hela den här resan, säger Håkan. Jag har hela tiden jobbat kring berättelsen om mat, varför gör jag det jag gör i köket. Råvaran är i centrum och jag vill vara tydlig med varför jag har dragit ned på kött, till exempel och tagit in influenser från hela världen. Det handlar om att kunna stå för det man gör, samtidigt som man berättar om matens historia.

Håkan menar att alltfler är intresserade av vad det är man har på tallriken och hur man får ut maximalt av sina råvaror.

– Det finns ingen rim och reson i hur vi äter, med allt svinn. Att ta hand om allt man kan är viktigt för mig och det är roligt att det uppskattas.

White Guides skribenter gör hemliga besök, Håkan vet alltså inte när de var och besökte herrgården, men han är full av förväntan inför nästa steg i processen. Den 6 mars släpps guiden och då får han och resten av Restaurangsverige veta hur de bedömts.

– Man får betyg upp till 100, i Värmland ligger restaurangerna som är med runt 60 poäng, berättar han.

Innan dess är det full fart. Krokstad satsar brett, fyller våren med såväl stand-up som musik och har de sista veckorna hittat en ny kundkrets – danska skidturister!

– Ja, vi har fullt i helgen, skrattar han när vi ses i början av februari.

Nyligen berättade Håkan att han kommer att ta över köket på Lurö i Vänern. Besökarna kan räkna med att bli serverade insjöfisk på tallriken när Mattsson kliver in i köket.

– Jag värnar om Säffle. Om omgivningen mår bra, så mår jag bra också. Jag hoppas kunna servera Sveriges bästa insjöfisk, säger han.

Håkan planerar själv att stå vid grytorna på ön i Vänern och avslöjar att fler spännande satsningar är på gång.