2016-08-05 10:10

2016-08-05 10:10

Kommunen reagerar på motorcyklisterna

ÅMÅL: Det utreds hur framtida trafikolyckor kan förebyggas

Utredningen av mc-olyckan på Karlstadsvägen för två veckor sedan står än så länge stilla. Polisen inväntar bland annat svar från den tekniska undersökningen.
– Det är kommunens ansvar att förebygga att det här inte händer igen, säger Katarina Paulsson från Åmålspolisen.

För två veckor sedan hände det som inte får hända. En motorcyklist körde högt över hastighetsbegränsningen på Karlstadsvägen i Åmål och kolliderade med en personbil som inte hade gjort något trafikfel.

Som tur var klarade sig alla inblandade. Värst drabbad var motorcyklisten själv som fördes till Sahlgrenska sjukhus i Göteborg.

Fler uppmärksammade

Den 30-åriga mannen som var med i kollisionen är inte den enda motorcyklist som har uppmärksammats av Åmålsborna på grund av sina oroväckande trafikvanor. I en insändare i Provinstidning skrev exempelvis signaturen ”Livrädd” att det far fram fyra-fem motorcyklister, framför allt på sträckan mellan Södra skolan och infarten till Karlbergsgymnasiet, som trycker upp hastigheten i över 120 kilometer i timmen.

Kommunens ansvar

Katarina Paulsson vid Åmålspolisen, som är utredningsansvarig för mc-olyckan, anser att hela centrum är felplanerad.

– Det går inte att lagstifta bort sådana här incidenter, det kommer alltid finnas idioter i trafiken. I stället måste man omöjliggöra det trafikfarliga beteendet genom att bygga exempelvis fler vägbulor, ställa upp blomsterlådor eller sänka hastigheten. Det är en kommunal fråga, säger hon.

Än så länge står utredningen av mc-olyckan stilla. Polisen inväntar bland annat svar från den trafiktekniska undersökningen och blodprov från motorcyklisten, för att utreda huruvida alkohol var inblandat. Dessutom jobbar polisen på att hitta en tolk, för att kunna förhöra personerna som satt i personbilen.

– Centrum är i dag anpassad till bilister och cyklister, när det egentligen borde vara anpassat till gångtrafiken, säger Katarina Paulsson.

Fick en tankeställare

Åmåls kommun har i dagsläget ingen konkret plan för hur de kan förebygga framtida olyckor. Men kommunalråd Michael Karlsson (S) bekräftar att frågan är aktuell.

– Jag mötte själv motorcyklisten på Nygårdsvägen den dagen som olyckan skedde. Han gasade på i säkert 150 kilometer i timmen, det sa bara pang och så var han förbi. Några minuter senare hörde jag om kollisionen. Det är klart att det ger en tankeställare. Olyckan är snabbt framme och vi i kommunen måste fundera på hur vi kan minska risken för att det händer igen, säger Michael Karlsson.

Överväger åtgärder

Frågan är delegerad till trafik- och fritidsförvaltningen som ligger i startgroparna med att utreda vad det finns för möjligheter till åtgärder.

– Det finns olika typer av farthinder, men det går inte att bygga för många. Det känns onödigt att de som inte kör för fort ska drabbas och behöva guppa runt på en massa vägbulor. Dessutom orsakar den typen av åtgärd mest bullerstörningar eftersom det är så pass många som bromsar in precis innan farthindret för att sedan gasa på igen, säger Mikael Norén som är ordförande i förvaltningen.

– Det enklaste vore att installera fartkameror så att de som åker för fort åker fast på en gång, fortsätter han.

För två veckor sedan hände det som inte får hända. En motorcyklist körde högt över hastighetsbegränsningen på Karlstadsvägen i Åmål och kolliderade med en personbil som inte hade gjort något trafikfel.

Som tur var klarade sig alla inblandade. Värst drabbad var motorcyklisten själv som fördes till Sahlgrenska sjukhus i Göteborg.

Fler uppmärksammade

Den 30-åriga mannen som var med i kollisionen är inte den enda motorcyklist som har uppmärksammats av Åmålsborna på grund av sina oroväckande trafikvanor. I en insändare i Provinstidning skrev exempelvis signaturen ”Livrädd” att det far fram fyra-fem motorcyklister, framför allt på sträckan mellan Södra skolan och infarten till Karlbergsgymnasiet, som trycker upp hastigheten i över 120 kilometer i timmen.

Kommunens ansvar

Katarina Paulsson vid Åmålspolisen, som är utredningsansvarig för mc-olyckan, anser att hela centrum är felplanerad.

– Det går inte att lagstifta bort sådana här incidenter, det kommer alltid finnas idioter i trafiken. I stället måste man omöjliggöra det trafikfarliga beteendet genom att bygga exempelvis fler vägbulor, ställa upp blomsterlådor eller sänka hastigheten. Det är en kommunal fråga, säger hon.

Än så länge står utredningen av mc-olyckan stilla. Polisen inväntar bland annat svar från den trafiktekniska undersökningen och blodprov från motorcyklisten, för att utreda huruvida alkohol var inblandat. Dessutom jobbar polisen på att hitta en tolk, för att kunna förhöra personerna som satt i personbilen.

– Centrum är i dag anpassad till bilister och cyklister, när det egentligen borde vara anpassat till gångtrafiken, säger Katarina Paulsson.

Fick en tankeställare

Åmåls kommun har i dagsläget ingen konkret plan för hur de kan förebygga framtida olyckor. Men kommunalråd Michael Karlsson (S) bekräftar att frågan är aktuell.

– Jag mötte själv motorcyklisten på Nygårdsvägen den dagen som olyckan skedde. Han gasade på i säkert 150 kilometer i timmen, det sa bara pang och så var han förbi. Några minuter senare hörde jag om kollisionen. Det är klart att det ger en tankeställare. Olyckan är snabbt framme och vi i kommunen måste fundera på hur vi kan minska risken för att det händer igen, säger Michael Karlsson.

Överväger åtgärder

Frågan är delegerad till trafik- och fritidsförvaltningen som ligger i startgroparna med att utreda vad det finns för möjligheter till åtgärder.

– Det finns olika typer av farthinder, men det går inte att bygga för många. Det känns onödigt att de som inte kör för fort ska drabbas och behöva guppa runt på en massa vägbulor. Dessutom orsakar den typen av åtgärd mest bullerstörningar eftersom det är så pass många som bromsar in precis innan farthindret för att sedan gasa på igen, säger Mikael Norén som är ordförande i förvaltningen.

– Det enklaste vore att installera fartkameror så att de som åker för fort åker fast på en gång, fortsätter han.

  • Emma Bäckström