2016-07-11 13:56

2016-07-11 13:56

Höga publiksiffror under bluesfesten

ÅMÅL: 600 fler än i fjol löste inträde till huvudarenan

Totalt 5 300 besök gjordes i hamnterminalen under årets bluesfest.
– Jättebra siffror, säger festivalens ekonomiansvariga Agneta Andersson, och konstaterar att det såldes fler biljetter än i fjol.

Preliminärt uppgick publiksiffran i huvudarenan till 2 500 personer på fredagskvällen och 2 800 personer på lördagen.

– Båda dagarna sålde vi cirka 300 mer biljetter än i fjol, säger Agneta Andersson, ekonomiansvarig i Åmåls bluesförening.

Det finns flera tänkbara förklaringar till de fina siffrorna. Dels firade festivalen 25-årsjubileum, dels hade arrangemanget tur med vädret. Regnet började falla först efter den avslutande gospelkonserten i Kulturmagasinet på söndagseftermiddagen.

Ekonomin gick runt

– När vi lägger våra budgetar utgår vi alltid från föregående års publiksiffror. Vi gör aldrig några glädjekalkyler, säger Agneta Andersson, som menar att årets goda biljettförsäljning innebär att det finns ekonomiska resurser för en ny festival 2017.

Bluesföreningens ordförande Nils Lönnsjö var på måndagsmorgonen fortfarande helt slutkörd efter helgens bluesfest, men även han tror på en fortsättning för festivalen.

– Det lutar åt det hållet, säger Lönnsjö, och flaggar samtidigt för att konceptet förmodligen kommer att ändras.

Vad detta innebär i praktiken återstår att se, men klart är i varje fall att det krävs förstärkning på arrangörssidan, om festivalen ska överleva på sikt.

”Måste kapa något”

– Det går inte längre att hålla en festival av den här storleken flytande med den lilla organisationen vi har. Vi har för få människor i bluesföreningen och för få volontärer. Det innebär att vi måste kapa någonting, säger Nils Lönnsjö.

Årets festival, den 25:e i ordningen, kommer han framför allt att minnas som en av de bästa upplagorna rent musikaliskt.

– Programmet har varit helt fantastiskt. Till och med ljudkillarna och musikerna själva har berömt kvaliteten på uppträdanden och då talar vi inte bara om toppartisternas konserter i hamnterminalen, säger Nils Lönnsjö.

Flera höjdpunkter

Personligen vill han gärna lyfta fram spelningarna med Big Band Splash, Eric Bibb, Angela Brown och Pontus Snibb som festivalens största höjdpunkter. Satsningen på Caroline af Ugglas och Nisse Hellberg, två av de dyraste artisterna, gav också valuta för pengarna.

– Det var flera som kom fram till mig och kommenterade att de aldrig hade kunnat tro att Caroline af Ugglas kunde leverera en så helgjuten bluesspelning, säger Nils Lönnsjö.

Preliminärt uppgick publiksiffran i huvudarenan till 2 500 personer på fredagskvällen och 2 800 personer på lördagen.

– Båda dagarna sålde vi cirka 300 mer biljetter än i fjol, säger Agneta Andersson, ekonomiansvarig i Åmåls bluesförening.

Det finns flera tänkbara förklaringar till de fina siffrorna. Dels firade festivalen 25-årsjubileum, dels hade arrangemanget tur med vädret. Regnet började falla först efter den avslutande gospelkonserten i Kulturmagasinet på söndagseftermiddagen.

Ekonomin gick runt

– När vi lägger våra budgetar utgår vi alltid från föregående års publiksiffror. Vi gör aldrig några glädjekalkyler, säger Agneta Andersson, som menar att årets goda biljettförsäljning innebär att det finns ekonomiska resurser för en ny festival 2017.

Bluesföreningens ordförande Nils Lönnsjö var på måndagsmorgonen fortfarande helt slutkörd efter helgens bluesfest, men även han tror på en fortsättning för festivalen.

– Det lutar åt det hållet, säger Lönnsjö, och flaggar samtidigt för att konceptet förmodligen kommer att ändras.

Vad detta innebär i praktiken återstår att se, men klart är i varje fall att det krävs förstärkning på arrangörssidan, om festivalen ska överleva på sikt.

”Måste kapa något”

– Det går inte längre att hålla en festival av den här storleken flytande med den lilla organisationen vi har. Vi har för få människor i bluesföreningen och för få volontärer. Det innebär att vi måste kapa någonting, säger Nils Lönnsjö.

Årets festival, den 25:e i ordningen, kommer han framför allt att minnas som en av de bästa upplagorna rent musikaliskt.

– Programmet har varit helt fantastiskt. Till och med ljudkillarna och musikerna själva har berömt kvaliteten på uppträdanden och då talar vi inte bara om toppartisternas konserter i hamnterminalen, säger Nils Lönnsjö.

Flera höjdpunkter

Personligen vill han gärna lyfta fram spelningarna med Big Band Splash, Eric Bibb, Angela Brown och Pontus Snibb som festivalens största höjdpunkter. Satsningen på Caroline af Ugglas och Nisse Hellberg, två av de dyraste artisterna, gav också valuta för pengarna.

– Det var flera som kom fram till mig och kommenterade att de aldrig hade kunnat tro att Caroline af Ugglas kunde leverera en så helgjuten bluesspelning, säger Nils Lönnsjö.