2015-09-30 06:00

2015-09-30 06:00

Det går att tänka utanför ramarna

LÅNGSERU. Satsningen på skolmaten blev en fullträff

Det är inte många skolor och äldreboenden som har en känd kökschef som matfixare. En kökschef som arbetat på många välkända krogar. Jonas Byh heter kocken vid Långseruds friskola, Säffle kommun.

- Jag tycker att de beslut Säffle kommun fattade om en friskola i Långserud, en utbyggd kommunal skola i Nysäter och en extra satsning där på bra mat för både skolbarn och äldre är ett utmärkt och unikt exempel på hur vi som politiker kan gå lite utanför ramarna och boxarna, säger regionrådet Stina Höök, Region Värmland, som tidigare var ordförande i barn- och utbildningsnämnden, BUN, Säffle kommun.

När Jonas Byh fick erbjudandet om att ta hand om skolmaten var han först tveksam.

- Varför skulle jag satsa på en skolmatsal, när jag ändå kunde jobba på hyfsat bra krogar. Jag kunde dock inte släppa tanken på friskolan och nu har jag under rätt lång tid varit köksansvarig.

Växer

Verksamheten växte och äldreboendet Smedgården intill friskolan i Långserud fick också mat via den nya satsningen. Sedan fortsatte det av bara farten. Friskolan vann en entreprenad som innebar att man också fick laga mat på äldreboendet i Nysäter, dit också de något äldre skolbarnen i Nysäter kommer varje dag.

- Ofta är det så att de som finns på äldreboendet i Nysäter sitter bänkade och väntar på att skolbarnen skall komma.

Nu har Jonas Byhs verksamhet, Skafferiet, faktum är att de hade det namnet före Hushållningssällskapet i Värmland, växt ytterligare. Den estetiska skolan i Arvika får numera sin mat från Skafferiet.

- Vi skall växa ytterligare, säger Jonas Byh.

Flera anställda

I dag har verksamheten tre-fyra anställda. Leif Peterson är ordförande i friskolan Långserud, ekonomisk förening.

- Vi är mycket nöjda med utvecklingen. När vi startade verksamheten var Jonas Byh den förste vi anställde. Han har verkligen visat att vi valde rätt person.

Det händer att folk i området kommer till Skafferiet och skänker älg- och rådjurskött. Potatis och grönsaker levereras också lokalt.

Alltfler externa matgäster söker sig också till Skafferiet.

- Allt detta är en solskenshistoria . Genom väl genomtänkta beslut kan man skapa tillväxt i bygderna. Nu vet jag självfallet att en del kommuner dras med problem kring de gamla skolorna. Mitt råd är dock att tänka nytt och gå lite utanför ramarna, säger Stina Höök.

- Jag tycker att de beslut Säffle kommun fattade om en friskola i Långserud, en utbyggd kommunal skola i Nysäter och en extra satsning där på bra mat för både skolbarn och äldre är ett utmärkt och unikt exempel på hur vi som politiker kan gå lite utanför ramarna och boxarna, säger regionrådet Stina Höök, Region Värmland, som tidigare var ordförande i barn- och utbildningsnämnden, BUN, Säffle kommun.

När Jonas Byh fick erbjudandet om att ta hand om skolmaten var han först tveksam.

- Varför skulle jag satsa på en skolmatsal, när jag ändå kunde jobba på hyfsat bra krogar. Jag kunde dock inte släppa tanken på friskolan och nu har jag under rätt lång tid varit köksansvarig.

Växer

Verksamheten växte och äldreboendet Smedgården intill friskolan i Långserud fick också mat via den nya satsningen. Sedan fortsatte det av bara farten. Friskolan vann en entreprenad som innebar att man också fick laga mat på äldreboendet i Nysäter, dit också de något äldre skolbarnen i Nysäter kommer varje dag.

- Ofta är det så att de som finns på äldreboendet i Nysäter sitter bänkade och väntar på att skolbarnen skall komma.

Nu har Jonas Byhs verksamhet, Skafferiet, faktum är att de hade det namnet före Hushållningssällskapet i Värmland, växt ytterligare. Den estetiska skolan i Arvika får numera sin mat från Skafferiet.

- Vi skall växa ytterligare, säger Jonas Byh.

Flera anställda

I dag har verksamheten tre-fyra anställda. Leif Peterson är ordförande i friskolan Långserud, ekonomisk förening.

- Vi är mycket nöjda med utvecklingen. När vi startade verksamheten var Jonas Byh den förste vi anställde. Han har verkligen visat att vi valde rätt person.

Det händer att folk i området kommer till Skafferiet och skänker älg- och rådjurskött. Potatis och grönsaker levereras också lokalt.

Alltfler externa matgäster söker sig också till Skafferiet.

- Allt detta är en solskenshistoria . Genom väl genomtänkta beslut kan man skapa tillväxt i bygderna. Nu vet jag självfallet att en del kommuner dras med problem kring de gamla skolorna. Mitt råd är dock att tänka nytt och gå lite utanför ramarna, säger Stina Höök.