2016-07-27 16:18

2016-07-27 16:18

Tioåringarna ligger i toppen

ORIENTERING: Oerfarna ungdomar presterar i O-ringen

Trots att Albin Skott från Åmåls OK bara har varit iväg på några få orienteringstävlingar innan O-ringen, lyckades han under tisdagen komma nia i klass H10. Han presterade därmed bättre än över 200 löpare i sin åldersgrupp.

Med över 200 deltagare är klass H10 en av de tuffare klasserna under O-ringen. Men tioårige Albin Skott från Åmåls OK har inte låtit sig skrämmas, trots att han bara har erfarenhet från några få orienteringstävlingar före tävlingsveckan i Sälen.

– Albin har fått möta många orienterare som, trots sin unga ålder, tävlar varje helg. Han har verkligen presterat över förväntan, säger Per Källvik från Åmåls OK.

Ovanligt många unga

Albin Skott tillhör den ungdomsgrupp som har växt fram under det senaste året hos Åmåls OK.

– Vi har fått i gång en bra ungdomsverksamhet och det märks på åldersspannet av deltagarna som vi har med oss till O-ringen. Majoriteten av dem är under 16 år, säger Per Källvik.

Stark prestation

En annan tioåring från Åmåls OK som det har gått bra för är Saga Källstrand. Sedan den första tävlingsetappen i söndags, då hon slutade på en 117:e plats, har hon tagit stora kliv framåt. Under måndagen kom hon 27:a och under tisdagen på en 40:e plats.

– I likhet med Albin Skott har Saga inte särskilt mycket tävlingserfarenhet sedan tidigare. Att då gå ut och lägga sig bland topp 30 i en tävlingsklass på över 200 deltagare, är starkt gjort, säger Per Källvik.

Systrarna halkade ner

Några som det gick lite sämre för under tisdagens tävling var tvillingarna Johanna och Erika Källvik Leufvén. Under veckans tidigare tävlingar har de legat i topp tio, men den här dagen orkade de inte hela vägen.

– Johanna gjorde ett stabilt lopp, men med några misstag där hon tappade ungefär två minuter. Hon slutade på en 15:e plats. Erika gjorde ett större misstag och slutade som 67:a, säger Per Källvik.

Åhl tillbaka

Jörgen Åhl var tillbaka i startfältet, men verkade fortfarande ha besvär med den stukade foten. Han slutade på en 115:e plats i klass H45 kort-2.

Trots problem med baksida lår, gjorde Per Källvik bra ifrån sig i klass H50 kort-1 och slutade på en tionde plats. Hans fru Annika Leufvén fortsatte att prestera i klass D45 motion, där hon hamnade på en tredjeplats.

Under onsdagen var vilodag innan det är dags för de två avslutande etapperna i O-ringen.

Med över 200 deltagare är klass H10 en av de tuffare klasserna under O-ringen. Men tioårige Albin Skott från Åmåls OK har inte låtit sig skrämmas, trots att han bara har erfarenhet från några få orienteringstävlingar före tävlingsveckan i Sälen.

– Albin har fått möta många orienterare som, trots sin unga ålder, tävlar varje helg. Han har verkligen presterat över förväntan, säger Per Källvik från Åmåls OK.

Ovanligt många unga

Albin Skott tillhör den ungdomsgrupp som har växt fram under det senaste året hos Åmåls OK.

– Vi har fått i gång en bra ungdomsverksamhet och det märks på åldersspannet av deltagarna som vi har med oss till O-ringen. Majoriteten av dem är under 16 år, säger Per Källvik.

Stark prestation

En annan tioåring från Åmåls OK som det har gått bra för är Saga Källstrand. Sedan den första tävlingsetappen i söndags, då hon slutade på en 117:e plats, har hon tagit stora kliv framåt. Under måndagen kom hon 27:a och under tisdagen på en 40:e plats.

– I likhet med Albin Skott har Saga inte särskilt mycket tävlingserfarenhet sedan tidigare. Att då gå ut och lägga sig bland topp 30 i en tävlingsklass på över 200 deltagare, är starkt gjort, säger Per Källvik.

Systrarna halkade ner

Några som det gick lite sämre för under tisdagens tävling var tvillingarna Johanna och Erika Källvik Leufvén. Under veckans tidigare tävlingar har de legat i topp tio, men den här dagen orkade de inte hela vägen.

– Johanna gjorde ett stabilt lopp, men med några misstag där hon tappade ungefär två minuter. Hon slutade på en 15:e plats. Erika gjorde ett större misstag och slutade som 67:a, säger Per Källvik.

Åhl tillbaka

Jörgen Åhl var tillbaka i startfältet, men verkade fortfarande ha besvär med den stukade foten. Han slutade på en 115:e plats i klass H45 kort-2.

Trots problem med baksida lår, gjorde Per Källvik bra ifrån sig i klass H50 kort-1 och slutade på en tionde plats. Hans fru Annika Leufvén fortsatte att prestera i klass D45 motion, där hon hamnade på en tredjeplats.

Under onsdagen var vilodag innan det är dags för de två avslutande etapperna i O-ringen.

  • Emma Bäckström