2016-09-23 16:09

2016-09-26 09:07

Pressat på musteriet

ÅMÅL: 2016 blev ett riktigt bra äppelår

Över ett ton trädgårdsfrukt har redan lämnats in till Åmåls musteri, där pressarna går på högvarv.
– Det är ett enormt äppelår, säger ansvarige Matts Jansson.

I fjol fylldes ovanligt få flaskor med gyllene dryck på musteriet, men under de kommande veckorna ska det tappas bortemot 8 000 liter.

– Produktionen går lite grand i vågor. Det är ganska vanligt att vi får in lite äpple ett år men desto mer under nästa, säger Matts Jansson, musteriansvarig för Åmåls trädgårdsförening.

Gynnsamt för knoppar

Den generella orsaken till varför äppelträden levererar är att hösten 2015 var gynnsam för knopparna. Dessa börjar förberedas redan under augusti–september, då grenarna bär frukt. Även våren, då blommorna pollinerades, var varmare i fjol än 2014, vilket avspeglar sig i de efterföljande höstskördarna.

Åmåls musteri startade i en källarlokal på Åsgatan och har sedan 54 år tillbaka sin fasta bas i ladan som tidigare tillhörde Nygårds herrgård. Det gällande rekordet sattes 1958, då trädgårdsföreningen pressade och tappade hela 12 000 liter av sin alltid lika populära fruktdryck.

– Årets produktion beror på hur länge utrustningen håller och hur mycket vi orkar arbeta, säger Matts Jansson, som menar att det finns tillräckligt med äpplen för att sätta en ny toppnotering.

I fjol fylldes ovanligt få flaskor med gyllene dryck på musteriet, men under de kommande veckorna ska det tappas bortemot 8 000 liter.

– Produktionen går lite grand i vågor. Det är ganska vanligt att vi får in lite äpple ett år men desto mer under nästa, säger Matts Jansson, musteriansvarig för Åmåls trädgårdsförening.

Gynnsamt för knoppar

Den generella orsaken till varför äppelträden levererar är att hösten 2015 var gynnsam för knopparna. Dessa börjar förberedas redan under augusti–september, då grenarna bär frukt. Även våren, då blommorna pollinerades, var varmare i fjol än 2014, vilket avspeglar sig i de efterföljande höstskördarna.

Åmåls musteri startade i en källarlokal på Åsgatan och har sedan 54 år tillbaka sin fasta bas i ladan som tidigare tillhörde Nygårds herrgård. Det gällande rekordet sattes 1958, då trädgårdsföreningen pressade och tappade hela 12 000 liter av sin alltid lika populära fruktdryck.

– Årets produktion beror på hur länge utrustningen håller och hur mycket vi orkar arbeta, säger Matts Jansson, som menar att det finns tillräckligt med äpplen för att sätta en ny toppnotering.