2016-06-06 09:00

2016-06-06 09:00

Mycket att lära när man läser Örnäsposten

ÅMÅL: Fokus på flera jubilarer

Som brukligt har årets upplaga av Örnäsposten kommit ut lagom till nationaldagsfirandet. Årets nummer har en hel del fokus på hundraårsjubilerande Konsum.

Örnäspostens höjdpunkt denna gång är det historiska text- bildmaterial som presenteras om Konsum som firar 100 års verksamhet i Åmål, om bygget och invigningen av Domusvaruhuset 1963, men också om.

Men mycket annat intressant finns att läsa. Örnäspostens redaktör publicerar bland annat en text av nyligen bortgångne radiohandlaren Gerhard Björquist, där han själv berättar om sin uppväxt och nostalgiskt beskriver utvecklingen för dåtidens radio- och tv-apparater.

I en annan text knyter Björn Weiderstrand ekegant an till den senaste tidens skoldebatt i Åmål, med fokus på transport av barn från ena änden av staden till den andra. Weiderstrand berättar historien om barnbron som aldrig blev av. J, till slut men nu är det en cykel - och gångbro.

Årets upplaga av Örnäsposten erbjuder varierad läsning. Bland annat har Maj-Lis Dolk lagt ned ett jättejobb på att sammanfatta texter om äldreboendet Solsäter som fyller 50 år i år. Maj-Lis Dolk recenserar också boken ”Systrar till lärda män” av Gudrun Nyberg på ett sätt så att man blir sugen på att läsa den.

Ett spännande grepp är Torsten Franssons inledning och amerikanen Reuben Larsons text om farfadern Johan Larson som utvandrade från Bräcke i Edsleskog till Minnesota i USA 1868. Texten är författad på ett annorlunda sätt. Den beskriver Johan Larsons liv i tioårsperioder, utifrån hans födelsedag var tionde år, 4 mars 1848, 1868 , 1878 och så vidare.

Avslutningsvis skriver Karl-Erik Waern intressant om gitarrmakare S. P. Gerdin som hade en ”hemlig” maskin och en duktig medarbetare, Stina Pettersson, som var skicklig på att spinna strängar.

Örnäspostens höjdpunkt denna gång är det historiska text- bildmaterial som presenteras om Konsum som firar 100 års verksamhet i Åmål, om bygget och invigningen av Domusvaruhuset 1963, men också om.

Men mycket annat intressant finns att läsa. Örnäspostens redaktör publicerar bland annat en text av nyligen bortgångne radiohandlaren Gerhard Björquist, där han själv berättar om sin uppväxt och nostalgiskt beskriver utvecklingen för dåtidens radio- och tv-apparater.

I en annan text knyter Björn Weiderstrand ekegant an till den senaste tidens skoldebatt i Åmål, med fokus på transport av barn från ena änden av staden till den andra. Weiderstrand berättar historien om barnbron som aldrig blev av. J, till slut men nu är det en cykel - och gångbro.

Årets upplaga av Örnäsposten erbjuder varierad läsning. Bland annat har Maj-Lis Dolk lagt ned ett jättejobb på att sammanfatta texter om äldreboendet Solsäter som fyller 50 år i år. Maj-Lis Dolk recenserar också boken ”Systrar till lärda män” av Gudrun Nyberg på ett sätt så att man blir sugen på att läsa den.

Ett spännande grepp är Torsten Franssons inledning och amerikanen Reuben Larsons text om farfadern Johan Larson som utvandrade från Bräcke i Edsleskog till Minnesota i USA 1868. Texten är författad på ett annorlunda sätt. Den beskriver Johan Larsons liv i tioårsperioder, utifrån hans födelsedag var tionde år, 4 mars 1848, 1868 , 1878 och så vidare.

Avslutningsvis skriver Karl-Erik Waern intressant om gitarrmakare S. P. Gerdin som hade en ”hemlig” maskin och en duktig medarbetare, Stina Pettersson, som var skicklig på att spinna strängar.