2016-06-07 12:27

2016-06-07 12:27

Silver till Åmålsorkester i rikstävling

VÄSTERÅS: Musikskolans unga vann pokal

Sista helgen i maj tävlade blåsorkestrar från hela landet mot varandra under RUM:s musikfestival i Västerås. Åmål Youth Wind Band från Åmåls musikskola deltog i blåsorkestertävling klass två och vann en silverpokal.

Varje år arrangerar Riksförbundet unga musikanter (RUM) musikfestivalen Musik-RUM i Västerås. Festivalen, som riktar sig mot ungdomar i åldern 7–25 år, pågår under tre dagar och karakteriseras av att det är deltagarna som är artisterna.

Årets höjdpunkt

Under första dagen, som i år inföll sista fredagen i maj, tävlade blåsorkestrar och körer från hela landet mot varandra. För andra året i rad deltog Åmål Youth Wind Band från Åmåls musikskola i blåsorkestertävling klass två.

– Musikfestivalen i Västerås har blivit årets höjdpunkt för musikskolans ungdomar. I fjol fick vi en bronsplacering. Sedan dess har vi tränat för att förbättra oss, säger Åmålsorkesterns dirigent Fredrik Myrén.

Silverpokal

All träning har gett resultat. Dynamiken, tekniken och samspelet bland orkestermedlemmarna har blivit bättre. Efter att ha framfört tre låtar inför juryn lyckades Åmål Youth Wind Band skrapa ihop 64 poäng, vilket räckte till en silverpokal.

– Jag är imponerad av ungdomarna. De har avancerat sedan förra året och höjt sin nivå, säger Fredrik Myrén.

Siktet mot guld

Totalt var det fyra orkestrar i klass två som fick tillräckligt med poäng av juryn för att kamma hem en silverpokal. Fem vann brons. Ingen lyckades med att få det efterlängtade guldet.

– Efter tävlingen frågade jag ungdomarna om de ville satsa på guldpokalen nästa år eller öka svårighetsgraden till klass ett. De var eniga med att de ville satsa på guldet, säger Fredrik Myrén.

Musik dygnet runt

Under festivalens andra dag förvandlades Västerås till en riktig gatufest. Orkestrar från hela landet uppträdde på stadens scener och gatuhörn. Åmål Youth Wind Band uppträdde på Sigmascenen.

– Det var musik dygnet runt, en riktig musikfest, säger Fredrik Myrén.

Varje år arrangerar Riksförbundet unga musikanter (RUM) musikfestivalen Musik-RUM i Västerås. Festivalen, som riktar sig mot ungdomar i åldern 7–25 år, pågår under tre dagar och karakteriseras av att det är deltagarna som är artisterna.

Årets höjdpunkt

Under första dagen, som i år inföll sista fredagen i maj, tävlade blåsorkestrar och körer från hela landet mot varandra. För andra året i rad deltog Åmål Youth Wind Band från Åmåls musikskola i blåsorkestertävling klass två.

– Musikfestivalen i Västerås har blivit årets höjdpunkt för musikskolans ungdomar. I fjol fick vi en bronsplacering. Sedan dess har vi tränat för att förbättra oss, säger Åmålsorkesterns dirigent Fredrik Myrén.

Silverpokal

All träning har gett resultat. Dynamiken, tekniken och samspelet bland orkestermedlemmarna har blivit bättre. Efter att ha framfört tre låtar inför juryn lyckades Åmål Youth Wind Band skrapa ihop 64 poäng, vilket räckte till en silverpokal.

– Jag är imponerad av ungdomarna. De har avancerat sedan förra året och höjt sin nivå, säger Fredrik Myrén.

Siktet mot guld

Totalt var det fyra orkestrar i klass två som fick tillräckligt med poäng av juryn för att kamma hem en silverpokal. Fem vann brons. Ingen lyckades med att få det efterlängtade guldet.

– Efter tävlingen frågade jag ungdomarna om de ville satsa på guldpokalen nästa år eller öka svårighetsgraden till klass ett. De var eniga med att de ville satsa på guldet, säger Fredrik Myrén.

Musik dygnet runt

Under festivalens andra dag förvandlades Västerås till en riktig gatufest. Orkestrar från hela landet uppträdde på stadens scener och gatuhörn. Åmål Youth Wind Band uppträdde på Sigmascenen.

– Det var musik dygnet runt, en riktig musikfest, säger Fredrik Myrén.

  • Emma Bäckström