2016-09-23 16:08

2016-09-23 16:08

Äcklig mat får någon annan äta

ÅMÅL: Maria Zihammou lanserar senaste boken på bokmässan

Bokmässan i Göteborg drar tiotusentals åskådare. En del kom för att se Åmålsbördiga Maria Zihammou, som passar på att lansera sin nya bok, ”Ny vardagsmat”.
– Vardagsmat ska vara enkel. Men det går att göra på ett lite annorlunda sätt, säger hon.

Nyss hemkommen från en reportageresa till New York tog journalisten, matstylisten och kokboksförfattaren Maria Zihammou plats på podiet på bokmässan i hemstaden Göteborg för att lansera sin andra egna bok, ”Ny vardagsmat”.

Efter intervjun i bokförlagets monter blev det en snabb lunch med utsikt, innan Maria Zihammou skyndade vidare i folkmassan för att inför publik laga en rätt ur boken tillsammans med Tomas Tengby i mässans stora kök, kallad Kockteatern.

Hon föddes i Göteborg men växte upp i Åmål. Matlagning var tidigt en del av hennes liv med en mormor i branschen.

Många uppdrag

I skolan var det inte självklart att hon skulle bli journalist. Men så blev det, när hon lyckades kombinera matintresset med skrivandet. Nu är Maria Zihammou en av Sveriges mest anlitade matskribenter, med uppdrag från bland andra Göteborgs-Posten (en gång i månaden i Två dagar), Allt om mat, Elle, Mitt Kök, Ica-Kuriren och Expressen.

Dessutom är hon återkommande gäst hos just Tomas Tengby, i hans matprogram i P1.

– Jag trivs jättebra. Det är klart att det kan kännas pressande ibland att arbeta som frilans, men jag har fullt upp med uppdrag, så jag skall inte klaga, säger Maria Zihammou.

Lanserats i USA

Hon jobbar också för Västsvenska Turistrådet och Lokalproducerat i Väst och har bland annat gjort ett bokprojekt tillsammans med Lerums kommun. Hon har medverkat i en hel del böcker, med texter och med recept.

För några år sedan kom hennes första egna kokbok, ”Fransk bistro”. Som alla förstår inspirerad av fransk matlagningskonst. Boken har också lanserats i USA.

Den senaste boken, ”Ny vardagsmat”, är något helt annat. Recept på vanlig, enkel vardagsmat, med en annorlunda touch. Eller vad sägs om rätter som ”Köttbullar Vietnam-nam”?

En hel del influenser kommer annars från det marockanska köket.

– Min pappa kommer från Marocko, så det är oundvikligt, säger Maria Zihammou.

Hon propagerar för att vardagsmat ska vara enkel.

– När det blir en plutt köttfärs över, eller potatis, rotfrukter, kyckling. Märk upp det och släng in det i kylen. Ta fram vid lämpligt tillfälle och gör en gryta av det. Funkar hur bra som helst.

Men det ska vara riktiga råvaror. Även om tomater på burk är okej.

Och det ska vara kärlek i matlagningen.

– Jag gillar inte äcklig mat. Det får någon annan äta, säger Maria Zihammou.

Boken ”Ny vardagsbok” är rikt illustrerad med vackra bilder tagna av Stefan Edetoft. All matlagning står förstås Maria själv för.

– Det blir en hel del mat. När jag gör ett stort projekt kan vi i familjen inte äta upp allt. Jag brukar ge bort till mina grannar, säger hon.

Maria Zihammou medverkade på bokmässan under torsdagen och fredagen.

Nyss hemkommen från en reportageresa till New York tog journalisten, matstylisten och kokboksförfattaren Maria Zihammou plats på podiet på bokmässan i hemstaden Göteborg för att lansera sin andra egna bok, ”Ny vardagsmat”.

Efter intervjun i bokförlagets monter blev det en snabb lunch med utsikt, innan Maria Zihammou skyndade vidare i folkmassan för att inför publik laga en rätt ur boken tillsammans med Tomas Tengby i mässans stora kök, kallad Kockteatern.

Hon föddes i Göteborg men växte upp i Åmål. Matlagning var tidigt en del av hennes liv med en mormor i branschen.

Många uppdrag

I skolan var det inte självklart att hon skulle bli journalist. Men så blev det, när hon lyckades kombinera matintresset med skrivandet. Nu är Maria Zihammou en av Sveriges mest anlitade matskribenter, med uppdrag från bland andra Göteborgs-Posten (en gång i månaden i Två dagar), Allt om mat, Elle, Mitt Kök, Ica-Kuriren och Expressen.

Dessutom är hon återkommande gäst hos just Tomas Tengby, i hans matprogram i P1.

– Jag trivs jättebra. Det är klart att det kan kännas pressande ibland att arbeta som frilans, men jag har fullt upp med uppdrag, så jag skall inte klaga, säger Maria Zihammou.

Lanserats i USA

Hon jobbar också för Västsvenska Turistrådet och Lokalproducerat i Väst och har bland annat gjort ett bokprojekt tillsammans med Lerums kommun. Hon har medverkat i en hel del böcker, med texter och med recept.

För några år sedan kom hennes första egna kokbok, ”Fransk bistro”. Som alla förstår inspirerad av fransk matlagningskonst. Boken har också lanserats i USA.

Den senaste boken, ”Ny vardagsmat”, är något helt annat. Recept på vanlig, enkel vardagsmat, med en annorlunda touch. Eller vad sägs om rätter som ”Köttbullar Vietnam-nam”?

En hel del influenser kommer annars från det marockanska köket.

– Min pappa kommer från Marocko, så det är oundvikligt, säger Maria Zihammou.

Hon propagerar för att vardagsmat ska vara enkel.

– När det blir en plutt köttfärs över, eller potatis, rotfrukter, kyckling. Märk upp det och släng in det i kylen. Ta fram vid lämpligt tillfälle och gör en gryta av det. Funkar hur bra som helst.

Men det ska vara riktiga råvaror. Även om tomater på burk är okej.

Och det ska vara kärlek i matlagningen.

– Jag gillar inte äcklig mat. Det får någon annan äta, säger Maria Zihammou.

Boken ”Ny vardagsbok” är rikt illustrerad med vackra bilder tagna av Stefan Edetoft. All matlagning står förstås Maria själv för.

– Det blir en hel del mat. När jag gör ett stort projekt kan vi i familjen inte äta upp allt. Jag brukar ge bort till mina grannar, säger hon.

Maria Zihammou medverkade på bokmässan under torsdagen och fredagen.