2016-02-01 16:20

2016-02-01 16:20

Både bakgrund och framtid

ÅMÅL: Ex-reportern Vladislav Savic föreläser om Syrienkriget i församlingshemmet

I morgon föreläser den tidigare radiokorrespondenten Vladislav Savic i Åmåls församlingshem om inbördeskriget i Syrien. Han ger både en bakgrund och nulägesbeskrivning av konflikten som snart är inne på sitt femte år.

Hur ser situationen ut i Syriens grannländer, vad har stormakterna för intressen i området och på vilket sätt kan det ha betydelse för framtiden? De och många andra frågor kommer Vladislav Savic att försöka besvara vid morgondagens föreläsning i Åmåls församlingshem. Bakom arrangemanget står Svenska kyrkan, Röda Korset, Rädda Barnen och Studieförbundet Vuxenskolan.

Radio och FN

Under flera år var Vladislav Savic Sveriges Radios utrikeskorrespondent med stationering i bland annat Ryssland, Iran, Irak, Afghanistan, Somalia, Qatar och Syrien. Han har också erfarenhet av FN-arbete som samordnare av humanitärt bistånd.

Numera arbetar Vladislav Savic mestadels som föreläsare, vilket innebär att han åker runt och berättar om allt från självupplevt spelmissbruk till det nya kalla kriget mellan västländerna och Ryssland. Populärast för tillfället är ändå ett program som går under rubriken ”Syrienkonflikten och dess grannländer – den riktigt farliga krutdurken i dag”. Det är också denna föreläsning som Vladislav Savic har fått i uppdrag att framföra när han kommer till Åmål i morgon.

Farliga fördomar

Fördomarna och okunskapen är kanske det farligaste som omger konflikterna i och omkring Syrien i dag, menar Savic. Varje gång IS, Al Qaida och andra extrema terrorkrafter tar till våld i Europa, USA eller Afrika leder det automatiskt till en ”vi mot dem-debatt”, där västerländska nationalister tar till brösttoner för att visa hur farliga muslimer är.

Programmet brukar hålla på i cirka två timmar och avslutas med en ordentlig frågestund.

Hur ser situationen ut i Syriens grannländer, vad har stormakterna för intressen i området och på vilket sätt kan det ha betydelse för framtiden? De och många andra frågor kommer Vladislav Savic att försöka besvara vid morgondagens föreläsning i Åmåls församlingshem. Bakom arrangemanget står Svenska kyrkan, Röda Korset, Rädda Barnen och Studieförbundet Vuxenskolan.

Radio och FN

Under flera år var Vladislav Savic Sveriges Radios utrikeskorrespondent med stationering i bland annat Ryssland, Iran, Irak, Afghanistan, Somalia, Qatar och Syrien. Han har också erfarenhet av FN-arbete som samordnare av humanitärt bistånd.

Numera arbetar Vladislav Savic mestadels som föreläsare, vilket innebär att han åker runt och berättar om allt från självupplevt spelmissbruk till det nya kalla kriget mellan västländerna och Ryssland. Populärast för tillfället är ändå ett program som går under rubriken ”Syrienkonflikten och dess grannländer – den riktigt farliga krutdurken i dag”. Det är också denna föreläsning som Vladislav Savic har fått i uppdrag att framföra när han kommer till Åmål i morgon.

Farliga fördomar

Fördomarna och okunskapen är kanske det farligaste som omger konflikterna i och omkring Syrien i dag, menar Savic. Varje gång IS, Al Qaida och andra extrema terrorkrafter tar till våld i Europa, USA eller Afrika leder det automatiskt till en ”vi mot dem-debatt”, där västerländska nationalister tar till brösttoner för att visa hur farliga muslimer är.

Programmet brukar hålla på i cirka två timmar och avslutas med en ordentlig frågestund.