2016-08-31 17:52

2016-08-31 17:52

Åsab kan flytta tillverkning från Åmål

ÅMÅL: "Inget är bestämt", säger företagets vd

Norskägda Åsab i Åmål planerar att sälja ut delar av sin verksamhet. En del av verksamheten kan flyttas till Lettland.
– Ingenting är bestämt och inga varsel är lagda, säger företagets vd Per Eivind Skreid.

Åmåls Stålkonstruktioner gick i konkurs 2014 och startades om av förre ägaren Johan Paulsson. För ett år sedan köptes bolaget av norska Lyngson Group och ägaren Per Eivind Skreid, som då blev vd för Åmålsfabriken.

Förhoppningen var att det efter omstarten skulle kunna nyanställas hos Åsab.

Stora investeringar

Nu finns i stället risk att arbetstillfällen försvinner. Lyngson Group, som har investerat stora pengar i fastigheter i Åmål och i utbildning av personal, umgås med planer på att flytta tillverkningen av strips för vattenburen takvärme till Lettland, där Lyngson redan har en fabrik.

– Det är bara en idé och inget som är bestämt. Vi är måna om ett bra samarbete med metallklubben och har informerat den om vilka överväganden vi gör. Men det handlar inte om något varsel eller så, säger vd Per Eivind Skreid.

Den övriga verksamheten – verkstad, stålhallar och industriservice – kan komma att säljas.

”Bättre ägare finns”

– Vi har tittat på den möjligheten eftersom vi anser att det finns ägare som är bättre än oss på den biten, säger Per Eivind Skreid. Men skulle det visa sig att vi inte hittar någon ny ägare så kommer vi att fortsätta. Vi gör ju det här för att stärka bolaget.

Om det blir en flytt av takvärmetillverkningen till Lettland så berörs enligt Per Eivind Skreid fyra och en halv tjänst, varav tre personer kommer från bemanningsföretag.

– Det handlar alltså inte om någon väsentlig reducering och förhoppningen är ju att de som berörs kan gå över till den andra delen av bolaget.

Fackförbundet IF Metall konstaterar på sin hemsida att man inte är förvånade över Lyngsons planer på försäljning.

– När Lyngson kom hit förra året ville de bara ha takvärmen, säger Metallklubbens ordförande Håkan Edvardsson.

”Duktiga yrkesmän”

Metalls ombudsman Per Källvik, som är väl insatt i läget för den dalsländska industrin, såg med förtröstan mot framtiden – just med tanke på det ökade intresset från Norge, för industriföretag på den svenska sidan.

– Jag hoppas på en ny ägare som vill arbeta långsiktigt och utveckla företaget. På Åsab finns riktigt duktiga yrkesmän. I rätt företag blir de en mycket stark och god resurs, säger Källvik till IF Metalls hemsida.

Åmåls Stålkonstruktioner gick i konkurs 2014 och startades om av förre ägaren Johan Paulsson. För ett år sedan köptes bolaget av norska Lyngson Group och ägaren Per Eivind Skreid, som då blev vd för Åmålsfabriken.

Förhoppningen var att det efter omstarten skulle kunna nyanställas hos Åsab.

Stora investeringar

Nu finns i stället risk att arbetstillfällen försvinner. Lyngson Group, som har investerat stora pengar i fastigheter i Åmål och i utbildning av personal, umgås med planer på att flytta tillverkningen av strips för vattenburen takvärme till Lettland, där Lyngson redan har en fabrik.

– Det är bara en idé och inget som är bestämt. Vi är måna om ett bra samarbete med metallklubben och har informerat den om vilka överväganden vi gör. Men det handlar inte om något varsel eller så, säger vd Per Eivind Skreid.

Den övriga verksamheten – verkstad, stålhallar och industriservice – kan komma att säljas.

”Bättre ägare finns”

– Vi har tittat på den möjligheten eftersom vi anser att det finns ägare som är bättre än oss på den biten, säger Per Eivind Skreid. Men skulle det visa sig att vi inte hittar någon ny ägare så kommer vi att fortsätta. Vi gör ju det här för att stärka bolaget.

Om det blir en flytt av takvärmetillverkningen till Lettland så berörs enligt Per Eivind Skreid fyra och en halv tjänst, varav tre personer kommer från bemanningsföretag.

– Det handlar alltså inte om någon väsentlig reducering och förhoppningen är ju att de som berörs kan gå över till den andra delen av bolaget.

Fackförbundet IF Metall konstaterar på sin hemsida att man inte är förvånade över Lyngsons planer på försäljning.

– När Lyngson kom hit förra året ville de bara ha takvärmen, säger Metallklubbens ordförande Håkan Edvardsson.

”Duktiga yrkesmän”

Metalls ombudsman Per Källvik, som är väl insatt i läget för den dalsländska industrin, såg med förtröstan mot framtiden – just med tanke på det ökade intresset från Norge, för industriföretag på den svenska sidan.

– Jag hoppas på en ny ägare som vill arbeta långsiktigt och utveckla företaget. På Åsab finns riktigt duktiga yrkesmän. I rätt företag blir de en mycket stark och god resurs, säger Källvik till IF Metalls hemsida.