2016-06-28 11:59

2016-06-28 11:59

Fåglarna präglar samhället

FENGERSFORS: Operaföreställning i helgen

I Not Quiets tredje egna operaföreställning, ”Med näbbar och käkben”, tvingas en flock fåglar anpassa sig för sin överlevnad. Handlingen tar upp våra mänskliga grundkänslor, hur vi hanterar rädslor och hur vi reagerar inför nya situationer.

På fredag kväll är det premiär för vokalensemblen Not Quiets tredje egna opera på gamla bruket i Fengersfors. Föreställningen heter ”Med näbbar och käkben” och handlar om en flock fåglar som måste försöka anpassa sig när deras förutsättningar för överlevnad förändras.

– Jag och Lotta Robertsson Harén kom på idén under ett av våra återkommande samtal om livet. Vi tyckte att det var intressant att med hjälp av djur försöka gestalta vilka känslostämningar vi föds med, så som rädsla och glädje, och på vilka sätt vi kan hantera dem, säger Elin Andréasson som till vardags är musiklärare på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors

Debuterande artist

En av sångarna som deltar under föreställningen är Magnus Nilsson, matteläraren som tidigare har arbetat på Strömkullegymnasiet men som till hösten börjar på Karlbergsgymnasiet.

Det här är första gången som han uppträder i en operaföreställning.

– Jag har inte hunnit bli nervös än, men jag hoppas på att pulsen snart höjer sig för då blir man ofta mer skärpt, säger han.

I föreställningen kommer Magnus Nilsson att spela en av två svanar.

– Det är roligt att vi utgår från fåglar, eftersom det finns så mycket symbolik kring dem. Till exempel går det att dra parallellen med att fåglar är i ständig rörelse och flyttar till nya platser, vilket många människor i dagens samhälle också gör. Det känns som ett aktuellt manus som går att koppla till sig själv och den rådande världssituationen, säger Magnus Nilsson.

På fredag kväll är det premiär för vokalensemblen Not Quiets tredje egna opera på gamla bruket i Fengersfors. Föreställningen heter ”Med näbbar och käkben” och handlar om en flock fåglar som måste försöka anpassa sig när deras förutsättningar för överlevnad förändras.

– Jag och Lotta Robertsson Harén kom på idén under ett av våra återkommande samtal om livet. Vi tyckte att det var intressant att med hjälp av djur försöka gestalta vilka känslostämningar vi föds med, så som rädsla och glädje, och på vilka sätt vi kan hantera dem, säger Elin Andréasson som till vardags är musiklärare på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors

Debuterande artist

En av sångarna som deltar under föreställningen är Magnus Nilsson, matteläraren som tidigare har arbetat på Strömkullegymnasiet men som till hösten börjar på Karlbergsgymnasiet.

Det här är första gången som han uppträder i en operaföreställning.

– Jag har inte hunnit bli nervös än, men jag hoppas på att pulsen snart höjer sig för då blir man ofta mer skärpt, säger han.

I föreställningen kommer Magnus Nilsson att spela en av två svanar.

– Det är roligt att vi utgår från fåglar, eftersom det finns så mycket symbolik kring dem. Till exempel går det att dra parallellen med att fåglar är i ständig rörelse och flyttar till nya platser, vilket många människor i dagens samhälle också gör. Det känns som ett aktuellt manus som går att koppla till sig själv och den rådande världssituationen, säger Magnus Nilsson.

  • Emma Bäckström