2016-07-08 23:48

2016-07-08 23:48

Juniorpristagaren upptäcktes för sent

ÅMÅL: Bluesen invigdes i Kulturmagasinet i torsdags

Vinnare. Trots att Daniel Widegren är äldre än 25 vann han årets juniorbluespris.
– Det här var jag inte alls beredd på, och så fick jag en elgitarr i pris. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med den, men stort tack, säger han.

Juniorbluespriset delades som vanligt ut under torsdagens invigning av bluesfesten i Kulturmagasinet, gamla kyrkan. I år gick det till Daniel Widegren som, enligt kriterierna för vem som får ta emot priset, är för gammal.

– Maxåldern är 25 men eftersom jag har missat Daniel Widegren tills nu får han vara ett undantag, säger Nils Lönnsjö från Åmåls bluesförening.

Tekniskt kunnig

Daniel Widegren kommer från Stockholm och spelar den äldsta typen av blues. En av hans främsta inspirationskällor är Charlie Patton, en av bluesens första kända artister.

– Daniel har ett otroligt kunnande både när det gäller sång- och gitarrteknik. Dessutom har han känsla i vad han gör. Det var ungefär en lika stor hit att höra honom spela som när Shoutin' Red uppträdde för två år sedan, säger Nils Lönnsjö.

Fick en elgitarr

Uppträdandet på invigningen av Åmåls bluesfest, var Daniel Widegrens första uppträdande i ett festivalsammanhang. När Nils Lönnsjö avslöjade att han hade vunnit juniorpriset, såg Widegren minst sagt överraskad ut.

– Det var länge sedan som jag gjorde en stor spelning och så kommer jag hit och får en check och en elgitarr. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med elgitarren eftersom jag bara spelar akustiskt, men tack så jättemycket i alla fall. Jag kommer gärna tillbaka till Åmål igen, sa Daniel Widegren efter beskedet.

Få festivaler överlever

Efter Daniel Widegren fortsatte invigningen av bluesens 25-årsjubileum med uppträdanden av Harry Banks Band, Ruby Bluesdays, duon Big Mama Montse och Tófol Martinés samt Kenny Brown som var med vid bluesens första upplaga 1992.

– Vi kan nu räkna oss till en av få festivaler som har överlevt i 25 år. Ofta är det nischade festivaler med till exempel folkmusik, dansmusik eller blues som klarar sig. Den enda pop- eller rockfestivalen jag känner till som har kommit upp i samma ålder som vi är Sweden rockfestival, säger Nils Lönnsjö.

Juniorbluespriset delades som vanligt ut under torsdagens invigning av bluesfesten i Kulturmagasinet, gamla kyrkan. I år gick det till Daniel Widegren som, enligt kriterierna för vem som får ta emot priset, är för gammal.

– Maxåldern är 25 men eftersom jag har missat Daniel Widegren tills nu får han vara ett undantag, säger Nils Lönnsjö från Åmåls bluesförening.

Tekniskt kunnig

Daniel Widegren kommer från Stockholm och spelar den äldsta typen av blues. En av hans främsta inspirationskällor är Charlie Patton, en av bluesens första kända artister.

– Daniel har ett otroligt kunnande både när det gäller sång- och gitarrteknik. Dessutom har han känsla i vad han gör. Det var ungefär en lika stor hit att höra honom spela som när Shoutin' Red uppträdde för två år sedan, säger Nils Lönnsjö.

Fick en elgitarr

Uppträdandet på invigningen av Åmåls bluesfest, var Daniel Widegrens första uppträdande i ett festivalsammanhang. När Nils Lönnsjö avslöjade att han hade vunnit juniorpriset, såg Widegren minst sagt överraskad ut.

– Det var länge sedan som jag gjorde en stor spelning och så kommer jag hit och får en check och en elgitarr. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med elgitarren eftersom jag bara spelar akustiskt, men tack så jättemycket i alla fall. Jag kommer gärna tillbaka till Åmål igen, sa Daniel Widegren efter beskedet.

Få festivaler överlever

Efter Daniel Widegren fortsatte invigningen av bluesens 25-årsjubileum med uppträdanden av Harry Banks Band, Ruby Bluesdays, duon Big Mama Montse och Tófol Martinés samt Kenny Brown som var med vid bluesens första upplaga 1992.

– Vi kan nu räkna oss till en av få festivaler som har överlevt i 25 år. Ofta är det nischade festivaler med till exempel folkmusik, dansmusik eller blues som klarar sig. Den enda pop- eller rockfestivalen jag känner till som har kommit upp i samma ålder som vi är Sweden rockfestival, säger Nils Lönnsjö.

  • Emma Bäckström