2016-07-27 10:25

2016-07-27 10:25

En brokig författarskara

ÅMÅL: Bokdagar i Dalsland börjar på fredagen

Variation. En feminist som skriver om kärlekskrig, en debattör som skildrar livet i krig och en för detta deltagare i melodifestivalen. Ebba Witt-Brattström, Mustafa Can och Björn Ranelid är bara tre av kändisnamnen som kommer till Bokdagar i Dalsland, med start på fredag.

I helgen framträder en brokig skara författare, med vitt skilda passioner, i Kulturmagasinet under Bokdagar i Dalsland. Vissa ska prata om kvinnors rättigheter, andra om kulturella skillnader och ytterligare några om vikingatiden.

– Redan i början av veckan hade det sålts biljetter till samtliga författare på förköp. Det är lite ovanligt, säger Anita K Alexanderson från Bokdagar i Dalsland.

Omtalad feminist

En av helgens största publikdragare är professorn, feministen och författaren Ebba Witt-Brattström. Tack vare sin nysläppta punktroman ”Århundradets kärlekskrig” har hon blivit kanske vårens mest omtalade och omdebatterade kulturutövare i Sverige.

Skapat eget språk

En annan publikdragare, som alltid tycks vara omtalad, är Björn Ranelid. Sedan han deltog i Bokdagar i Dalsland senast, 2007, har han etablerat ett helt nytt språk i den svenska litteraturen, ”ranelidska”.

Till årets bokdagar kommer Björn Ranelid med sin senaste bok ”Överbefälhavarens hemlighet”. Tillsammans med en av Åmålsfavoriterna, Mustafa Can, avslutar han Bokdagar i Dalsland på lördagseftermiddagen.

Tredje boksläppet

Den författare som Anita K Alexanderson ser mest fram emot att se på scenen i gamla kyrkan är Lennart Hagefors.

– Vissa personer är födda att stå på scen. Lennart Hagefors är en sådan person som kan fånga publikens uppmärksamhet till den grad att man hör om en knappnål faller i golvet. Det är extra roligt att han släpper sin nya bok i samband med bokdagarna. Det är det tredje boksläppet vi får äran att ha, säger hon.

Nytt för i år är att biblioteket deltar under arrangemanget.

I helgen framträder en brokig skara författare, med vitt skilda passioner, i Kulturmagasinet under Bokdagar i Dalsland. Vissa ska prata om kvinnors rättigheter, andra om kulturella skillnader och ytterligare några om vikingatiden.

– Redan i början av veckan hade det sålts biljetter till samtliga författare på förköp. Det är lite ovanligt, säger Anita K Alexanderson från Bokdagar i Dalsland.

Omtalad feminist

En av helgens största publikdragare är professorn, feministen och författaren Ebba Witt-Brattström. Tack vare sin nysläppta punktroman ”Århundradets kärlekskrig” har hon blivit kanske vårens mest omtalade och omdebatterade kulturutövare i Sverige.

Skapat eget språk

En annan publikdragare, som alltid tycks vara omtalad, är Björn Ranelid. Sedan han deltog i Bokdagar i Dalsland senast, 2007, har han etablerat ett helt nytt språk i den svenska litteraturen, ”ranelidska”.

Till årets bokdagar kommer Björn Ranelid med sin senaste bok ”Överbefälhavarens hemlighet”. Tillsammans med en av Åmålsfavoriterna, Mustafa Can, avslutar han Bokdagar i Dalsland på lördagseftermiddagen.

Tredje boksläppet

Den författare som Anita K Alexanderson ser mest fram emot att se på scenen i gamla kyrkan är Lennart Hagefors.

– Vissa personer är födda att stå på scen. Lennart Hagefors är en sådan person som kan fånga publikens uppmärksamhet till den grad att man hör om en knappnål faller i golvet. Det är extra roligt att han släpper sin nya bok i samband med bokdagarna. Det är det tredje boksläppet vi får äran att ha, säger hon.

Nytt för i år är att biblioteket deltar under arrangemanget.

  • Emma Bäckström

Författarna 2016

Ebba Witt-Brattström, Björn Ranelid, Mustafa Can, Torsten Wahlund, Johanne Hildebrandt, Tove Folkesson, Lennart Hagefors, Josefin Olevik, Hans Rosenfeldt, Inger Edelfeldt, Helena von Zwegbergk, Negar Naseh, Qaisar Mahmood