2016-06-23 16:12

2016-06-25 16:24

Solen firades med konst

FENGERSFORS: Textil, fotografier och porträtt vid Knarrbysjön

Konstnärerna Emelie Rygfelt Wilander och Cornelia Theimer Gardella firade sommarsolståndet och ljuset genom att under ett dygn – från klockan 12.34 på måndag till klockan 12.34 på tisdag – skapa konst, på egen hand och tillsammans med besökare, vid dansbanan i Fengersfors.

I tisdags, den 21 juni ägde sommarsolståndet rum, och i samband med det träffades under ett dygn Emelie Rygfelt Wilander och Cornelia Theimer Gardella vid Knarrbysjön i Fengersfors som en del i ett projekt de har tillsammans, där de skapar konst i varandras hemmiljö.

Började på Island

Projektet startade när konstnärerna möttes på Island förra sommaren och det kommer att ta dem vidare till New Mexico och Tyskland efter visiten i Sverige. Tjejerna träffades för första gången på Island och resultatet av det i form av bland annat fotografier och skulpturer, har funnits att beskåda i utställningen ”Textile journeys” i galleriet på Not Quite i Fengersfors.

Ljusets förändring

Cornelia Theimer Gardella, konstnär och fotograf från Tyskland, berättar att hon är intresserad av ljuset och hon fotograferade en bild i timmen ut över sjön under dygnet sommarsolståndet varade. Therimer Gardella tog även porträtt på de människor som kom och besökte dem på dansbanan vid Knarrbysjön.

– Jag gjorde samma sak när vi var på Island, då blev det inte mörkt överhuvudtaget. Det ska bli spännande att se vad som händer här i natt, sa hon på måndagen.

Blommor till tryck

Till sjön kunde man ta med sig en bukett blommor för att skapa textilkonst hos Emelie Rygfelt Wilander. Det var många som kom och skapade vackra tryck med lakansväv, växter och en hammare. Rygfelt Wilander arbetar med bland annat textil och installationer, för henne är historier en viktig del av artisteriet.

– Vi vill uppleva solen och ljuset och dela upplevelsen med andra människor, säger hon som svar på frågan om var idén till upplägget kom ifrån. Nu blir det istället ett äventyr i regnet.

Resultatet av upplevelsen kommer att bli en fortsättning på utställningen de haft i Fengersfors och ska visas i New Mexico där konstnärerna kommer att ses nästa gång – under höstdagjämningen. Därefter väntar Tyskland under vintersolståndet.

Konstnärerna får inspiration från platserna de besöker och vad de kommer hitta på i New Mexico vet de inte ännu.

I tisdags, den 21 juni ägde sommarsolståndet rum, och i samband med det träffades under ett dygn Emelie Rygfelt Wilander och Cornelia Theimer Gardella vid Knarrbysjön i Fengersfors som en del i ett projekt de har tillsammans, där de skapar konst i varandras hemmiljö.

Började på Island

Projektet startade när konstnärerna möttes på Island förra sommaren och det kommer att ta dem vidare till New Mexico och Tyskland efter visiten i Sverige. Tjejerna träffades för första gången på Island och resultatet av det i form av bland annat fotografier och skulpturer, har funnits att beskåda i utställningen ”Textile journeys” i galleriet på Not Quite i Fengersfors.

Ljusets förändring

Cornelia Theimer Gardella, konstnär och fotograf från Tyskland, berättar att hon är intresserad av ljuset och hon fotograferade en bild i timmen ut över sjön under dygnet sommarsolståndet varade. Therimer Gardella tog även porträtt på de människor som kom och besökte dem på dansbanan vid Knarrbysjön.

– Jag gjorde samma sak när vi var på Island, då blev det inte mörkt överhuvudtaget. Det ska bli spännande att se vad som händer här i natt, sa hon på måndagen.

Blommor till tryck

Till sjön kunde man ta med sig en bukett blommor för att skapa textilkonst hos Emelie Rygfelt Wilander. Det var många som kom och skapade vackra tryck med lakansväv, växter och en hammare. Rygfelt Wilander arbetar med bland annat textil och installationer, för henne är historier en viktig del av artisteriet.

– Vi vill uppleva solen och ljuset och dela upplevelsen med andra människor, säger hon som svar på frågan om var idén till upplägget kom ifrån. Nu blir det istället ett äventyr i regnet.

Resultatet av upplevelsen kommer att bli en fortsättning på utställningen de haft i Fengersfors och ska visas i New Mexico där konstnärerna kommer att ses nästa gång – under höstdagjämningen. Därefter väntar Tyskland under vintersolståndet.

Konstnärerna får inspiration från platserna de besöker och vad de kommer hitta på i New Mexico vet de inte ännu.

  • Karin Hedborg